Да ли ће доћи до повећања ПДВ-а!?

Најаве о већој стопи ПДВ-а слушамо већ дуже од двије године. И сам предсједник Републике Српске и нивоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је у протеклих годину дана у јавним иступима више пута рекао да је повећање ПДВ-а потребно и корисно.

Босна и Херцеговина 02.11.2018 | 07:36
Да ли ће доћи до повећања ПДВ-а!?
О овоме се и у априлу разговарало у Влади Републике Српске, што је потврдила и потпредсједница Владе, Сребренка Голић. 

Нови разговори о већој стопи ПДВ-а, увјерен је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и један од учесника у овим разговорима, услиједиће одмах након формирања власти.

“Говорили смо још у априлу о могућности повећања стопе ПДВ-а на 19 посто, али са наше стране смо инсистирали да до тога дође само под условом значајног смањења пореза и доприноса на плате, примјерице њихово враћање на ниво који смо имали прије свјетске економске кризе. То би нам омогућило да повећамо плате радницима и да се елиминишу негативни ефекти раста ПДВ-а.  Било је и приједлога да се уведу и двије стопе, да се вишом опорезује луксуз, а нижом основне намирнице, лијекови и слично ”, истакао је у разговору за Буку Шкребић.

Увјерен је да ће са формирањем нове власти кренути и нека нова математика, али да се овај путу треба доста озбиљније приступити разговорима о даљим економским реформама.

“Једно је сигурно - привреда овакво стање више не може издржати, и мора доћи до неких промјена. Приоритет послодаваца је и даље смањење пореза и доприноса, али у сваком случају струка треба дати задњу ријеч као и процјену макроекономских ефеката свих овим мјера о којима се говори, па и о повећању стопе ПДВ-а”, закључио је Шкребић.

Влада Републике Српске је још 2016. године планирала Управном одбору Управе за неизравно опорезивање послати свој приједлог за повећање стопе ПДВ-а на неке робе с постојећих 17 на 20 или 22 посто, а да се на темељне животне намирнице, опрему за новорођенчад ПДВ смањи на 10 или 11 посто.

И у Федерацији БиХ се прије неколико мјесеци спомињало како ће средства од веће стопе ПДВ-а ићи према здравственом сектору који се налази пред колапсом, као и већина болница.

Како се о иницијативи повећања стопе ПДВ-а озбиљно размишља, видљиво је из текста који је написан у Реформској агенди и у којем се, између осталог, спомиње и могућност повећање ПДВ-а, ако се остале мјере фискалне консолидације не покажу довољнима.

Погубан концепт за грађане

Економисти пак вјерују да је повећање стопе ПДВ-а погубно и за државу и за њене грађане.

“Ова прича се све више заговара у круговима у којима се крећем и намеће као нешто позитивно, а заправо је сасвим погрешна. Овакав концепт не би ништа урадио у смислу растерећења привреде само би  апсолутно све поскупило и додатно оптеретило грађане “, каже за Буку економиста Фарук Хаџић.

Упитан да прокоментарише тврдње послодаваца да би уз раст ПДВ-а, а смањење пореза и доприноса, дошло до раста плата и која је гаранција да ће до тога доћи, Хаџић каже да гаранције нема и да је не може бити. По њему, стопу ПДВ-а никако не треба дирати а ријешења за економски опоравак треба потражити на другој страни.

Једно од рјешења је смањивање стопе доприноса на 25% бруто примања, законско повећање минималних примања радника, укидање и смањивање великог броја парафискалних намета, којих у БиХ има 3.400, на тај начин може доћи до раста потрошње, а самим тим и економског раста. Тако ће се, каже Хаџић, прикупити више новца кроз садашњу стопу ПДВ-а, него што би се прикупило кроз увећану стопу.

“ И у коначници шта за једног радника са платом од 500 КМ значи да му повећате стопу ПДВ-а за два посто? Значи катастрофу. Њему под таквим околностима одмах треба  повећати плату на 800 КМ па да он каже у реду. Али оно што мене јако брине, то је што у наш пензиони систем кроз пет година улази 80 до 100 хиљада нових пензионера. На овај начин, како се сада ради, за њих неће бити пензија и бојим се да политичари не искористе ову причу око повећања ПДВ-а као разлог да би се дошло до већих прихода којима би се оне покриле,  а то је могуће само кроз повећање стопе ПДВ-а минимално 3 посто, што би за све нас било катастрофално. Али ових дана се прича и о новој Реформској агенда треба видјети шта ће ту бити, шта ће се кроз њу издвојити и хоће ли она предложити неко адекватно ријешење”, појаснио је Хаџић.

Шта доноси нови закон о ПДВ-у

За сада се са сигурношћу може рећи само да се нови закон о ПДВ не бави пореским стопама. Он је завршен и достављен експертима из УО УИО и представницима ентитетских министарстава финансија на упознавање са понуђеним одредбама, потврдио је за наш портал Ратко Ковачевић, потпарол УИО.

Измјене се тичу искључиво техничких детаља, као што је примјерице опорезивање услуга.

 “Управа се није упуштала у измјене стопа, рокова за плаћање ПДВ-а и сличних питања, на које одговоре морају дати владајуће структуре у БиХ, прије свега Управни одбор УИО, Вијеће министара БиХ и Парламент БиХ. Оног тренутка када крене циклус усвајања новог Закона о ПДВ-у , једна од обавеза је и јавна расправа и тада ће сви заинтересовани моћи изнијети своје ставове и приједлоге”, нагласио је Ковачевић додајући да су у УИО БиХ става да је овакав систем јединствене стопе која није висока најбољи модел за Босну и Херцеговину.

Извор: Бука

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ратко

02.11.2018 06:42

У ЦХ је 7.7%, па ви сад видите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

02.11.2018 09:18

Ма једва чекам да га повећају. Ја бих на 50% подигао. Цркни биједо, друго и не заслужујеш. Пола не изађе на изборе. Од пола изашлих већина гласа за секту. Са велике удаљености има да гледам и да уживам како вас секта циједи. Тако вам и треба кад сте кретенски народ.

Name

милован славниц

02.11.2018 06:47

КОЈИХ 19 ТРЕБА БИТИ 113 СТО СТОВАНА БИСЕРКА РЕЦЕ ,САМО ГАЗИТЕ ИДУЦИ ПУТ САМО ГЛАС ДАЈЕМ БУРЛИ И БИСЕРКИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.11.2018 09:17

Слазем се.. гази само ове овце..

Name

Ми

02.11.2018 06:49

Ма браво, гласали и ево вам га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

02.11.2018 09:18

ма не гине повећање, са овима или онима...Нико не нуди ријешења, нити зна да их осмисли.

Name

РЕ ЦРНИ

02.11.2018 10:08

Када ниси ништа прочитао и пратио можеш такву глупост написати.Наравно да нису свиисти,али такви као ти што су насјели на ту причу и узели новац за гласање сада нека плате у наредним годинама.Наравно да ће дизати ПДВ да исплате пензије јер народ одлази,а остају само пензионери.Ти послодавци као Шкребић нека остају без радника јер су они режимске газде и нека осјете последице политике чији је и он дио.

Name

Мирко

02.11.2018 06:52

Лудак додик иде на 21 посто посто задузује РС кредитима и нема цим врацати а тако це будаласти народ то врацати..нек вам је ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плаћка

02.11.2018 07:17

КАКО НЕЋЕ МАФИЈА ВЛАДА МАФИЈА УБИЈА НАРОД МАФИЈА ИМА НАРКО КАРТЕЛЕ МАФИЈА ИМА ТАЈКУНЕ МАФИЈА ВУЧЕ ОВУ ЗЕМЉУ У ПРОПАСТ НАРОД НЕПИСМЕНИ САМО ИМ АПЛАУДИРА ПОСЛЕ ИЗБОРА СУ СТОКА ЗА ЊИХ А И ЈЕСУ ОНИ ЗА ПОНОВНУ ПЛАЋКУ МОРАЈУ ПОВЕЋАТИ ПДВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

02.11.2018 07:22

Проведите анкету и видите колико градана види своју и будуцност своје дјеце на овом простору.Резултати би били вјероватно поразни.Сустина реформи је да Дрзава мора мјењати себе и своју улогу у друству а не повецањем намета или стампањем новца .Дрзава у којој се све прилагодава њеном апарату и елитама које је воде нема перспективу, таква дрзава унистава саму себе.Унистили смо сто се унистити мозе, продали сто се продати могло,задузили се гдје се задузити могло и свега нам је мање од уценика, студената ,радника само расте број циновника који будуци да су довели елите да "владају"овом земљом тразе да им се знацајно повецају и плате јер требаце додатно стиснути народ да трпи и сути.Мозе се пдв повецати и на 22 посто и опет це падати приходи јер не мозе се прелијевати из супљег у празно нити се бесконацно задузивати.Рапидно пада број становника а тиме и потросња самим тим и приходи од пдв.Смијесно звуце најаве политицара и бајних синдикалаца да це се повецати плате и администрацији и реалном сектору само се поставља питање како и из цега.У оваквој организацији и дрзаве и друства у цјелини моземо оцекивати само кризе касњење плата и даљне заостајање како за окрузењем тако и за Европом у цјелини.Мора се радити и стварати и рационално тросити да би се имало.То вази за појединца и породицу и за дрзаву и друство у цјелини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О цему ти?

02.11.2018 09:40

Ста прицас? Каква дрзава? Какав напредак? Зар не видис да је 100.000 људи дало зивот да би олош владао на костима умрлих? Какав црни напредак, какав црни бољитак, овдје це само да буде горе и горе.

Name

Аустрија

02.11.2018 09:55

Опада број становника који одлазе на запад да зиве и раде .Али вецина остаје у привим годинама јос увјек везана за те просторе ,врацају се проводе одморе и викенде и тросе новац зарадјен вани.Неријетко иневстирају и у некретнине ,купују станове или граде куце итд.Многи имају родјаке и сљају им новац,помазу итд Краткороцно масовно одсељавање це имати благе позитивне ефекте али дугороцно дјецу исељеника ниста неце везати за ове просторе.Пад становника увјек вуце и смањење економије и економске активности,мање је потросаца а тиме и мање пдв у касу дрзаве а и мање је пореских обавезника.Економска и демографска кретања су ко спојене посуде

Name

Скептик

02.11.2018 07:33

Хоће, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зиги

02.11.2018 07:34

Ја предлажем да сви лични доходци иду на рачун владе па да они одлуче колико ће се од тог износа прослиједити лицу које је зарадило плату. Ето рјешења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

европа

02.11.2018 07:36

Каква Васа дрзава вјестацки вам је странци одрзавају док вам све не узму од електропривреде која је на тапети од поцетка године. Хамовиц им све узима мало им да а пуно себи узме, продате дусе гласали сте добили сте сад нек вас Додик исцједи ко спузву ако вец нисте досли до голе биједе и стапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДВ+27

02.11.2018 07:41

Гласао је народ за такав концепт политике и политичара и даље ће гласат за исте политичаре јер народ је као жена што је више караш све те више воли.ПДВ треба повећат са 17 на 27 посто е то би било за наредних неколико изборних циклуса пара ко блата а онда опет повећат на 37 посто и тако ће СНСД владат док нам друг тито не умре а народ ће онда рећи како је било у његово време лепо живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

02.11.2018 07:59

То нам слиједи сигурно. Расипниство па - ДЕМАГОГИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лош Милош

02.11.2018 08:07

Ма, неће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

02.11.2018 08:13

Тразили сте гледајте сад погледајте како газде сисају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меxо

02.11.2018 08:13

И треба да дође, народ се није опаметио акцизама на гориво, па нека и ПДВ повећају бар на 25% народ је "презадовољан", а то смо и показали на посљедњим изборима. Тражили смо, гледајмо, дали смо легитимитет новој - старој власти и сада могу да раде шта хоће. Па, наздравље и без кукакња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

02.11.2018 08:53

Ма дајте, избори су покрадени. Не оптузујте народ висе. Ове све примитивце у тор треба сто пису за Додика. То би сваки нормалан народ вец одавно отјерао. То су људи ни за ста. Овакав систем је неодрзив, мора доци до колапса. Сваке године је све горе и горе, то су људи јадни ови који гласају за њега, ни за ста нису.

Name

пузара

02.11.2018 08:25

Неће то ићи баш тако брзо, федерацији се не жури а ако Баја буде инсистирао на повећању ПДВ-а бит ће уцијењен, он ће наравно пристати јер је буџет РС-е у колапсу. Осим тога РС данас прима више ПДВ-а него што јој припада и то је проблем, тај коефицијент је тренутно на шету федерације. Наравно то Баји не смета пошто кантон Сарајево уплаћује више ПДВ-а него цијела РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

02.11.2018 08:35

Ако председник казе да је потребно и корисно да пдв буде повецан,онда будимо сигурни да је то тако!Он је визионар и требамо пратити све његове визионарске идеје од главног заговараца подизања акциза за гориво,како би ухватили корак са Европом по најбољом мрезом путева,сада са повецањем пдв бицемо раме уз раме са најразвијенијим земљама Европе!Јос када то потврди Сребренка Голиц,онда будимо сигурни да висе неце бити редова за одлазак младих и старих са ових простора у ту бајковиту Еуропу.Визионари насег времена по менталном и тезинском склопу....срецно народе,за сто смо јурцали да гласамо то цемо и добити...зато нико нема право да коментарисе ове предлоге,јер то су мезимци насих гласаца,следи нам,конацно,светлија будуцност.. срецно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ни говора

02.11.2018 08:53

неће ако СДС буде у власт и у могућности да то спријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

02.11.2018 09:07

Несхватљиво је да људи не схватају даје мафија на власти и да мафија неможе да влада и да она одређује друштвени живот. Па кад имате мафијаша у комшилуку, не осјећате се добро и једва чекате да га ухапсе или да оде, а овде имамо ђафију у свим порама друштва. Какви црни избори, мафија треба боти у затвору, ане да она учествује у изборном процесу. ИЗБОРЕ НЕ ТРБА ПРИЗНАТИ АКО ХОЋЕМО ДА ОПСТАНЕМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

02.11.2018 10:13

Теско је то све, у праву сте потпуно. Теско је бити принудјен да идес по свијету, борис се сам и јос морас да се правдас за њихова злодјела. Опет цемо морати да се правдамо за оно ста су крволоци направили. А ево Карадзицеве церке сједи у скупстини, стоји поред Вукоте. Људима су се они толико смуцили да нема даље, само револуција остаје као једина опција. Румунија оно сто је скоро урадила је најбоље, само сто ови наси се не осврцу ниста, то је права диктатура најгорих оних агресивних болесника.

Name

израелац

02.11.2018 09:14

Револуција је циклус или ти круг кад небеско тијело заврши једну путању и нема другог ријешења него да почне из почетка... очигледно циклус ове власти није завршен док не испуца све могуће опције пљачке становника и државе! зато неће бити побуне него револуција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

02.11.2018 09:36

Ако бог да да буде Пдв мин 32%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

03.11.2018 03:21

Под заставом Српске! Стопа пдв-а 113%

ОДГОВОРИТЕ