Saradnja Zelenih Srpske i Srbije

Parlamentarna Zelena stranka iz Srbije potpisala sporazum o saradnji sa Zelenim Srpske.

Republika Srpska 30.09.2018 | 14:10
Saradnja Zelenih Srpske i Srbije
U zvaničnoj posjeti Zelenim Srpske dolazila je visoka delegacija zelene stranke iz Srbije na čelu sa predsjednikom stranke u narodnim poslanikom u Skupštini Srbije mr. Goranom Čabradijem, potpredsjednikom stranke i narodnim poslanikom u Skupštini Vojvodine mr. Branislavom Jeftić, te potpredsjednikom stranke i zamjenikom pokrajinskog ministra za životnu sredinu dr. Ratkom Bajčetićem.

Tom prilikom parlamentarna Zelena stranka je iznijela niz pozitivnih stvari koje su se desile od kako su oni kao partija zelene orijentacije ušli u parlament Srbije, te ukazala na velike rezultate koji su postignuti posle donošenja i provođenja Zakona koje su predložli iz oblasti rješavanja zdrave životne sredine, ulaganja u poljoprivredu, turizam, proizvodnju zelene energije i obrazovanje kadrova za te strateške grane privrede, sve iz njihovog programa zelenog održivog razvoja.

Na svom primjeru su ukazali na konferenciji za štampu koliko Zeleni Srpske ako uđu u NSRS mogu kroz saradnju sa EGP -zelenim partijama Evrope pomoći Republici Srpskoj na njenoj afirmaciji u Evropi i svijetu, te koliko se desetina i stotina miliona evra na osnovu SSP-agende, može kroz projekte iz oblasti ekološke infrastrukture, poljoprivrede i turizma sredstava iz fondova EU i velikih svjetskih fondacija, posebno ističući ulaganja u velike projekte koji su dio programa zelenog održivog razvoja, projekata za koje Republika Srpska ne može sama da obezbjedi sredstva.

Tom prilikom je potpisan sporazum o programskoj saradnji ove dvije bratske partije, sporazum kroz kojim je dogovoren zajednički nastup prema EGP-savezu zelenih partija EU, opredjeljenost jačanju veza Srbije i Republike Srpske kao i opredjeljenost zajedničkom djelovanju na relaksaciji odnosa između Srbije i BiH.

Ovaj sporazum je ujedno i i početak regionalnog uvezivanja zelenih partija iz svih Republika bivše Jugoslavije, odnosno pravljenja čvrstog Saveza zelenih partija regije, sve zbog zajedničkog programskog djelovanja, kako prema vladama iz kojih dolaze naše članice, tako prema EGP i velikih svjetskim ekološkim i drugim fondacijama.

Ovu inicijativu predsjednici Zelenih Srpske Nikola Lazarević i predsjenik Zelene stranke Goran Čagradi već duže vrijeme razrađuju, kontakti su već odavno uspostavljeni sa drugim srodnim partijama, traže se ozbiljni partneri, čvrsto opredjeljeni za naši ideologiju i program zelenog održivog razvoja u cijelom regionu.

Blizu smo dogovora, očekuje se da će se prvi kongres održati za par mjeseci u Srbiji, ili Republici Srpskoj, vjerovatno na Jahorini, svakako uz učešće naših gostiju, zelenih Mađarske, Rumunije, Bugarske i Grčke, kao i delegacije na najvišem nivou iz Brisela i Strazbura, delegacije sastavljene od članica EGP-saveza zelenih partija Evrope.

(BN)