Kažnjavanje zbog onlajn kampanje?

Iako je Izbornim zakonom BiH zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje ili bilo koje plaćeno javno oglašavanje prije zvaničnog početka kampanje, Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema mogućnost da kazni političare i političke stranke koji putem interneta i društvenih mreža uveliko vode kampanju za predstojeće izbore.

Bosna i Hercegovina 29.08.2018 | 07:45
Kažnjavanje zbog onlajn kampanje?
"Kod rješavanja prigovora političkih subjekata koji su se žalili na objavu tekstova i slika s ciljem uticaja na birače, CIK nije mogla na pouzdan način utvrditi činjenicu da je dostavljeni dokazni materijal objavljen u kritičnom vremenu izborne ćutnje, niti se sa sigurnošću moglo utvrditi ko je objavio taj materijal s obzirom na to da su određeni domeni izvan jurisdikcije BiH, što predstavlja prepreku za utvrđivanje odgovornih političkih subjekata i lica koja bi se mogla sankcionisati", navedeno je u odgovoru Centralne izborne komisije BiH na jedno od postavljenih poslaničkih pitanja.

CIK dalje navodi da oblast oglašavanja, političke kampanje i reklamiranja putem onlajn medija nije zakonski dovoljno precizirana, te da u svijetu i Evropi ne postoje primjeri dobre prakse kako bi se omogućilo da se uspješno vode postupci protiv onih koji eventualno krše zakon i reklamiraju se i plaćaju oglase mimo pravila.

"Može se, nažalost, zaključiti da se radi o 'sivoj zoni'", naveli su u CIK-u BiH.

U nevladinim organizacijama koje, između ostalog, prate i izborni proces u BiH kažu da Centralna izborna komisija BiH ima zakonsku mogućnost da kazni one koji kršeći zakon plaćaju oglase i politički se oglašavaju.



Takođe naglašavaju da i same društvene mreže, na primjer, izbace da li se radi o plaćenom oglasu.

"Do sada smo registrovali 226 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje od strane 22 politička subjekta u skoro polovini opština i gradova u BiH. Slučajevi koje smo zabilježili odnose se na organizovanje različitih događaja na kojima je cilj promocija ili političkog subjekta ili kandidata, programa i ciljeva i plaćeno oglašavanje putem društvenih mreža", rekao je Dario Jovanović, direktor projekta "Pod lupom".

Dodao je da je Izbornim zakonom kampanja zabranjena u periodu od raspisivanja izbora pa do zvaničnog početka kampanje.

U koaliciji za poštene i fer izbore "Pod lupom" kažu da je Izborni zakon regulisao dobro tu oblast, te da Centralna izborna komisija BiH treba da počne izricati sankcije jer kršenje zakona u tom segmentu ne prestaje.

"CIK, prema našem mišljenju, treba da se obrati ili društvenim mrežama i traži informacije o plaćenim oglasima ili sami da provjere i pokrenu postupke. Sankcija je jedini način da se kršenje Izbornog zakona zaustavi", zaključio je Jovanović.

(Nezavisne novine)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

29.08.2018 06:23

Kad su vec sada u sivoj zoni u kakvoj li ce biti oni koji pobijede..I ZAR DA NORMALAN ČOVJEK IZADJE DA GLASA...NIKADA.

ODGOVORITE
Name

o cemu vi

29.08.2018 09:31

re kuku ...: Zato budale i vladaju

Name

Direkt

29.08.2018 20:35

Dok vi uvedete bilo kakav zakon o modernim tehnologijama, to nece vise ni postojati. Na primjeru 4G mreze je to najbolje vidljivo. I dok se drugi pripremaju za 5G mrezu, mi smo jos uvijek na 3G mrezi koja uz to funkcionise zahvaljujuci najvise 2G mrezi.

ODGOVORITE