Зашто је важна провинција Идлиб?

Рат у Сирији могао би да уђе у посљедњу фазу након напада Русије на провинцију Идлиб, посљедње велико упориште побуњеника. УН упозорава да може доћи до "досада невиђене хуманитарне кризе".

Свијет 05.09.2018 | 21:52
Зашто је важна провинција Идлиб?
Зашто је Идлиб толико важан?

Провинција Идлиб је посљедње велико упориште побуњеника и џихадиста који већ седам година покушавају да свргну сиријског предсједника Башара ал-Асада.

Из УН наводе да у Идлибу живи 2,9 милиона људи, међу којима и милион дјеце.

Више од половине цивила у Идлиб је дошло из области које су биле у рукама побуњеника, а из којих су морали да бјеже.

Идлиб се на сјеверу граничи са Турском, на југу избија на главне путеве ка Алепу и престоници Дамаску, док је на западу Латакија, град на Медитерану.

Уколико провладине снаге заузму Идлиб побуњеницима ће остати само неколико "џепова" распршених по земљи, што би могао да буде знак њиховог пораза.

Ко контролише Идлиб?

Провинцију не контролише једна група, већ низ ривалских фракција у којима је укупно око 30.000 бораца.

Доминантна снага су Хајат Тахрир ал-Шам (ХТС), савез џихадиста повезан са Ал-Каидом, који контролише кључне територије у Идлибу.

Уједињене нације су их означиле као терористичку групу која у Идлибу има око 10.000 бораца, наводећи да међу њима има и доста странаца.

На другом мјесту је Национални фронт за ослобођење (НЛФ) који има подршку Турске.

Формирале су га ове године фракције које се противе ХТС-у.

Међу њима су екстремна исламистичка група Арар ал-Шам и Ноур ал-Дин ал-Зинки, као и они који се боре под заставом Слободне сиријске војске.

Зашто се влада сада спрема за напад?

Ситуација тренутно веома иде на руку предсједнику Асаду.

Ваздушни удари Русије и подршка хиљаде бораца Ирана помогли су сиријској војсци да савлада побуњенике.

Министар иностраних послова Валид Муалем објавио је 30. августа да је приоритет владе да "ослободи" Идлиб.

Како каже, влада жели да избјегне цивилне жртве и кроз "споразуме помирења" поново заузме територију, али је одлучна да савлада ХТС "без обзира на жртве".

Русија је такође објавила да сиријска влада има сва права да "ликвидира терористичку пријетњу на својој територији".

Турска је наводно преговарала са Русијом у покушају да се избјегне општи напад.

У Турској већ живи више од три милиона сиријских избјеглица, па Анкара страхује да би велика офанзива створила нови талас избјеглица ка њеној граници.

Шта ће се догодити људима који живе у Идлибу?

Велики напад на Идлиб би могао да има страшне посљедице по провинцију у којој на стотине хиљада људи већ живи у тешким условима.

Високи званичник УН упозорио је да би напад на Идлиб могао да "створи хуманитарну кризу која до сада није виђена".

Из УН истичу да би и до 800.000 људи могло да буде расељено, а да се сваког дана значајно повећава број оних којима је потребна помоћ.

Није јасно гдје би расељени у том случају отишли, пошто је Турска затворила границе. Области уз границу су већ преплављене расељеним људима.

Притом, многи који подржавају опозицију страхују од тога шта би могло да им се догоди уколико пређу на територију под контролом владиних снага.

Је ли напад на Илдиб могао да буде спријечен
Специјални извјештач УН за Сирију Стефан де Мистура позвао је Русију, Иран и Турску да се не залећу у борбу.

Предложио је двије опције - да се остави вријеме за додатне преговоре о политичком рјешењу или да буде формиран "коридор којима ће цивили моћи привремено да се евакуишу на безбједну територију", највјероватније под контролом владе.

Турска жели да Сирија и Русија одложе операцију, а лидери три земље требало би да се састану у Ирану у петак и размотре планове.

Америка, која подржава побуну против Асада, наводи да се сиријској влади због "бруталности из прошлости" не може вјеровати да ће штитити цивиле.

Због тога су позвали Русију да интервенише.

Извор: Независне/Б92

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Оце залост

05.09.2018 19:54

Оце залост завладати у цувеној царсији јер тако су се здусно залагали за демократију у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

06.09.2018 06:13

Далеко је Асад од побједе..има ту јос игранке.Он јадан јос ни Исил није побједио за 7 година јер на његовој територији Исил има јос три енклаве.Кад њих побједи е онда има јос побуњенике,курде,амере,турке,исраел...уфф...бит це ту јос занимљиво.

Name

За ИСИС

06.09.2018 10:26

Видим ја нагињес ти. За демократију. Саудијску. У Сирији.

Name

Владо Бања Лука

05.09.2018 20:53

Ситуација је јасна: легитимни предсједник Асад и сиријска армија штите цјеловитост и интегритет суверене државе Сирије, чланице УН, тако што ће да потамане главосјече и терористе у окупираној провинцији Идлибу. Крај. Спонзори тероризма САД, ЕУ, ВБ, Израел и С.Арабија могу само да кмече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

05.09.2018 21:05

да да Владо исто сто је јасно да Украјина мора побити оне терористе горе и оцистити своју дрзаву признату у УН.

Name

ре владо

05.09.2018 21:50

Ста казес за цивиле и дјецу ? Дабогда ти се сва фамилија насла под истом капом.

Name

За овог из БЛ

06.09.2018 05:26

Занимљив коментар од особе која никада вјероватно није крочила на тло Сирије , али би турио нос тамо гдје му није мјесто.Мани се ти Идлиба , реци ти нама паметњаковићу шта ће мо ми са Бањалуком и ноћас убише једног човјека у сачекуши ,а супругу му ранише , а све поред нашег криминалног МУП-а.Бањалука ти сада дође као идлиб.Де гукни коју голубе да цујемо коју паметну.

Name

Богумил

05.09.2018 23:04

Готово три милиона становника од цега је трецина дјеце???? Ови изгледа нису користили никакву заститу при односу те су дјецу довели у ту облласт! Побједјени су и стављени у тор из кога стално нападају потпомогнути западним сефовима..Па добро .. Ал досло је вријеме обрацуна и ста има Америка да паметује у свему томе? Мозда имају своје људе у Идлибу..или орузје??? Тзв..цивили су имали сансу одабрати страну на коју це ици..Одабрали су одвратне екстремисте и главосјеце и нека сада убиру плодове свога нецовјества..Да су били патриоте бранили би своју Сирију земљу..Многи су браде обријали и обукли цивилну одјецу те сада узивају благодети Њемацке и слицних дрзава..Има их и код нас..Све су то бивси припадници ИСИЛА ....Запад има план да их насели на наса подруцја и тиме унисти православље..Једино им главе могу доци наси нарко босови јер са њима добро сарадјују и добро на њима зарадјују! Надам се да од октобра неце тако бити висе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда...

06.09.2018 05:23

Правда за Асада..

ОДГОВОРИТЕ