ABA SK: Partizanova osveta Mornaru!

Gagić i dobra odbrana – Partizan se osvetio Mornaru za polufinale! Košarkaši Partizana savladali su Mornar iz Bara u četvrtfinalu ABA Superkupa rezultatom 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14).  Partizan obradovao navijače! Crno-beli su u polufinalu ABA Superkupa u Laktašima, posle ubedljive pobede nad Mornarom! Gagiću su Laktaši talija! Pejdž pakovao, Zagorac radio sve, Lendejl se razmahao.  Parni valjak overio plasman u polufinale Superkupa ABA lige.

Košarka 20.09.2018 | 20:15
ABA SK: Partizanova osveta Mornaru!
Partizan se revanširao Mornaru za poraz u prošlogodišnjem izdanju Superkupa, ali i za poraza u oba meča prošlosezonskog izdanja ABA lige.

Crno-beli su se plasirali u polufinale takmčenja u kojem se sastaju sa boljim iz duela između Budućnosti i Igokee, domaćina turnira.

Od samog starta meča videlo se da će se meč igrati u brzom ritmu, jer se "letelo" an obe strane a odbrane nisu bile prioritet.

Partizan je dobro otvorio meč, a raspucani su bili australijsko pojačanje Džok Lendejl i Đorđe Gagić, dok je Mornar držao u životu Kadin Kerington koji je već na kraju prve deonice meča imao četiri postignute trojke i postigao maltene sve poene svoje ekipe u tom delu igre. U tim trenucima meča najbolji akter bio je, uz Keringtona, Džok Lendejl.

Do kraja prvog poluvremena Barani su zaigrali mnogo bolje, i više nisu tražili toliko Keringtona u napadu. Partizanu je imao dosta propusta u odbrani, a Mornar je uspeo da podigne nivo igre i da razigra još neke igrače, te dođe u sam egal.

Drugo poluvreme počelo je jako sporo, sa dosta faulova i bez puno poena. Partizan je u jednom trenutku "zategao" odbranu i od tad nije puštao Mornar da pronađe svoj prepoznatljivi ritam.

Meč je odlikovalo dosta izgubljenih lopti Mornara na koje ih je Partizan naterao, a u napadu je jednostavno dominirao Đorđe Gagić koji je odigrao jedan do svojih najboljih mečeva u crno-belom dresu.

Partizan u četvrtoj deonici duela prosto "leteo" po terenu, a opet je među boljima bio Gagić. Ipak, dobra odbrana koja je terala protivnike na grešku, ali i pogođeni šutevi i trojke Nikolića, Pejdža, pa čak i Gavrilovića, odlepile su vicešamiona Srbije na veliku dvocifrenu prednost.

Ekipa Nenada Čanka imala je +16 na nekih pet minuta do kraja utakmice, a crnogorski predstavnik je video da nema šta više da traži, te se samo čekalo da se vidi konačni rezultat.

Već pomenuti Gagić bio je najbolji igrač utakmice sa 23 poena i šest skokova, Vanja Marinković upisao je 16, a poen manje Lendejl. Odliču ol-araund partiju imao je Zagorac, koji je utakmicu završio sa devet poena, šest skokova, isto toliko uspešnih dodavanja i četiri ukradene lopte.

U Mornaru ubedljivo najbolji bio je Kadin Kerington sa 20 poena (4/6 za tri), dok je Lukoviću za malo izmakao dabl-dabl (12 poena, devet skokova). Nemanja Vranješ meč je završio sa 11 postignutih poena.

Crno-beli su zabeležili važnu pobedu, posle nekoliko katastrofalnih pripremnih utakmica, ali i osvetu Mornaru za poraze u prošloj sezoni

Mečevi polufinala igraju se u subotu.

Ekipa Partizana pružila je u četvrtak najbolju partiju u pripremnom periodu, tokom kog je uglavnom beležila poraze, neke čak i vrlo velikim razlikama.

Dužnik iz prošle sezone, Mornar, savladan je u četvrtfinalu ABA Superkupa rezultatom 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14)!

Crno-beli će se u subotu u polufinalu sastati sa boljim iz duela Budućnost - Igokea.

