Шта кад вас опече медуза

Опекотине настају због алергијске реакције на жарнице које се налазе на пипцима ове морске животиње.

Здравље 08.08.2018 | 12:58
Шта кад вас опече медуза
ОПЕКОТИНА од медузе на кожи може да изазове краткотрајну непријатност, али и озбиљне алергијске реакције. Када медуза није отровна, опекотине можете и сами да третирате, али ширење црвенила и пратећи симптоми могу да буду знак да је потребна лекарска интервенција.

Опекотине настају због алергијске реакције на жарнице које се налазе на пипцима ове морске животиње. Величина није никакав знак, јер и најмања медуза може да направи проблеме. Појављују се кружни печати који, уколико постану већи од површине раширеног длана, могу да изазову дуготрајне реакције.

- Потребно је склонити се од сунца и испрати опекотину водом са славине, никако морском водом. Затим ставити хладну облогу или лед умотан у крпу, како би се смирила упала - каже др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине Дома здравља Вождовац.

Рану никако не треба трљати. Креме и масти које садрже антихистаминик и аналгетик могу да помогну у ублажавању тегоба. Осим тога, медикаменти који се користе за смиривање алергије након уједа инсеката могу да буду корисни и у овом случају, каже др Димитријевић:

- Терапија, која се у апотекама узима без рецепта, може да буде корисна. Уколико то не помогне у року од неколико сати, постоји могућност да је медуза отровна, што може да се потврди само детаљним лекарским анализама.

Будући да су деца и осетљиве особе најподложније бурним реакцијама, препорука је да се свакако, након контакта са медузама, обави лекарски преглед.

новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар