Кажњавање због онлајн кампање?

Иако је Изборним законом БиХ забрањено вођење плаћене изборне кампање или било које плаћено јавно оглашавање прије званичног почетка кампање, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ нема могућност да казни политичаре и политичке странке који путем интернета и друштвених мрежа увелико воде кампању за предстојеће изборе.

Босна и Херцеговина 29.08.2018 | 07:45
Кажњавање због онлајн кампање?
"Код рјешавања приговора политичких субјеката који су се жалили на објаву текстова и слика с циљем утицаја на бираче, ЦИК није могла на поуздан начин утврдити чињеницу да је достављени доказни материјал објављен у критичном времену изборне ћутње, нити се са сигурношћу могло утврдити ко је објавио тај материјал с обзиром на то да су одређени домени изван јурисдикције БиХ, што представља препреку за утврђивање одговорних политичких субјеката и лица која би се могла санкционисати", наведено је у одговору Централне изборне комисије БиХ на једно од постављених посланичких питања.

ЦИК даље наводи да област оглашавања, политичке кампање и рекламирања путем онлајн медија није законски довољно прецизирана, те да у свијету и Европи не постоје примјери добре праксе како би се омогућило да се успјешно воде поступци против оних који евентуално крше закон и рекламирају се и плаћају огласе мимо правила.

"Може се, нажалост, закључити да се ради о 'сивој зони'", навели су у ЦИК-у БиХ.

У невладиним организацијама које, између осталог, прате и изборни процес у БиХ кажу да Централна изборна комисија БиХ има законску могућност да казни оне који кршећи закон плаћају огласе и политички се оглашавају.



Такође наглашавају да и саме друштвене мреже, на примјер, избаце да ли се ради о плаћеном огласу.

"До сада смо регистровали 226 случајева преурањене, законом забрањене кампање од стране 22 политичка субјекта у скоро половини општина и градова у БиХ. Случајеви које смо забиљежили односе се на организовање различитих догађаја на којима је циљ промоција или политичког субјекта или кандидата, програма и циљева и плаћено оглашавање путем друштвених мрежа", рекао је Дарио Јовановић, директор пројекта "Под лупом".

Додао је да је Изборним законом кампања забрањена у периоду од расписивања избора па до званичног почетка кампање.

У коалицији за поштене и фер изборе "Под лупом" кажу да је Изборни закон регулисао добро ту област, те да Централна изборна комисија БиХ треба да почне изрицати санкције јер кршење закона у том сегменту не престаје.

"ЦИК, према нашем мишљењу, треба да се обрати или друштвеним мрежама и тражи информације о плаћеним огласима или сами да провјере и покрену поступке. Санкција је једини начин да се кршење Изборног закона заустави", закључио је Јовановић.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

29.08.2018 06:23

Кад су вец сада у сивој зони у каквој ли це бити они који побиједе..И ЗАР ДА НОРМАЛАН ЧОВЈЕК ИЗАДЈЕ ДА ГЛАСА...НИКАДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о цему ви

29.08.2018 09:31

ре куку ...: Зато будале и владају

Name

Директ

29.08.2018 20:35

Док ви уведете било какав закон о модерним технологијама, то неце висе ни постојати. На примјеру 4Г мрезе је то најбоље видљиво. И док се други припремају за 5Г мрезу, ми смо јос увијек на 3Г мрези која уз то функционисе захваљујуци највисе 2Г мрези.

ОДГОВОРИТЕ