Partizan je svih 40 minuta igrao borbeno i angažovano, diktirao je tempo, koristio svaku priliku da trči u kontranapad... Tim Nenada Čanka je skoro sve vreme bio u vođstvu, u prvom poluvremenu najviše sa osam razlike, dok u nastavku nije uspeo da se "odlepi" sve do prvih minuta četvrte četvrtine.

Nakon što je Mornar trojkom Keniga smanjio na 68:66, usledila je serija od 14:0, za vođstvo od 82:68. Nešto kasnije bilo je i maksimalnih 85:68, što će mladom timu Partizana sigurno podići samopouzdanje pred završnicu Superkupa i start sezone 29. septembra.

"Nagovestili smo da će ovaj tim vremenom igrati bolje. Tek smo se okupili, ima mnogo novih lica. Meni je drago što sam igrao u ovakvom ambijentu i što se polako vraćam na nekadašnji nivo", izjavio je Rade Zagorac, koji je po ugledu na najbolje dane u Megi, dobro popunio nekoliko statističkih kategorija.

Bek Mornara Nemanja Vranješ izjavio je da njegov tim još nije uigran zbog kasnog okupljanja i malo zajedničkih treninga, ali da je glavni razlog ovakvog ishoda "sjajna košarka" koju je prikazao Partizan, "pogotovo u napadu".

"U poslednjoj četvrtini napravili su seriju od 14:0, protiv takve ekipe je teško vratiti se iz tolikog zaostatka. Od stare slave se ne živi, moramo ove sezone da se dokazujemo iz početka. Biće teško, ali ne odričemo se velikih ciljeva".

Porazi na turniru u Taragoni su prošlost, vreme je došlo da se upisuju pobede! I to onda kada je mnogo bitnije. Partizan se plasirao u polufinale Superkupa ABA lige pošto je u prvom četvrtfinalnom susretu nadigrao Mornar rezultatom 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14).

Parni valjak je tako stigao svojevrsne osvete zbog prošlogodišnjeg poraza u istoj fazi premijernog izdanja ovog takmičenja, kada je Mornar bio za nijansu bolji na parketu dvorane u Baru.

Neizvesno, tesno, napeto... Takva je utakmica bila u dobrom delu! Ali, kada je kriza dolazila po svoje, Partizan je znao pravilno da reaguje i odbije svaku ofanzivu takmaca! Tako je bilo u dva navrata - u prvom delu treće četvrtine, kada je Mornar preko Uroša Lukovića čak nakratko poveo (52:51), a onda i na početku završne deonice. Partizanu je vođstvo ponovo „visilo“, ali je reakcija bila jaka, pobednička! Sve je krenulo vezanim poenima Alekseja Nikolića, na šta su se odlično nadovezali Rade Zagorac i Vanja Marinković sigurnim hicima! To je donelo seriju 14:0, kojom je Partizan i definitivno slomio rivala i stigao do nedostižne razlike. 

Prvi četvrtfinalni susret imao je pravu težinu bitke za takmičarski, viši cilj - plasman u polufinale i korak napred u borbi za prvi pehar u sezoni. Partizan je pokazao da je u ovom trenutku spremniji da napadne isti, uprkos tome što u timu nije bilo rovitog kapitena Novice Veličkovića i povređenog Bondže Sija.

Gledaoci u košarkaškoj dvorani u Laktašima imali su priliku da vide sudar dve različite filozofije, sa istim zajedničkim imeniocem - izostankom prave igre u odbrani. Zato je i viđeno dosta poena na obe strane, ali je na kraju pristup beogradskih crno-belih doneo uspeh. Dok je crnogorski šampion najviše živeo od pogodaka sa distance, Partizan je svoju igru bazirao na rešenjima unutar i u neposrednoj blizini reketa i to se pokazalo kao prava stvar. Istina, nije bilo nimalo lako. Mornar je na otvaranju nove sezone ponovo istakao kandidaturu za visoki plasman u Jadranskoj ligi i nije tako lako želeo da preda trijumf rivalu, dok je u određenim momentima neiskustvo mladih košarka Partizana. Na kraju je Parni valjak uspeo da „ispegla“ sve nedostatke, pregrmi krizu iz rane faze treće četvrtine i overi trijumf. 

