Нови смјештај миграната у БиХ

У јуче отворени прихватни миграциони центар на локацији некадашње фабрике расхладних уређаја "Бира" већ је смјештено више од 230 миграната и избјеглица. Сви они измјештени су из Борића, гдје су боравили у неусловном животном простору.

Босна и Херцеговина 27.10.2018 | 20:37
Нови смјештај миграната у БиХ
"Капацитет овог новоотвореног миграционог центра је до 450 мјеста и његовим отварањем жељели смо смањити притисак на локацију некадашњег Ђачког дома у Борићима. Овдје ће бити смјештене рањиве категорије миграната и избјеглица", рекао је Петер ван дер Ауwерарт из Међународне организације за миграције (ИОМ).

Потврђено је да је ово камп отвореног типа, међутим ограђен је и постојаће одређена правила понашања за све који ту буду боравили.

"Овдје смјештеним мигрантима и избјеглицама обезбијеђена су три оброка дневно, те свакодневна медицинска и правна помоћ. На располагању су им спаваонице, кафетерија и уређена купатила. Породице с дјецом су у одвојеном простору, а свима ће им помагати бројни чланови ИОМ-а, Црвеног крста и припадници ангажоване безбједносне агенције",  додао је Ауwерарт.

Из Међународне организације за миграције потврђено је и како се почело с адаптацијом зграде некадашњег Ђачког дома, гдје се поставља столарија и санира кров. Такође, речено је и да се тражи рјешење за мигранте и избјеглице, који бораве на граничном прелазу "Маљевац“.

"Они неће бити смјештени у новоотворени миграциони центар у Бихаћу, али убрзано тражимо рјешење и за њих. Једна од опција је да буду измјештени у 'Ушивак' у Хаџићима, међутим више ћемо знати у наредна два, до три дана", рекао је Ауwерарт.

Представници Међународне организације за миграције напоменули су да је одређени број породица с дјецом из Велике Кладуше измјештен у Седру, некима је обезбијеђен смјештај у хостелима, док остали својевољно бораве у импровизираном кампу "Трнови“, односно на граничном прелазу "Маљевац“.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

X

28.10.2018 06:39

Гдје им је теретана спорски центар све им дајте а наси људи гладују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

28.10.2018 12:21

Ал ће опет неко извући пара од европске заједнице и ставити у свој џеп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

28.10.2018 13:44

Па европска унија дала 14 милијона могли су им куће Направит или у хотеле смјестит али паре су нестале као и обично

ОДГОВОРИТЕ