Утицај цртаних филмова на најмлађе

Некада се одрастало уз цртане филмове који су били једном дневно прије Дневника, И тај термин је био светиња, а данас доступност 24-воро часовног програма за дјецу И канала на којима је могуће гледати цртане филмове читав дан довело је до тога да дјеца немају селектован програм који гледају. Да су изложена екранима, И све више асоцијална, а понекад И збуњена како се треба понашати. Стручњаци наглашавају важност контроле садржаја за дјецу, па макар то били И И цртани филмови.

Здравље 06.11.2018 | 15:50
Утицај цртаних филмова на најмлађе
Штрумпфови, Ципелићи, Паја Патак, Морнар Попај, Том И Џери имена су цртаних филмова које су обожавале тадашње генерације данас су добили епитет заборављени. Малишани их гледају једино ако им родитељи негдје пронађу снимке, а мјесто на малим екранима заузели су неки други ликови. Све ове појаве не би имале негативан контекст, да поједини модерни цртани филмови нису све више агресивни И да се дјеца не поиствојећују са ликовима, као И да нису доступни 24 часа дневно.

Даница Мојић педагог у Дјечијем вртићу “Чика Јова Змај” каже да је све више малишана изложено претјераном гледању ТВ садржаја, да су збуњени И да се то одражава на друге аспекте њиховог здравља. Касно проговарају и имају поремећај пажње.

Према ријечима стручњака, одговорност за ове појаве сносе родитељи, који би морали да посвете више времена дјеци И да контролишу садржај који дјеца усвајају, истичући алармантну чињеницу да је све већем броју предшколаца допуштено да гледају ријалити програме.

Дјеци треба допустити да буду дјеца, али са освртом на њихово правилно усмјеравање, прије свега на друштвене игре, на живи контакт И на боравак у природи, а ако се ту нађе И понеки цртани филм није страшно, осим у случају да је ријеч о сатима проведеним пред екраном.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Анонимно

05.12.2018 11:09

Сваку болест исцељује свемоћни Господ. ---------- Хвала ти Небески Оче,хвала ти Господе наш,хвала ти Исусе Христе."Хвалите Господа,јер је добар,јер је довека милост Његова." Псалми: 106-1. Небески Оче,Ти си свемоћни Бог,Исусе Христе,Ти исцељујеш сваку болест.Велики,безгрешни Исусе Христе,деца су твоји најбољи пријатељи.Велики,безгрешни Исусе Христе,понизно те молимо за сву децу оболелу од разних болести,велики,безгрешни Исусе Христе,подари свој оболелој деци потпуно исцељење и свега што им је потребно,а на њихове родитеље или старатеље,на њихову родбину,на њихове ближње и на њихове непријатеље ослободи сваки Божји благослов,а како свима,тако нама и њима смилуј се и грехе опрости,велики,безгрешни Исусе Христе,по твојој великој милости,велики,безгрешни Исусе Христе,понизно те молимо и захваљујемо у име твоје велики,безгрешни Исусе Христе.Амин. - Велики,безгрешни Исусе Христе,понизно молимо за оне које нисмо споменули,нека их увек прати доброта твојега благослова.Амин. - Јеванђеље по Марку: 10:13-16. - Леп поздрав,поштовање и Божји благослов вама,свима и вашим ближњима.

ОДГОВОРИТЕ