Ових 9 здравствених разлога ће вас натјерати да смршате

Није реч само о томе како изгледамо, губитак сала на стомаку нас чини много здравијима. Сви завидимо особама које имају раван стомак и дефинисане трбушне мишиће. То може бити циљ коме тежимо, али је проблем заправо много већи јер је сало око стомака велики здравствени ризик који може да нам скрати живот.

Здравље 08.08.2018 | 13:02
Ових 9 здравствених разлога ће вас натјерати да смршате
Широк струк не значи само да се висцерална масноћа налази испод коже, она је и дубоко унутар нашег организма. Висцерална масноћа није врста масноће коју можемо да "уштинемо" прстима. Она је опасна јер се налази испод трбушног зида, покрива виталне органе и лучи хемикалије и хормоне који могу да подстакну упале. 

Упала је кривац за срчани удар али и карцином. Студије су показале да је масноћа у подручју абдомена, чак ако је нема на другим местима, повезана са вишом стопом смртности. 

Најефикаснији начин спречавања срчаног удара 

Код мушкараца код којих је струк шири од 102 центиметра, ризик од компликација је већи. За жене струк од 89 центиметара и више представља проблем. Ако вам је индекс телесне масе већи од 25 спадате у особе са повећаном тежином, индекс телесне масе од 30 указује већ на гојазност. 

Сваки центиметар који изгубите око струка, смањује ризик болести и представаља најефикаснији је начин спречавања срчаног удара, дијабетеса типа ИИ и одређених карцинома. 

Ризик је мањи када се изгуби 10 одсто тежине 

Одређене навике и понашање могу спречити накупљање висцералне масноће и повећати способност тела да је само сагори. Лекари саветују смањење стреса, пошто хормони стреса, као што је кортизол, могу да имају улогу у стварању трбушне масноће. 

Тренинг високог интензитета такође може да буде повезан са успешнијом редукцијом висцералне масноће, више него умерено вежбање. Здрава исхрана и вјежбање могу да помогну смањењу килаже, укључујући и мање масноћа на стомаку. Губитак и 10 одсто тежине смањује ризике по здравље, пише Телеграм. 

Ово су здравствене користи које можемо да очекујемо ако смршамо:

1. Боља контрола шећера у крви 

Данас много људи "нагиње" ка стању преддијабетеса, када шећер у крви још није довољно висок да би се радило о дијабетесу али је довољно висок да би требало да се забринемо. Један од главних фактора ризика је претерана килажа. Превише сала око стомака повећава отпорност на инсулин, а инсулин је кључ који отвара ћелије и дозвољава да шећер уђе. Што сте отпорнији на инсулин, све више га има у крвотоку. Како губите висцералну масноћу, смањује се отпорност на инсулин, шећер у ћелије улази лакше, а нивои глукозе у крви су нормалнији. Повољан ефекат ће имати и губитак од само пет одсто телесне тежине. 

2. Смањење ризика од настанка дијабетеса 

Снижење нивоа глукозе у крви умањује шансе за настанак дијабетеса, јер су истраживања показала да је повезан са висцералном масноћом. Акумулација масти утиче на инсулин, смањује се улазак глукозе у мишиће, утиче на способност јетре да препозна када би требало да престане да лучи додатну глукозу у крвоток. Све су то ризици за настанак дијабетеса. Губитак тежине побољшава функцију бета ћелија, ћелија панкреаса које стварају инсулин. 

3. Здравија јетра 

Висцерална масноћа штети организму. Метаболички нуспроизводи висцералних масних ћелија луче се директно у крвоток. Јетра и други органи нису сачињени тако да могу да акумулирају велике количине слободних масних киселина. Превелика акумулација изазива неалкохолну болест масне јетре. У озбиљним случајевима, упала због масне јетре доводи до цирозе или ожиљака на јетри. Најбоље за здраву јетру је примерена тежина. 

4. Снижавање притиска и ризик од срчаних болести 

Научници кажу да губитак и пет одсто телесне тежине смањује ризик од кардиоваскуларних болести и побољшава метаболизам. Губитак килограма снижава притисак. Превише масног ткива ствара додатни притисак на срце, које мора да пумпа веће количине крви у ткива и органе. Стомачно сало може да повећа упалне хормоне, повиси холестерол, триглицериде и хомоцистеине, независан ризични фактор за срчану болест.

5. Бољи сан 

Студија Универзитета Џон Хопкинс показала је да губитак стомачног сала поправља квалитету сна. Дебљина и гојазност су повезани са апнејом у сну, када меко ткиво затвори грло и смета дисању. Смањењем килаже мање се хрче па је апнеја ређа, што поправља квалитет сна. 

6. Мањи ризик од карцинома 

Много сала око стомака, без обзира на то да ли сте и иначе дебели, повезано је са карциномом дебелог црева и ректума, а веројатно и са карциномом панкреаса и дојке. Тачни разлози нису познати, али се зна да веће упале и повећано лучење хормона, код превише стомачног сала, повећавају ризик од настанка одређених карцинома. 

7. Артритис је ређи 

Ако "теглите" повећи стомак, стварате додатни притисак на зглобове. Превелика тежина на зглобовима повећава ризик од артритиса. Губитак од пет килограма смањује притисак на колено за 20 кила. Уз то, висцерална масноћа изазива хроничну упалу која погоршава артритис. Упалне компоненте које отпушта масно ткиво, утичу на развој артритиса. 

8. Бољи сексуални живот 

Хормонски поремећај проузрокован висцералном масноћом може бити узрок тога што неке дебеле жене немају редовне циклусе. Гојазност изазива абнормалне менструалне циклусе, јер се уз присуство додатне масноће производи више естрогена па ремети равнотежа хормона. То игра улогу и код плодности жена, које покушавају да зачну. Хормони који регулишу храну, као што је инсулин, повезани су са полним хормонима. Код мушкараца гојазност води еректилној дисфункцији и мањем репродуктивном потенцијалу. 

9. Боље расположење 

Чак и губитак од само неколико килограма, поправља расположење и смањује симптоме депресије. То може да буде резултат мршављења, али и промене начина живота, смањења стреса и вежбања. Вежбањем се отпушта ендорфин који чува од депресије. Добар изглед поправља самопоуздање. Регулација хормона и бољи сан због смањења стомачног сала чине да се осећамо много боље.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар