Због чега нам се телефони све брже празне?

Иако произвођачи мобилних телефона тврде да са сваком новом верзијом побољшавају дужину трајања батерије, имамо утисак да је обрнуто. Због чега је то тако?

Информационе технологије 08.08.2018 | 13:07
Због чега нам се телефони све брже празне?
То је вероватно последица 'губитка капацитета', што значи да се сваки пут када поново пуните батерију, одређени део енергије губи, пише Дејли мејл. Пропорција изгубљене енергије расте сваки пут када прикључите свој уређај на пуњач. Дакле, сваки пут када пуните батерију, ви јој, у ствари, скраћујете век трајања.

Иако се константно појављују батерије које се пуне брже и трају дуже, биће немогуће да се направи батерија која стварно траје "вечно", и може да се пуни бескрајан број пута и да уз то задржи исте карактеристике, преноси нет.хр.

Тај "губитак капацитета" је последица Другог закона термодинамике, и кад год се одвија неки стварни прогрес, дође до одређеног ненадокнадивог губитка енергије.

Сваки пут када се батерија пуни или празни, дође до губитка мале количине енергије, малог губитка капацитета батерије који се не може надокнадити.

Замислите да је то као пребацивање воде између две посуде. Чак и ако пребацујете воду без проливања, сваки пут када прелијете воду из посуде А у Б и обрнуто, приметићете да на дну посуде остаје пар капљица које не можете да излијете.

Исто је и са батеријом.

Што више користите батерију, то се више енергије губи, па ће скорије батерија доћи до тачке када више не може да се напуни.

б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар