Први скенер Партизанових новајлија...

Рикардо као Тавамба, Николић има смисла, Енакеов учинак супротан минутима. . .  Валијенте највише на терену, Закарић и Шћекић пријатна изненађења, Лола у другом плану.

Фудбал 12.10.2018 | 23:45
Први скенер Партизанових новајлија...
Последња званична Партизанова утакмица могла би да представља репер како се у Хумској 1 радило овог лета. У стартних 11 против Вождовца нашла су се чак петорица фудбалера ангажованих у последњем прелазном року. Што, истовремено, отвара питање шта се све дешавало у претходна два, кад су они који су тек стигли – бесплатно или за чије потписе је издвојен симболичан новац – у предности у односу на скупоцена појачања у протеклих годину и кусур дана.

Марк Валијенте у одбрани, Александар Шћекић као задњи везни, Горан Закарић на крилу и тандем нападача,Немања Николић – Рикардо Гомеш, протагоности убедљиве победе над Змајевима (4:0), успели су да се представе у врло лепом светлу у очима Гробара и ако је судити на основу првог пресека учинка на добром су путу да статус новајлије преобразе у појачања. Оно што, на пример, није успело Сејдуби Суми, у чији је долазак уложено скоро три пута више новца него за све поменуте играче заједно.

Наравно, рачуни ће се сводити тек на крају сезоне, међутим, засад летошњи потписници обећавају. Највише од њих, утисак је, Рикардо Гомеш, доведен без обештећења, а већ аутор седам голова. Три у првенству, навијачима посебно драг због егзекуције у вечитом дербију, још четири у квалификацијама за Лигу Европе, а оно што додатно може да радује струку и руководиоце јесте да нападач са Зеленортских Острва и те како има простора за напредак, само кад би из главе избацио жељу да се пред туђим голом забавља и да брже решава ситуације, на пример, „један на један“. Но, и овако је најучинковитији Партизанов фудбалер од почетка сезоне, са тек једним голом мање од Леандреа Тавамбе у истом периоду лане, уз подсећање да је Камерунац – такође волео да се поиграва – имао и прилику да салдо побољша у групној фази Лиге Европе.

За разлику од Рикарда, који је погађао од почетка, други нападач Немања Николић касније је ушао у форму. Између осталог и због повреде зарађене у Никшићу, мада у последње време све чешће оправдава статус играча који више разиграва тим, него што даје голове. Отуда већ пет асистенција на његовом конту, три поготка и општи утисак да није класичан шпиц, већ позиционирањем у пољу може да утиче на изградњу акција, пошто се код њега исте не прекидају.

Бивше „деветке“ португалског Насионала и суботичког Спартака издвојиле су се учинком, међутим, највише минута од свих новајлија уписао је Марк Валијенте. Доведен на инсистирање бившег тренера МирославаЂукића, Шпанац је и под командом Зорана Мирковића наставио да пружа задовољавајуће партије, бар кад је реч о суперлигашком нивоу, зна елегантно да реши одређене ситуације, предност му је кад с лоптом у ногама започне напад свог тима, међутим, оног тренутка кад се ривали залете на њега – посебно се то видело у Европи – настају проблеми. И на томе ће морати да ради, јер је број киксева у уводу сезоне Партизан испуцао и сваки следећи би, у резултатском смислу, могао да буде кобан.

Дословце за сићу (150.000 евра) довео је Парни ваљак Горана Закарића, а после четвртине сезоне изгледа да су челници били у праву што су га чекали дуже од два месеца да реши спорт са сарајевским Жељезничарем. Репрезентативац Босне и Херцеговине донео је на Топчидерско брдо индивидуални квалитет у виду ударца левом ногом (три поготка, две асистенције), прекид и продоре, с тим да се чини како може и мора да буде још директнији као што је био на Грбавици (прошле сезоне дао и наместио укупно 29 голова). На сличан начин може се третирати и потпис Александра Шћекића (купљен за свега 100.000 евра), јер је репрезентативац Црне Горе закрпио рупу у везном реду и временом спречио ривале да кроз централу долазе у прилику да угрозеВладимира Стојковића. И Шћекић и Закарић су у јавности означени као пријатна изненађења, нарочито што се о њима мало знало пре него што су дошли, очекивања нису била велика, али су брзо успели да се наметну.

Једина двојица фудбалера која се још чекају и(ли) траже су Габријел Енаке и Милан Смиљанић. Румунски интернационалац је чак скупио десет утакмица, међутим, успео да забележи једну једину асистенцију (поређења ради, Немања Р. Милетић дао четири гола), а Мирковић га од реванша у Истанбулу ниједном није ни у протокол ставио (чак ни на гостовању Колубари, кад је предност добио Лука Цуцин), док популарниЛола углавном седи на клупи и питање је да ли ће и кад, поред Саше Здјелара, Александра Шћекића и НебојшеКосовића добити шансу на позицији задњег везног, иако има мишљења да би понекад морао да игра, између осталог, и што као дете Партизана боље од осталих познаје захтеве клуба.

УЧИНАК ПАРТИЗАНОВИХ ЛЕТОШЊИХ НОВАЈЛИЈА

Рикардо Гомеш 18           1437       7              -
Марк Валијенте  17           1483       -              -
Немања Николић               13           694         3              5
Горан Закарић    12           1004       3              2
Александар Шћекић            9              631         -              1
Габријел Енаке   10           671         -              1
Милан Смиљанић  8              308         -              -             

Напомена: Иза имена и презимена фудбалера је број утакмица, минута, голова и асистенција

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар