STOP etiketiranju novinara i medija

U Klubu novinara Banjaluka održan je peti sastanak članova Upravnog odbora Kluba sa koleginicama i kolegama iz banjalučkih redakcija.  Nakon sastanka učesnici su iznijeli zahtjeve Kluba novinara upućene institucijama, zvaničnicima i javnosti.

Republika Srpska 01.10.2018 | 11:50
STOP etiketiranju novinara i medija
Klub novinara poziva policiju i tužilaštvo da što prije dovedu do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića uz napomenu da je izuzetno važno otkriti motive i nalogodavca ili nalogodavce. Takođe, očekuju i da nadležne institucije obavijeste javnost o eventualnim novostima u ovom slučaju.

Klub novinara traži da prestanu stalna prozivanja i etiketiranja pojedinih medija i novinara u tekstovima i prilozima, ali i na društvenim mrežama i javnim skupovima. Svi mediji i novinari moraju da poštuju profesionalne i etičke kodekse, a neslaganje sa uređivačkom politikom ne daje za pravo političarima, nevladinim organizacijama, pokretima, medijima niti bilo kome drugome da iz bilo kojeg razloga traže mišljenje o novinarima, vrijeđaju i tjeraju novinare sa događaja koje prate.

Iz Kluba novinara apeluju i da svi kandidati na predstojećim opštim izborima posljednju sedmicu kampanje omoguće novinarima da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji, uvreda i napada.

Kolege i koleginice napominju da sve ovakve slučajeve prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Wodolija

01.10.2018 10:10

"Klub novinara poziva policiju i tužilaštvo da što prije dovedu do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN TV" . Nemojte ih vise pozivati. Jer ako Lukac i Lepir budu dovodili istragu do kraja , istraga ce biti odmah okoncana.

ODGOVORITE
Name

Glas naroda

01.10.2018 15:17

Najbolja odbrana sigurnost Vas samih se postize sa korectnim tacnim postenim ne podanickim izvjestavanjem sa dokazima potvrdjenim informacijama .Znaci nezavisno novinarstvo a toga nema na ovim prostorima jer bi ostali bez hljeba.Mali broj novinara zasluzuje da im se skine kapa kao sto je naprimer Mato DJakovic!!!!!

Name

Sve Vam Smeta

01.10.2018 10:38

Kako nesmeta Milinovicu sa RTRSa kad ga dovode u ljubavnu vezu sa Biserkom.

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2018 14:13

A ko ga to dovodi? Dosadni ste sa tim botovanjem!

Name

Pa jel nije

01.10.2018 14:20

Cekaj zar nije u vezi sa ustaskim tranvestitom?

Name

Cenzura u novinarstvu

01.10.2018 10:42

U BiH, itekako postoji, tako da sva ova priča i navedeni zahtjevi, u ovakvom društvenom kontekstu, nemaju koristi. Udruženje novinara se ne treba ponašati u smislu, "neki novinari, neke tv", jer su onda navodi utopljeni u sistem koji ih davi. Svi ti neki, imaju ime i prezime, nazive medijskih kuća, što treba reći transparentno, navesti eksplicitne povrede, nabrojati incidentne, da bi bilo u duhu istinskog novinarstva... Ono treba da bude javno, jasno, glasno, bez straha, jer se u krajnjoj liniji, sve svede na neku vrstu istraživačkog novinarstva, koje ima svoj uvod, zaplet, rasplet i pogotovo zaključak, da bi odgovorilo svojoj namjeni. Što se tiče institucija, koje trebaju štititi slobodu novinara i pisane riječi, tu će, na žalost, još dugo biti jednostranosti i mraka u shvatanju suštine navedenog. Tamni vilajet je ovo...

ODGOVORITE
Name

Ovdje

01.10.2018 11:52

Ni države i sistema, ni pravih novinara.

ODGOVORITE