Novi smještaj migranata u BiH

U juče otvoreni prihvatni migracioni centar na lokaciji nekadašnje fabrike rashladnih uređaja "Bira" već je smješteno više od 230 migranata i izbjeglica. Svi oni izmješteni su iz Borića, gdje su boravili u neuslovnom životnom prostoru.

Bosna i Hercegovina 27.10.2018 | 20:37
Novi smještaj migranata u BiH
"Kapacitet ovog novootvorenog migracionog centra je do 450 mjesta i njegovim otvaranjem željeli smo smanjiti pritisak na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima. Ovdje će biti smještene ranjive kategorije migranata i izbjeglica", rekao je Peter van der Auwerart iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Potvrđeno je da je ovo kamp otvorenog tipa, međutim ograđen je i postojaće određena pravila ponašanja za sve koji tu budu boravili.

"Ovdje smještenim migrantima i izbjeglicama obezbijeđena su tri obroka dnevno, te svakodnevna medicinska i pravna pomoć. Na raspolaganju su im spavaonice, kafeterija i uređena kupatila. Porodice s djecom su u odvojenom prostoru, a svima će im pomagati brojni članovi IOM-a, Crvenog krsta i pripadnici angažovane bezbjednosne agencije",  dodao je Auwerart.

Iz Međunarodne organizacije za migracije potvrđeno je i kako se počelo s adaptacijom zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, gdje se postavlja stolarija i sanira krov. Takođe, rečeno je i da se traži rješenje za migrante i izbjeglice, koji borave na graničnom prelazu "Maljevac“.

"Oni neće biti smješteni u novootvoreni migracioni centar u Bihaću, ali ubrzano tražimo rješenje i za njih. Jedna od opcija je da budu izmješteni u 'Ušivak' u Hadžićima, međutim više ćemo znati u naredna dva, do tri dana", rekao je Auwerart.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije napomenuli su da je određeni broj porodica s djecom iz Velike Kladuše izmješten u Sedru, nekima je obezbijeđen smještaj u hostelima, dok ostali svojevoljno borave u improviziranom kampu "Trnovi“, odnosno na graničnom prelazu "Maljevac“.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

X

28.10.2018 06:39

Gdje im je teretana sporski centar sve im dajte a nasi ljudi gladuju

ODGOVORITE
Name

Mario

28.10.2018 12:21

Al će opet neko izvući para od evropske zajednice i staviti u svoj džep

ODGOVORITE
Name

Damir

28.10.2018 13:44

Pa evropska unija dala 14 milijona mogli su im kuće Napravit ili u hotele smjestit ali pare su nestale kao i obično

ODGOVORITE