АБА СК: Партизанова освета Морнару!

Гагић и добра одбрана – Партизан се осветио Морнару за полуфинале! Кошаркаши Партизана савладали су Морнар из Бара у четвртфиналу АБА Суперкупа резултатом 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14).  Партизан обрадовао навијаче! Црно-бели су у полуфиналу АБА Суперкупа у Лакташима, после убедљиве победе над Морнаром! Гагићу су Лакташи талија! Пејџ паковао, Загорац радио све, Лендејл се размахао.  Парни ваљак оверио пласман у полуфинале Суперкупа АБА лиге.

Кошарка 20.09.2018 | 20:15
АБА СК: Партизанова освета Морнару!
Партизан се реванширао Морнару за пораз у прошлогодишњем издању Суперкупа, али и за пораза у оба меча прошлосезонског издања АБА лиге.

Црно-бели су се пласирали у полуфинале такмчења у којем се састају са бољим из дуела између Будућности и Игокее, домаћина турнира.

Од самог старта меча видело се да ће се меч играти у брзом ритму, јер се "летело" ан обе стране а одбране нису биле приоритет.

Партизан је добро отворио меч, а распуцани су били аустралијско појачање Џок Лендејл и Ђорђе Гагић, док је Морнар држао у животу Кадин Керингтон који је већ на крају прве деонице меча имао четири постигнуте тројке и постигао малтене све поене своје екипе у том делу игре. У тим тренуцима меча најбољи актер био је, уз Керингтона, Џок Лендејл.

До краја првог полувремена Барани су заиграли много боље, и више нису тражили толико Керингтона у нападу. Партизану је имао доста пропуста у одбрани, а Морнар је успео да подигне ниво игре и да разигра још неке играче, те дође у сам егал.

Друго полувреме почело је јако споро, са доста фаулова и без пуно поена. Партизан је у једном тренутку "затегао" одбрану и од тад није пуштао Морнар да пронађе свој препознатљиви ритам.

Меч је одликовало доста изгубљених лопти Морнара на које их је Партизан натерао, а у нападу је једноставно доминирао Ђорђе Гагић који је одиграо један до својих најбољих мечева у црно-белом дресу.

Партизан у четвртој деоници дуела просто "летео" по терену, а опет је међу бољима био Гагић. Ипак, добра одбрана која је терала противнике на грешку, али и погођени шутеви и тројке Николића, Пејџа, па чак и Гавриловића, одлепиле су вицешамиона Србије на велику двоцифрену предност.

Екипа Ненада Чанка имала је +16 на неких пет минута до краја утакмице, а црногорски представник је видео да нема шта више да тражи, те се само чекало да се види коначни резултат.

Већ поменути Гагић био је најбољи играч утакмице са 23 поена и шест скокова, Вања Маринковић уписао је 16, а поен мање Лендејл. Одличу ол-араунд партију имао је Загорац, који је утакмицу завршио са девет поена, шест скокова, исто толико успешних додавања и четири украдене лопте.

У Морнару убедљиво најбољи био је Кадин Керингтон са 20 поена (4/6 за три), док је Луковићу за мало измакао дабл-дабл (12 поена, девет скокова). Немања Врањеш меч је завршио са 11 постигнутих поена.

Црно-бели су забележили важну победу, после неколико катастрофалних припремних утакмица, али и освету Морнару за поразе у прошлој сезони

Мечеви полуфинала играју се у суботу.

Екипа Партизана пружила је у четвртак најбољу партију у припремном периоду, током ког је углавном бележила поразе, неке чак и врло великим разликама.

Дужник из прошле сезоне, Морнар, савладан је у четвртфиналу АБА Суперкупа резултатом 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14)!

Црно-бели ће се у суботу у полуфиналу састати са бољим из дуела Будућност - Игокеа.

Партизан је свих 40 минута играо борбено и ангажовано, диктирао је темпо, користио сваку прилику да трчи у контранапад... Тим Ненада Чанка је скоро све време био у вођству, у првом полувремену највише са осам разлике, док у наставку није успео да се "одлепи" све до првих минута четврте четвртине.

Након што је Морнар тројком Кенига смањио на 68:66, уследила је серија од 14:0, за вођство од 82:68. Нешто касније било је и максималних 85:68, што ће младом тиму Партизана сигурно подићи самопоуздање пред завршницу Суперкупа и старт сезоне 29. септембра.

"Наговестили смо да ће овај тим временом играти боље. Тек смо се окупили, има много нових лица. Мени је драго што сам играо у оваквом амбијенту и што се полако враћам на некадашњи ниво", изјавио је Раде Загорац, који је по угледу на најбоље дане у Меги, добро попунио неколико статистичких категорија.

Бек Морнара Немања Врањеш изјавио је да његов тим још није уигран због касног окупљања и мало заједничких тренинга, али да је главни разлог оваквог исхода "сјајна кошарка" коју је приказао Партизан, "поготово у нападу".

"У последњој четвртини направили су серију од 14:0, против такве екипе је тешко вратити се из толиког заостатка. Од старе славе се не живи, морамо ове сезоне да се доказујемо из почетка. Биће тешко, али не одричемо се великих циљева".

Порази на турниру у Тарагони су прошлост, време је дошло да се уписују победе! И то онда када је много битније. Партизан се пласирао у полуфинале Суперкупа АБА лиге пошто је у првом четвртфиналном сусрету надиграо Морнар резултатом 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14).

Парни ваљак је тако стигао својеврсне освете због прошлогодишњег пораза у истој фази премијерног издања овог такмичења, када је Морнар био за нијансу бољи на паркету дворане у Бару.

