Убод стршљена може бити кобан

Убод стршљена јуче је на подручју Бијељине узроковао смрт шездесетједногодишње жене. Љекари наводе да је у посљедње вријеме забиљежен повећан број пацијената који се јављају у службе хитне помоћи због компликација изазваних уједом инсеката попут пчела, оса или стршљенова.

Република Српска 25.08.2018 | 17:31
Убод стршљена може бити кобан
Убод осе, пчеле, а на првом мјесту стршљена није нимало наиван. Из године у годину, број пацијената све је већи.

"То се ове године дешавало много више него претходних година. Три одсто код одраслих особа и један одсто код дјеце. На срећу већином су то биле локалне реакције у смислу црвенила и отока на мјесту убода. Врло ријетко су се дешавале системске реакције као што је то био случај претходних дана", рекао је др Срђан Мијатовић из Дома здравља у Бијељини. 

Убод стршљена обично није фаталан, али у неким случајевима може да дође до опасне алергијске реакције која може, ако се не реагује на вријеме, да буде чак и смртоносна.

"Сама жаока је извор алергена. Због тога је битно да се она брзо уклони, да се стављају хладне облоге и да се мјесто убода третира неком машћу – кортикостероидном или антихистаминицима, уколико је локална реакција", каже др Мијатовић. 

Мијатовић наглашава да реакција углавном настаје петнаестак минута након убода. Први знак је црвенило, слиједи оток, појаве мучнине, повраћања и отежаног дисања. Најбурније алергијске реакције су када је убод у предјелу усана, главе и врата, јер се у том предјелу налазе органи за дисање, па је самим тим оток опаснији. 

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

еx пчелар

25.08.2018 16:16

"Сама жаока је извор алергена. Због тога је битно да се она брзо уклони...", каже др Мијатовић........ Докторе Мијатовићу, иза убода стршљена се нема што уклонити, пчела оставља жаоку а стршљен НЕ, жаока код стршљена је глатка и никада не остаје на тијелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЛ

26.08.2018 07:14

Како и когаа Неки немају ни оток !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

30.08.2018 15:17

Доктор који доказује квалитет дипломе.цуј стрсљен и заока.

ОДГОВОРИТЕ