Nije momenat za donošenje velikih zaključaka, ali Nenad Čanak ima razloga da bude zadovoljan igrom tandema u nastajanju: Lendejl - Gagić! Mladi centar iz Australije pokazao je da bi mogao ove sezone da bude pravo osveženje ispod koša, iako je jasno da mu još nedostaje sirove snage. Taj minus kompenzovao je dobrom saradnjom s Markusom Pejdžom, ali i solidnim reakcijama ispod koša. Čak je podelio i dve vrlo lepe asistencije i tako razmradao svoje saigrače. Uostalom, meč je otvorio sa sedam uzastopnih poena i tako najavio odličnu partiju do kraja.

Ipak, teško da bi njegovih 15 poena imali tu težinu da kraj sebe nije imao odlično raspoloženog Đorđa Gagića. Sjajnu rolu u ovom duelu imao je Partizanov starosedelac. Stavio je svoje iskustvo u službu tima, a najviše iskoristio lošu defanzivnu postavku Mornarovih centara da zatrpa koš kad god mu se ukazala prilika. Dobro je pratio kretnje svojih organizatora, ponajviše Markusa Pejdža i dolazio do prilično lakih poena u reketu. Na kraju je skupio 23 poena i šest skokova i još jednom se pokazalo da su GagićuLaktaši prava talija. 

Velike pohvale zaslužio je Rade Zagorac, koji je sveukupno odigrao najraznovrsniju partiju. Na kraju je skupio devet poena i po šest skokova i asistencija, uz četiri ukradene lopte. Vanja Marinković je iskoristio svoj uticaj da iz drugog plana ubaci 16 poena. 

Mornar je praktično sve vreme jurio zaostatak i ta jurnjava nije imala srećan kraj. Barani su očigledno dobili ogromno pojačanje u liku Kadina Karingtoga, čiji je debitantski nastup u regionalnoj košarci ostao ubeležen sa 20 poena (7/11 iz igre, 4/5 za tri), ali i porazom. Mornaru je mnogo toga nedostajalo da ove večeri po četvrti put zaredom uzme meru Partizanu. Uroš Luković je tek u naletima podsećao na igrača koji je prošle sezone dominirao Jadranskom ligom i tako zaslužio mesto u idealnoj petorci. Nije bio loš, daleko od toga. Imao je dvanaest poena i šest skokova, ali je energičnom centru nedostajao kontinuitet u igri da bi njegova uloga imala pravu težinu. Falilo je treneru Mihailu Pavićeviću i malo više rapsoloženih šutera na parketu. Nemanja Vranješ nije bio u pravom raspoloženju kada je Mornaru bilo najpotrebnije,Đorđe Drenovac je pokazao da će biti dobra opcija u igri, ali i da mu nedostaje još malo rada sa ekipom. Novajlije Šepard i Konig su zajedno ubacili 18 poena, ali Mornar nije imao dovoljno snage da ponovi uspeh iz prošlosezonskog sudara. 

Partizan sada čeka pobednika susreta Budućnost - Igokea. Polufinale je na programu u subotu.

PARTIZAN: Pejdž 7 (8as, 4izg), Trifunović, Aranitović 2 (3as, 4ukr), Marinković 16, Gegić 5, Pecarski 2, Gavrilović 5, Zagorac 9 (6sk, 6as, 4ukr), Lendejl 15 (4izg), Gagić 23 (6sk), Nikolić 7 (4sk, 4as).

MORNAR: Pavićević, Drenovac 6 (4sk, 3as, 3izg), Mijović, Vranješ 11 (6as, 5izg), Mornar 10 (6sk, 2as, 2blk), Mugoša, Kerington 20 (trojke 4/6, 3sk, 5as, 7izg), Kenig 8, Pavić, Luković 12 (9sk, 2blk), Šepard 10, Vujošević.

Superkup ABA lige:

četvrtfinale – četvrtak:

Partizan – Mornar 91:77

20.30 Budućnost – Igokea (2)

petak:

18.00 Cedevita – Zadar (3)
20.30 Crvena zvezda – Olimpija (4)

polufinale – subota:

18.00 pobednici (1) i (2)
20.30 pobednici (3) i (4)

nedelja:

21.00 finale

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar