Сарадња Зелених Српске и Србије

Парламентарна Зелена странка из Србије потписала споразум о сарадњи са Зеленим Српске.

Република Српска 30.09.2018 | 14:10
Сарадња Зелених Српске и Србије
У званичној посјети Зеленим Српске долазила је висока делегација зелене странке из Србије на челу са предсједником странке у народним послаником у Скупштини Србије мр. Гораном Чабрадијем, потпредсједником странке и народним послаником у Скупштини Војводине мр. Браниславом Јефтић, те потпредсједником странке и замјеником покрајинског министра за животну средину др. Ратком Бајчетићем.

Том приликом парламентарна Зелена странка је изнијела низ позитивних ствари које су се десиле од како су они као партија зелене оријентације ушли у парламент Србије, те указала на велике резултате који су постигнути после доношења и провођења Закона које су предложли из области рјешавања здраве животне средине, улагања у пољопривреду, туризам, производњу зелене енергије и образовање кадрова за те стратешке гране привреде, све из њиховог програма зеленог одрживог развоја.

На свом примјеру су указали на конференцији за штампу колико Зелени Српске ако уђу у НСРС могу кроз сарадњу са ЕГП -зеленим партијама Европе помоћи Републици Српској на њеној афирмацији у Европи и свијету, те колико се десетина и стотина милиона евра на основу ССП-агенде, може кроз пројекте из области еколошке инфраструктуре, пољопривреде и туризма средстава из фондова ЕУ и великих свјетских фондација, посебно истичући улагања у велике пројекте који су дио програма зеленог одрживог развоја, пројеката за које Република Српска не може сама да обезбједи средства.

Том приликом је потписан споразум о програмској сарадњи ове двије братске партије, споразум кроз којим је договорен заједнички наступ према ЕГП-савезу зелених партија ЕУ, опредјељеност јачању веза Србије и Републике Српске као и опредјељеност заједничком дјеловању на релаксацији односа између Србије и БиХ.

Овај споразум је уједно и и почетак регионалног увезивања зелених партија из свих Република бивше Југославије, односно прављења чврстог Савеза зелених партија регије, све због заједничког програмског дјеловања, како према владама из којих долазе наше чланице, тако према ЕГП и великих свјетским еколошким и другим фондацијама.

Ову иницијативу предсједници Зелених Српске Никола Лазаревић и предсјеник Зелене странке Горан Чагради већ дуже вријеме разрађују, контакти су већ одавно успостављени са другим сродним партијама, траже се озбиљни партнери, чврсто опредјељени за наши идеологију и програм зеленог одрживог развоја у цијелом региону.

Близу смо договора, очекује се да ће се први конгрес одржати за пар мјесеци у Србији, или Републици Српској, вјероватно на Јахорини, свакако уз учешће наших гостију, зелених Мађарске, Румуније, Бугарске и Грчке, као и делегације на највишем нивоу из Брисела и Стразбура, делегације састављене од чланица ЕГП-савеза зелених партија Европе.

(БН)