СТОП етикетирању новинара и медија

У Клубу новинара Бањалука одржан је пети састанак чланова Управног одбора Клуба са колегиницама и колегама из бањалучких редакција.  Након састанка учесници су изнијели захтјеве Клуба новинара упућене институцијама, званичницима и јавности.

Република Српска 01.10.2018 | 11:50
СТОП етикетирању новинара и медија
Клуб новинара позива полицију и тужилаштво да што прије доведу до краја истрагу покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића уз напомену да је изузетно важно открити мотиве и налогодавца или налогодавце. Такође, очекују и да надлежне институције обавијесте јавност о евентуалним новостима у овом случају.

Клуб новинара тражи да престану стална прозивања и етикетирања појединих медија и новинара у текстовима и прилозима, али и на друштвеним мрежама и јавним скуповима. Сви медији и новинари морају да поштују професионалне и етичке кодексе, а неслагање са уређивачком политиком не даје за право политичарима, невладиним организацијама, покретима, медијима нити било коме другоме да из било којег разлога траже мишљење о новинарима, вријеђају и тјерају новинаре са догађаја које прате.

Из Клуба новинара апелују и да сви кандидати на предстојећим општим изборима посљедњу седмицу кампање омогуће новинарима да раде свој посао без притисака, пријетњи, увреда и напада.

Колеге и колегинице напомињу да све овакве случајеве пријаве Линији за помоћ новинарима Удружења БХ новинари.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Wодолија

01.10.2018 10:10

"Клуб новинара позива полицију и тужилаштво да што прије доведу до краја истрагу покушаја убиства новинара БН ТВ" . Немојте их висе позивати. Јер ако Лукац и Лепир буду доводили истрагу до краја , истрага це бити одмах оконцана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

01.10.2018 15:17

Најбоља одбрана сигурност Вас самих се постизе са корецтним тацним постеним не поданицким извјеставањем са доказима потврдјеним информацијама .Знаци независно новинарство а тога нема на овим просторима јер би остали без хљеба.Мали број новинара заслузује да им се скине капа као сто је например Мато ДЈаковиц!!!!!

Name

Све Вам Смета

01.10.2018 10:38

Како несмета Милиновицу са РТРСа кад га доводе у љубавну везу са Бисерком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2018 14:13

А ко га то доводи? Досадни сте са тим ботовањем!

Name

Па јел није

01.10.2018 14:20

Цекај зар није у вези са устаским транвеститом?

Name

Цензура у новинарству

01.10.2018 10:42

У БиХ, итекако постоји, тако да сва ова прича и наведени захтјеви, у оваквом друштвеном контексту, немају користи. Удружење новинара се не треба понашати у смислу, "неки новинари, неке тв", јер су онда наводи утопљени у систем који их дави. Сви ти неки, имају име и презиме, називе медијских кућа, што треба рећи транспарентно, навести експлицитне повреде, набројати инцидентне, да би било у духу истинског новинарства... Оно треба да буде јавно, јасно, гласно, без страха, јер се у крајњој линији, све сведе на неку врсту истраживачког новинарства, које има свој увод, заплет, расплет и поготово закључак, да би одговорило својој намјени. Што се тиче институција, које требају штитити слободу новинара и писане ријечи, ту ће, на жалост, још дуго бити једностраности и мрака у схватању суштине наведеног. Тамни вилајет је ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овдје

01.10.2018 11:52

Ни државе и система, ни правих новинара.

ОДГОВОРИТЕ