Ubod stršljena može biti koban

Ubod stršljena juče je na području Bijeljine uzrokovao smrt šezdesetjednogodišnje žene. Ljekari navode da je u posljednje vrijeme zabilježen povećan broj pacijenata koji se javljaju u službe hitne pomoći zbog komplikacija izazvanih ujedom insekata poput pčela, osa ili stršljenova.

Republika Srpska 25.08.2018 | 17:31
Ubod stršljena može biti koban
Ubod ose, pčele, a na prvom mjestu stršljena nije nimalo naivan. Iz godine u godinu, broj pacijenata sve je veći.

"To se ove godine dešavalo mnogo više nego prethodnih godina. Tri odsto kod odraslih osoba i jedan odsto kod djece. Na sreću većinom su to bile lokalne reakcije u smislu crvenila i otoka na mjestu uboda. Vrlo rijetko su se dešavale sistemske reakcije kao što je to bio slučaj prethodnih dana", rekao je dr Srđan Mijatović iz Doma zdravlja u Bijeljini. 

Ubod stršljena obično nije fatalan, ali u nekim slučajevima može da dođe do opasne alergijske reakcije koja može, ako se ne reaguje na vrijeme, da bude čak i smrtonosna.

"Sama žaoka je izvor alergena. Zbog toga je bitno da se ona brzo ukloni, da se stavljaju hladne obloge i da se mjesto uboda tretira nekom mašću – kortikosteroidnom ili antihistaminicima, ukoliko je lokalna reakcija", kaže dr Mijatović. 

Mijatović naglašava da reakcija uglavnom nastaje petnaestak minuta nakon uboda. Prvi znak je crvenilo, slijedi otok, pojave mučnine, povraćanja i otežanog disanja. Najburnije alergijske reakcije su kada je ubod u predjelu usana, glave i vrata, jer se u tom predjelu nalaze organi za disanje, pa je samim tim otok opasniji. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ex pčelar

25.08.2018 16:16

"Sama žaoka je izvor alergena. Zbog toga je bitno da se ona brzo ukloni...", kaže dr Mijatović........ Doktore Mijatoviću, iza uboda stršljena se nema što ukloniti, pčela ostavlja žaoku a stršljen NE, žaoka kod stršljena je glatka i nikada ne ostaje na tijelu.

ODGOVORITE
Name

BOL

26.08.2018 07:14

Kako i kogaa Neki nemaju ni otok !!!!!

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

30.08.2018 15:17

Doktor koji dokazuje kvalitet diplome.cuj strsljen i zaoka.

ODGOVORITE