Како је настала најпознатија пречица на тастатури?

У компанији ИБМ, сада већ давне 1980. године, вредно се радило на конструкцији справе која ће постати позната под називом Персонал Цомпутер.

Информационе технологије 24.10.2018 | 13:14
Како је настала најпознатија пречица на тастатури?
О успеху тог уређаја довољно говори скраћеница ПЦ, која је од тада из професионалних кругова ушла у свакодневну употребу. Том приликом је осмишљен, за кориснике, најпрепознатљивији зов у помоћ. 

Посао извесног доктора Дејва Бредлија, био је писање основног инпут/оутпут система за овај компјутер. Подложан баговима какав јесте и биће, ПЦ је захтевао рестартовање система, које се обављало искључењем и поновним укључењем компјутера након неколико тренутака. 

Старт и потпуну функционалност, делио је подужи дијагностички тест, што би уз систем који је умео да забушава на пет до десет минута оправдано нервирало кориснике. 

Ризик од несмотрености, елиминисао је идеју о засебном "ресет" тастеру, па је Дејву пала на памет комбинација тастера који никако случајно нису могли да буду активирани у исто време. 

Комбинација "цтрл+алт+делете" прескакала је неке од тестова, чиме је рестартовање компјутера скраћено на прихватљивих десет до 15 секунди, у односу на дотадашњих минут-два. 

Оберучке прихваћена од стране програмера, наредба је до 20. годишњице ИБМ ПЦ-а достигла култни статус и остала најлакши начин да се крене из почетка, пише Свет компјутера. 

Доктор Дејв Бредли, остао је упамћен по својој генијалној идеји, за разлику од анонимуса који је смислио злочиначки плави екран Wиндоwса 10 где "цтрл+алт+делете" не помаже.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сарајлија

24.10.2018 21:27

Шта вам је то "пречица"?

ОДГОВОРИТЕ