Бен се отворио Французима...

Желим ПСЖ у Лиги шампиона! Милојевић ме убедио да потпишем за Звезду! Тамнопути првотимац црвено-белих о најважнијим тренуцима у каријери, упознавању стратега Црвене звезде и тренутку када је постао популаран међу Делијама, а још увек није стигао на стадион Рајко Митић.

Фудбал 07.08.2018 | 21:40
Бен се отворио Французима...
Мохамед Ел Фарду Бен има свој пројтектовани правац овог лета, који би се свидео сваком навијачу Црвене звезде. Он гласи овако: Пласман у Лигу шампиона, а онда тамо мечеви са Пари Сен Жерменом.

У интервјуу за француски Со Фоот нападач са Коморских острва отворено говори о амбицијама са српским шампионом, овдашњем националном првенством, као из због чега је напустио Олимпијакос.

За почетак оно најважније, а то је пласман у Лигу шампиона, којем теже сви на стадиону Рајко Митић

"Да. Црвена звезда чека 26 година на то, тамо је није било од сезоне 1991/1992. Навијачи то дуго ишчекују, а челници су издвојили неопходна средства за то. Прошле сезоне играли смо Лигу Европе, ове године логично циљамо Лигу шампиона. Волео бих да играм против неког француског клуба, посебно Парти Сен Жермена. Ако елиминишемо Спартак из Трнаве ми ћемо играти Лигу Европе, али више бих волео Лигу шампиона", искрен је Бен.

Српско првенство има своје квалитете, али…

"Стигао сам у јануару, још нисам одиграо комплетну сезону. Технички, постоје добри играчи, већина тежи да игра добар фудбал, али на тактичном нивоу је то мање ригорозно него у другим првенствима. Општи ниво је нешто нижи него у Грчкој, на пример. Пре свега, постоје два клуба која доминирају, а то су Црвена звезда и Партизан. Они поседују највише ресурса, имају најбоље играче и најбољу инфраструктуру".

МИЉЕНИК ЗВЕЗДАША НАКОН ДВА ГОЛА ПАРТИЗАНУ

Французи знају да је Бен међу присталицама Црвене звезде добио на популарности онда када је у квалификацијама за Лигу шампиона постигао два гола против Партизана у Београду.

"Тако је, а-ха-ха. Пошто постоји велики ривалитет између два клуба, уживали су у тим головима и почели да ме прате. Када сам у јануару потписао на две и по године били су веопма срећни. Осећам се веома добро у Београду. Другачији је од Атине, али је позитиван и живахан гра. На први поглед Србији делују мало хладно и удаљено, али су уствари врло кул и врло гостољубиви. Овде ми је породица, деца иду у француску школу, покушавам да научим језик, али је лако комуницирати у Београду, на енглеском, па чак и француском језику".

Зашто сте отишли из Пиреја?

"Играо сам мало. Клуб ме је купио 2015. године, два пута сам ишао на позајмице, нису много рачунали на мене. Црвена звезда ме је контактирала, а присуство Владана Милојевића, са којим сам радио у Паниониосу, било је одучујуће. Био сам у добрим односима са њим. Убедио ме је да потпишем за Црвену звезду и за сада иде добро".

Рођен је у Мајоту, али тамо није дуго живео…

"Не, због тога се не сећам много. Тамо сам био четири године пре доласка у Марсељ. Мој отац је био фудбалер, поред тога што је возио аутобус. То је разлог због којег сам почео да се бавим фудбалом. После тога сам отишао Реинион са једном од својих бака. Играо сам за један од најбољих клубова на острву који је имао партнерсво са Авром. Када сам почео да играм за први тим имао сам неколико добрих наступа, директор ми је реакао да бих могао да одем на пробу и постисао сам".

У АВРУ УПОЗНАО ПРОФЕСИОНАЛИЗАМ, У ПАНИОНИОСУ ВЛАДАНА МИЛОЈЕВИЋА

Искуство из Авра није било баш блиставо."

"Играо сам неколико утакмица са професионалцима, али пре свега са резервним тимом. Можда ми је недосталало мало више наметања, ту су били тренери који су одлучивали, али искуство је било корисно. Играо сам за добар и организован клуб, открио сам професионализам. Отишао сам у Ван и касније добио понуду Верије из Грчке".

Одлазак у Паниониос је био од изузетне важности за Бенову каријеру.

"Олимпијакос није рачунао на мене, па сам морао да одем негде другде. Панионио се добар клуб, који редовно игра у Европи. Тамо сам имао прично добру сезону, напредовао и упознао Милојевића, иако је трене Маринос Узунидис, мој бивши саиграч у Авру, утицао на то да дођем. Он је убрзо отишао из Паниониоса".

Бен је био у Грчкој у тренуцима непријатне финансијске кризе.

"Постоје клубови који не поштују увек своје обавезе, а за играче када не добију плату може брзо постати компликовано. Многи Грци су били погођени и морали су да буду веома пажљиви око својих трошкова. Али оно што ме је изненадило у овој семљи јесте солидарност која постоји међу људима. Врло су блиски и породични. Мислим да је у таквим ситуацијама то изузетно важно".

Родни Мајот је део Коморских острва, али спада под француску прекоморску територију. Али, Бен је од 2014. године одлучио да игра за репрезентацију Коморских острва.

"Да, моја бака је из Анжуана са Комора. Али Коморска острва и Мајот су иста ствар, једина разлика је статут. У тим тренуцима нисам био на нивоу да играм за репрезентацију Француске, а-ха-ха. Одлучио сам се за Коморе, пошто Мајот није члан ФИФА, то је занимљив изазов, тим напредује, имамо резултате. Циљ нам је да играмо на Купу афричких нација, без обзира што смо изгубили први меч од Малавија (0:1). Још увек имамо теоретске шансе, али ће бити тешко јер је у нашој групи и Мароко", закључио је Бен.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар