Da li će doći do povećanja PDV-a!?

Najave o većoj stopi PDV-a slušamo već duže od dvije godine. I sam predsjednik Republike Srpske i nivoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u proteklih godinu dana u javnim istupima više puta rekao da je povećanje PDV-a potrebno i korisno.

Bosna i Hercegovina 02.11.2018 | 07:36
Da li će doći do povećanja PDV-a!?
O ovome se i u aprilu razgovaralo u Vladi Republike Srpske, što je potvrdila i potpredsjednica Vlade, Srebrenka Golić. 

Novi razgovori o većoj stopi PDV-a, uvjeren je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i jedan od učesnika u ovim razgovorima, uslijediće odmah nakon formiranja vlasti.

“Govorili smo još u aprilu o mogućnosti povećanja stope PDV-a na 19 posto, ali sa naše strane smo insistirali da do toga dođe samo pod uslovom značajnog smanjenja poreza i doprinosa na plate, primjerice njihovo vraćanje na nivo koji smo imali prije svjetske ekonomske krize. To bi nam omogućilo da povećamo plate radnicima i da se eliminišu negativni efekti rasta PDV-a.  Bilo je i prijedloga da se uvedu i dvije stope, da se višom oporezuje luksuz, a nižom osnovne namirnice, lijekovi i slično ”, istakao je u razgovoru za Buku Škrebić.

Uvjeren je da će sa formiranjem nove vlasti krenuti i neka nova matematika, ali da se ovaj putu treba dosta ozbiljnije pristupiti razgovorima o daljim ekonomskim reformama.

“Jedno je sigurno - privreda ovakvo stanje više ne može izdržati, i mora doći do nekih promjena. Prioritet poslodavaca je i dalje smanjenje poreza i doprinosa, ali u svakom slučaju struka treba dati zadnju riječ kao i procjenu makroekonomskih efekata svih ovim mjera o kojima se govori, pa i o povećanju stope PDV-a”, zaključio je Škrebić.

Vlada Republike Srpske je još 2016. godine planirala Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje poslati svoj prijedlog za povećanje stope PDV-a na neke robe s postojećih 17 na 20 ili 22 posto, a da se na temeljne životne namirnice, opremu za novorođenčad PDV smanji na 10 ili 11 posto.

I u Federaciji BiH se prije nekoliko mjeseci spominjalo kako će sredstva od veće stope PDV-a ići prema zdravstvenom sektoru koji se nalazi pred kolapsom, kao i većina bolnica.

Kako se o inicijativi povećanja stope PDV-a ozbiljno razmišlja, vidljivo je iz teksta koji je napisan u Reformskoj agendi i u kojem se, između ostalog, spominje i mogućnost povećanje PDV-a, ako se ostale mjere fiskalne konsolidacije ne pokažu dovoljnima.

Poguban koncept za građane

Ekonomisti pak vjeruju da je povećanje stope PDV-a pogubno i za državu i za njene građane.

“Ova priča se sve više zagovara u krugovima u kojima se krećem i nameće kao nešto pozitivno, a zapravo je sasvim pogrešna. Ovakav koncept ne bi ništa uradio u smislu rasterećenja privrede samo bi  apsolutno sve poskupilo i dodatno opteretilo građane “, kaže za Buku ekonomista Faruk Hadžić.

Upitan da prokomentariše tvrdnje poslodavaca da bi uz rast PDV-a, a smanjenje poreza i doprinosa, došlo do rasta plata i koja je garancija da će do toga doći, Hadžić kaže da garancije nema i da je ne može biti. Po njemu, stopu PDV-a nikako ne treba dirati a riješenja za ekonomski oporavak treba potražiti na drugoj strani.

Jedno od rješenja je smanjivanje stope doprinosa na 25% bruto primanja, zakonsko povećanje minimalnih primanja radnika, ukidanje i smanjivanje velikog broja parafiskalnih nameta, kojih u BiH ima 3.400, na taj način može doći do rasta potrošnje, a samim tim i ekonomskog rasta. Tako će se, kaže Hadžić, prikupiti više novca kroz sadašnju stopu PDV-a, nego što bi se prikupilo kroz uvećanu stopu.

“ I u konačnici šta za jednog radnika sa platom od 500 KM znači da mu povećate stopu PDV-a za dva posto? Znači katastrofu. Njemu pod takvim okolnostima odmah treba  povećati platu na 800 KM pa da on kaže u redu. Ali ono što mene jako brine, to je što u naš penzioni sistem kroz pet godina ulazi 80 do 100 hiljada novih penzionera. Na ovaj način, kako se sada radi, za njih neće biti penzija i bojim se da političari ne iskoriste ovu priču oko povećanja PDV-a kao razlog da bi se došlo do većih prihoda kojima bi se one pokrile,  a to je moguće samo kroz povećanje stope PDV-a minimalno 3 posto, što bi za sve nas bilo katastrofalno. Ali ovih dana se priča i o novoj Reformskoj agenda treba vidjeti šta će tu biti, šta će se kroz nju izdvojiti i hoće li ona predložiti neko adekvatno riješenje”, pojasnio je Hadžić.

Šta donosi novi zakon o PDV-u

Za sada se sa sigurnošću može reći samo da se novi zakon o PDV ne bavi poreskim stopama. On je završen i dostavljen ekspertima iz UO UIO i predstavnicima entitetskih ministarstava finansija na upoznavanje sa ponuđenim odredbama, potvrdio je za naš portal Ratko Kovačević, potparol UIO.

Izmjene se tiču isključivo tehničkih detalja, kao što je primjerice oporezivanje usluga.

 “Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a i sličnih pitanja, na koje odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, prije svega Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Onog trenutka kada krene ciklus usvajanja novog Zakona o PDV-u , jedna od obaveza je i javna rasprava i tada će svi zainteresovani moći iznijeti svoje stavove i prijedloge”, naglasio je Kovačević dodajući da su u UIO BiH stava da je ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Buka

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Ratko

02.11.2018 06:42

U CH je 7.7%, pa vi sad vidite.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

02.11.2018 09:18

Ma jedva čekam da ga povećaju. Ja bih na 50% podigao. Crkni bijedo, drugo i ne zaslužuješ. Pola ne izađe na izbore. Od pola izašlih većina glasa za sektu. Sa velike udaljenosti ima da gledam i da uživam kako vas sekta cijedi. Tako vam i treba kad ste kretenski narod.

Name

milovan slavnic

02.11.2018 06:47

KOJIH 19 TREBA BITI 113 STO STOVANA BISERKA RECE ,SAMO GAZITE IDUCI PUT SAMO GLAS DAJEM BURLI I BISERKI !

ODGOVORITE
Name

Re

02.11.2018 09:17

Slazem se.. gazi samo ove ovce..

Name

Mi

02.11.2018 06:49

Ma bravo, glasali i evo vam ga.

ODGOVORITE
Name

Crni

02.11.2018 09:18

ma ne gine povećanje, sa ovima ili onima...Niko ne nudi riješenja, niti zna da ih osmisli.

Name

RE CRNI

02.11.2018 10:08

Kada nisi ništa pročitao i pratio možeš takvu glupost napisati.Naravno da nisu sviisti,ali takvi kao ti što su nasjeli na tu priču i uzeli novac za glasanje sada neka plate u narednim godinama.Naravno da će dizati PDV da isplate penzije jer narod odlazi,a ostaju samo penzioneri.Ti poslodavci kao Škrebić neka ostaju bez radnika jer su oni režimske gazde i neka osjete posledice politike čiji je i on dio.

Name

Mirko

02.11.2018 06:52

Ludak dodik ide na 21 posto posto zaduzuje RS kreditima i nema cim vracati a tako ce budalasti narod to vracati..nek vam je ..

ODGOVORITE
Name

Plaćka

02.11.2018 07:17

KAKO NEĆE MAFIJA VLADA MAFIJA UBIJA NAROD MAFIJA IMA NARKO KARTELE MAFIJA IMA TAJKUNE MAFIJA VUČE OVU ZEMLJU U PROPAST NAROD NEPISMENI SAMO IM APLAUDIRA POSLE IZBORA SU STOKA ZA NJIH A I JESU ONI ZA PONOVNU PLAĆKU MORAJU POVEĆATI PDV

ODGOVORITE
Name

Osvit

02.11.2018 07:22

Provedite anketu i vidite koliko gradana vidi svoju i buducnost svoje djece na ovom prostoru.Rezultati bi bili vjerovatno porazni.Sustina reformi je da Drzava mora mjenjati sebe i svoju ulogu u drustvu a ne povecanjem nameta ili stampanjem novca .Drzava u kojoj se sve prilagodava njenom aparatu i elitama koje je vode nema perspektivu, takva drzava unistava samu sebe.Unistili smo sto se unistiti moze, prodali sto se prodati moglo,zaduzili se gdje se zaduziti moglo i svega nam je manje od ucenika, studenata ,radnika samo raste broj cinovnika koji buduci da su doveli elite da "vladaju"ovom zemljom traze da im se znacajno povecaju i plate jer trebace dodatno stisnuti narod da trpi i suti.Moze se pdv povecati i na 22 posto i opet ce padati prihodi jer ne moze se prelijevati iz supljeg u prazno niti se beskonacno zaduzivati.Rapidno pada broj stanovnika a time i potrosnja samim tim i prihodi od pdv.Smijesno zvuce najave politicara i bajnih sindikalaca da ce se povecati plate i administraciji i realnom sektoru samo se postavlja pitanje kako i iz cega.U ovakvoj organizaciji i drzave i drustva u cjelini mozemo ocekivati samo krize kasnjenje plata i daljne zaostajanje kako za okruzenjem tako i za Evropom u cjelini.Mora se raditi i stvarati i racionalno trositi da bi se imalo.To vazi za pojedinca i porodicu i za drzavu i drustvo u cjelini.

ODGOVORITE
Name

O cemu ti?

02.11.2018 09:40

Sta pricas? Kakva drzava? Kakav napredak? Zar ne vidis da je 100.000 ljudi dalo zivot da bi ološ vladao na kostima umrlih? Kakav crni napredak, kakav crni boljitak, ovdje ce samo da bude gore i gore.

Name

Austrija

02.11.2018 09:55

Opada broj stanovnika koji odlaze na zapad da zive i rade .Ali vecina ostaje u privim godinama jos uvjek vezana za te prostore ,vracaju se provode odmore i vikende i trose novac zaradjen vani.Nerijetko inevstiraju i u nekretnine ,kupuju stanove ili grade kuce itd.Mnogi imaju rodjake i sljaju im novac,pomazu itd Kratkorocno masovno odseljavanje ce imati blage pozitivne efekte ali dugorocno djecu iseljenika nista nece vezati za ove prostore.Pad stanovnika uvjek vuce i smanjenje ekonomije i ekonomske aktivnosti,manje je potrosaca a time i manje pdv u kasu drzave a i manje je poreskih obaveznika.Ekonomska i demografska kretanja su ko spojene posude

Name

Skeptik

02.11.2018 07:33

Hoće, naravno.

ODGOVORITE
Name

zigi

02.11.2018 07:34

Ja predlažem da svi lični dohodci idu na račun vlade pa da oni odluče koliko će se od tog iznosa proslijediti licu koje je zaradilo platu. Eto rješenja.

ODGOVORITE
Name

evropa

02.11.2018 07:36

Kakva Vasa drzava vjestacki vam je stranci odrzavaju dok vam sve ne uzmu od elektroprivrede koja je na tapeti od pocetka godine. Hamovic im sve uzima malo im da a puno sebi uzme, prodate duse glasali ste dobili ste sad nek vas Dodik iscjedi ko spuzvu ako vec niste dosli do gole bijede i stapa.

ODGOVORITE
Name

PDV+27

02.11.2018 07:41

Glasao je narod za takav koncept politike i političara i dalje će glasat za iste političare jer narod je kao žena što je više karaš sve te više voli.PDV treba povećat sa 17 na 27 posto e to bi bilo za narednih nekoliko izbornih ciklusa para ko blata a onda opet povećat na 37 posto i tako će SNSD vladat dok nam drug tito ne umre a narod će onda reći kako je bilo u njegovo vreme lepo živjeti.

ODGOVORITE
Name

100%

02.11.2018 07:59

To nam slijedi sigurno. Rasipnistvo pa - DEMAGOGIJA.

ODGOVORITE
Name

Loš Miloš

02.11.2018 08:07

Ma, neće...

ODGOVORITE
Name

Austria

02.11.2018 08:13

Trazili ste gledajte sad pogledajte kako gazde sisaju

ODGOVORITE
Name

Mexo

02.11.2018 08:13

I treba da dođe, narod se nije opametio akcizama na gorivo, pa neka i PDV povećaju bar na 25% narod je "prezadovoljan", a to smo i pokazali na posljednjim izborima. Tražili smo, gledajmo, dali smo legitimitet novoj - staroj vlasti i sada mogu da rade šta hoće. Pa, nazdravlje i bez kukaknja.

ODGOVORITE
Name

Ja

02.11.2018 08:53

Ma dajte, izbori su pokradeni. Ne optuzujte narod vise. Ove sve primitivce u tor treba sto pisu za Dodika. To bi svaki normalan narod vec odavno otjerao. To su ljudi ni za sta. Ovakav sistem je neodrziv, mora doci do kolapsa. Svake godine je sve gore i gore, to su ljudi jadni ovi koji glasaju za njega, ni za sta nisu.

Name

puzara

02.11.2018 08:25

Neće to ići baš tako brzo, federaciji se ne žuri a ako Baja bude insistirao na povećanju PDV-a bit će ucijenjen, on će naravno pristati jer je budžet RS-e u kolapsu. Osim toga RS danas prima više PDV-a nego što joj pripada i to je problem, taj koeficijent je trenutno na šetu federacije. Naravno to Baji ne smeta pošto kanton Sarajevo uplaćuje više PDV-a nego cijela RS.

ODGOVORITE
Name

MILAN

02.11.2018 08:35

Ako predsednik kaze da je potrebno i korisno da pdv bude povecan,onda budimo sigurni da je to tako!On je vizionar i trebamo pratiti sve njegove vizionarske ideje od glavnog zagovaraca podizanja akciza za gorivo,kako bi uhvatili korak sa Evropom po najboljom mrezom puteva,sada sa povecanjem pdv bicemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope!Jos kada to potvrdi Srebrenka Golic,onda budimo sigurni da vise nece biti redova za odlazak mladih i starih sa ovih prostora u tu bajkovitu Europu.Vizionari naseg vremena po mentalnom i tezinskom sklopu....srecno narode,za sto smo jurcali da glasamo to cemo i dobiti...zato niko nema pravo da komentarise ove predloge,jer to su mezimci nasih glasaca,sledi nam,konacno,svetlija buducnost.. srecno!

ODGOVORITE
Name

Ni govora

02.11.2018 08:53

neće ako SDS bude u vlast i u mogućnosti da to spriječi.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

02.11.2018 09:07

Neshvatljivo je da ljudi ne shvataju daje mafija na vlasti i da mafija nemože da vlada i da ona određuje društveni život. Pa kad imate mafijaša u komšiluku, ne osjećate se dobro i jedva čekate da ga uhapse ili da ode, a ovde imamo đafiju u svim porama društva. Kakvi crni izbori, mafija treba boti u zatvoru, ane da ona učestvuje u izbornom procesu. IZBORE NE TRBA PRIZNATI AKO HOĆEMO DA OPSTANEMO!

ODGOVORITE
Name

Da

02.11.2018 10:13

Tesko je to sve, u pravu ste potpuno. Tesko je biti prinudjen da ides po svijetu, boris se sam i jos moras da se pravdas za njihova zlodjela. Opet cemo morati da se pravdamo za ono sta su krvoloci napravili. A evo Karadziceve cerke sjedi u skupstini, stoji pored Vukote. Ljudima su se oni toliko smucili da nema dalje, samo revolucija ostaje kao jedina opcija. Rumunija ono sto je skoro uradila je najbolje, samo sto ovi nasi se ne osvrcu nista, to je prava diktatura najgorih onih agresivnih bolesnika.

Name

izraelac

02.11.2018 09:14

Revolucija je ciklus ili ti krug kad nebesko tijelo završi jednu putanju i nema drugog riješenja nego da počne iz početka... očigledno ciklus ove vlasti nije završen dok ne ispuca sve moguće opcije pljačke stanovnika i države! zato neće biti pobune nego revolucija

ODGOVORITE
Name

Dario

02.11.2018 09:36

Ako bog da da bude Pdv min 32%

ODGOVORITE
Name

Burle

03.11.2018 03:21

Pod zastavom Srpske! Stopa pdv-a 113%

ODGOVORITE