Неизвесно, тесно, напето... Таква је утакмица била у добром делу! Али, када је криза долазила по своје, Партизан је знао правилно да реагује и одбије сваку офанзиву такмаца! Тако је било у два наврата - у првом делу треће четвртине, када је Морнар преко Уроша Луковића чак накратко повео (52:51), а онда и на почетку завршне деонице. Партизану је вођство поново „висило“, али је реакција била јака, победничка! Све је кренуло везаним поенима Алексеја Николића, на шта су се одлично надовезали Раде Загорац и Вања Маринковић сигурним хицима! То је донело серију 14:0, којом је Партизан и дефинитивно сломио ривала и стигао до недостижне разлике. 

Први четвртфинални сусрет имао је праву тежину битке за такмичарски, виши циљ - пласман у полуфинале и корак напред у борби за први пехар у сезони. Партизан је показао да је у овом тренутку спремнији да нападне исти, упркос томе што у тиму није било ровитог капитена Новице Величковића и повређеног Бонџе Сија.

Гледаоци у кошаркашкој дворани у Лакташима имали су прилику да виде судар две различите филозофије, са истим заједничким имениоцем - изостанком праве игре у одбрани. Зато је и виђено доста поена на обе стране, али је на крају приступ београдских црно-белих донео успех. Док је црногорски шампион највише живео од погодака са дистанце, Партизан је своју игру базирао на решењима унутар и у непосредној близини рекета и то се показало као права ствар. Истина, није било нимало лако. Морнар је на отварању нове сезоне поново истакао кандидатуру за високи пласман у Јадранској лиги и није тако лако желео да преда тријумф ривалу, док је у одређеним моментима неискуство младих кошарка Партизана. На крају је Парни ваљак успео да „испегла“ све недостатке, прегрми кризу из ране фазе треће четвртине и овери тријумф. 

Није моменат за доношење великих закључака, али Ненад Чанак има разлога да буде задовољан игром тандема у настајању: Лендејл - Гагић! Млади центар из Аустралије показао је да би могао ове сезоне да буде право освежење испод коша, иако је јасно да му још недостаје сирове снаге. Тај минус компензовао је добром сарадњом с Маркусом Пејџом, али и солидним реакцијама испод коша. Чак је поделио и две врло лепе асистенције и тако размрадао своје саиграче. Уосталом, меч је отворио са седам узастопних поена и тако најавио одличну партију до краја.

Ипак, тешко да би његових 15 поена имали ту тежину да крај себе није имао одлично расположеног Ђорђа Гагића. Сјајну ролу у овом дуелу имао је Партизанов староседелац. Ставио је своје искуство у службу тима, а највише искористио лошу дефанзивну поставку Морнарових центара да затрпа кош кад год му се указала прилика. Добро је пратио кретње својих организатора, понајвише Маркуса Пејџа и долазио до прилично лаких поена у рекету. На крају је скупио 23 поена и шест скокова и још једном се показало да су ГагићуЛакташи права талија. 

Велике похвале заслужио је Раде Загорац, који је свеукупно одиграо најразноврснију партију. На крају је скупио девет поена и по шест скокова и асистенција, уз четири украдене лопте. Вања Маринковић је искористио свој утицај да из другог плана убаци 16 поена. 

Морнар је практично све време јурио заостатак и та јурњава није имала срећан крај. Барани су очигледно добили огромно појачање у лику Кадина Карингтога, чији је дебитантски наступ у регионалној кошарци остао убележен са 20 поена (7/11 из игре, 4/5 за три), али и поразом. Морнару је много тога недостајало да ове вечери по четврти пут заредом узме меру Партизану. Урош Луковић је тек у налетима подсећао на играча који је прошле сезоне доминирао Јадранском лигом и тако заслужио место у идеалној петорци. Није био лош, далеко од тога. Имао је дванаест поена и шест скокова, али је енергичном центру недостајао континуитет у игри да би његова улога имала праву тежину. Фалило је тренеру Михаилу Павићевићу и мало више рапсоложених шутера на паркету. Немања Врањеш није био у правом расположењу када је Морнару било најпотребније,Ђорђе Дреновац је показао да ће бити добра опција у игри, али и да му недостаје још мало рада са екипом. Новајлије Шепард и Кониг су заједно убацили 18 поена, али Морнар није имао довољно снаге да понови успех из прошлосезонског судара. 

Партизан сада чека победника сусрета Будућност - Игокеа. Полуфинале је на програму у суботу.

ПАРТИЗАН: Пејџ 7 (8ас, 4изг), Трифуновић, Аранитовић 2 (3ас, 4укр), Маринковић 16, Гегић 5, Пецарски 2, Гавриловић 5, Загорац 9 (6ск, 6ас, 4укр), Лендејл 15 (4изг), Гагић 23 (6ск), Николић 7 (4ск, 4ас).

МОРНАР: Павићевић, Дреновац 6 (4ск, 3ас, 3изг), Мијовић, Врањеш 11 (6ас, 5изг), Морнар 10 (6ск, 2ас, 2блк), Мугоша, Керингтон 20 (тројке 4/6, 3ск, 5ас, 7изг), Кениг 8, Павић, Луковић 12 (9ск, 2блк), Шепард 10, Вујошевић.

Суперкуп АБА лиге:

четвртфинале – четвртак:

Партизан – Морнар 91:77

20.30 Будућност – Игокеа (2)

петак:

18.00 Цедевита – Задар (3)
20.30 Црвена звезда – Олимпија (4)

полуфинале – субота:

18.00 победници (1) и (2)
20.30 победници (3) и (4)

недеља:

21.00 финале

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар