Ben se otvorio Francuzima...

Želim PSŽ u Ligi šampiona! Milojević me ubedio da potpišem za Zvezdu! Tamnoputi prvotimac crveno-belih o najvažnijim trenucima u karijeri, upoznavanju stratega Crvene zvezde i trenutku kada je postao popularan među Delijama, a još uvek nije stigao na stadion Rajko Mitić.

Fudbal 07.08.2018 | 21:40
Ben se otvorio Francuzima...
Mohamed El Fardu Ben ima svoj projtektovani pravac ovog leta, koji bi se svideo svakom navijaču Crvene zvezde. On glasi ovako: Plasman u Ligu šampiona, a onda tamo mečevi sa Pari Sen Žermenom.

U intervjuu za francuski So Foot napadač sa Komorskih ostrva otvoreno govori o ambicijama sa srpskim šampionom, ovdašnjem nacionalnom prvenstvom, kao iz zbog čega je napustio Olimpijakos.

Za početak ono najvažnije, a to je plasman u Ligu šampiona, kojem teže svi na stadionu Rajko Mitić

"Da. Crvena zvezda čeka 26 godina na to, tamo je nije bilo od sezone 1991/1992. Navijači to dugo iščekuju, a čelnici su izdvojili neophodna sredstva za to. Prošle sezone igrali smo Ligu Evrope, ove godine logično ciljamo Ligu šampiona. Voleo bih da igram protiv nekog francuskog kluba, posebno Parti Sen Žermena. Ako eliminišemo Spartak iz Trnave mi ćemo igrati Ligu Evrope, ali više bih voleo Ligu šampiona", iskren je Ben.

Srpsko prvenstvo ima svoje kvalitete, ali…

"Stigao sam u januaru, još nisam odigrao kompletnu sezonu. Tehnički, postoje dobri igrači, većina teži da igra dobar fudbal, ali na taktičnom nivou je to manje rigorozno nego u drugim prvenstvima. Opšti nivo je nešto niži nego u Grčkoj, na primer. Pre svega, postoje dva kluba koja dominiraju, a to su Crvena zvezda i Partizan. Oni poseduju najviše resursa, imaju najbolje igrače i najbolju infrastrukturu".

MILJENIK ZVEZDAŠA NAKON DVA GOLA PARTIZANU

Francuzi znaju da je Ben među pristalicama Crvene zvezde dobio na popularnosti onda kada je u kvalifikacijama za Ligu šampiona postigao dva gola protiv Partizana u Beogradu.

"Tako je, a-ha-ha. Pošto postoji veliki rivalitet između dva kluba, uživali su u tim golovima i počeli da me prate. Kada sam u januaru potpisao na dve i po godine bili su veopma srećni. Osećam se veoma dobro u Beogradu. Drugačiji je od Atine, ali je pozitivan i živahan gra. Na prvi pogled Srbiji deluju malo hladno i udaljeno, ali su ustvari vrlo kul i vrlo gostoljubivi. Ovde mi je porodica, deca idu u francusku školu, pokušavam da naučim jezik, ali je lako komunicirati u Beogradu, na engleskom, pa čak i francuskom jeziku".

Zašto ste otišli iz Pireja?

"Igrao sam malo. Klub me je kupio 2015. godine, dva puta sam išao na pozajmice, nisu mnogo računali na mene. Crvena zvezda me je kontaktirala, a prisustvo Vladana Milojevića, sa kojim sam radio u Panioniosu, bilo je odučujuće. Bio sam u dobrim odnosima sa njim. Ubedio me je da potpišem za Crvenu zvezdu i za sada ide dobro".

Rođen je u Majotu, ali tamo nije dugo živeo…

"Ne, zbog toga se ne sećam mnogo. Tamo sam bio četiri godine pre dolaska u Marselj. Moj otac je bio fudbaler, pored toga što je vozio autobus. To je razlog zbog kojeg sam počeo da se bavim fudbalom. Posle toga sam otišao Reinion sa jednom od svojih baka. Igrao sam za jedan od najboljih klubova na ostrvu koji je imao partnersvo sa Avrom. Kada sam počeo da igram za prvi tim imao sam nekoliko dobrih nastupa, direktor mi je reakao da bih mogao da odem na probu i postisao sam".

U AVRU UPOZNAO PROFESIONALIZAM, U PANIONIOSU VLADANA MILOJEVIĆA

Iskustvo iz Avra nije bilo baš blistavo."

"Igrao sam nekoliko utakmica sa profesionalcima, ali pre svega sa rezervnim timom. Možda mi je nedostalalo malo više nametanja, tu su bili treneri koji su odlučivali, ali iskustvo je bilo korisno. Igrao sam za dobar i organizovan klub, otkrio sam profesionalizam. Otišao sam u Van i kasnije dobio ponudu Verije iz Grčke".

Odlazak u Panionios je bio od izuzetne važnosti za Benovu karijeru.

"Olimpijakos nije računao na mene, pa sam morao da odem negde drugde. Panionio se dobar klub, koji redovno igra u Evropi. Tamo sam imao prično dobru sezonu, napredovao i upoznao Milojevića, iako je trene Marinos Uzunidis, moj bivši saigrač u Avru, uticao na to da dođem. On je ubrzo otišao iz Panioniosa".

Ben je bio u Grčkoj u trenucima neprijatne finansijske krize.

"Postoje klubovi koji ne poštuju uvek svoje obaveze, a za igrače kada ne dobiju platu može brzo postati komplikovano. Mnogi Grci su bili pogođeni i morali su da budu veoma pažljivi oko svojih troškova. Ali ono što me je iznenadilo u ovoj semlji jeste solidarnost koja postoji među ljudima. Vrlo su bliski i porodični. Mislim da je u takvim situacijama to izuzetno važno".

Rodni Majot je deo Komorskih ostrva, ali spada pod francusku prekomorsku teritoriju. Ali, Ben je od 2014. godine odlučio da igra za reprezentaciju Komorskih ostrva.

"Da, moja baka je iz Anžuana sa Komora. Ali Komorska ostrva i Majot su ista stvar, jedina razlika je statut. U tim trenucima nisam bio na nivou da igram za reprezentaciju Francuske, a-ha-ha. Odlučio sam se za Komore, pošto Majot nije član FIFA, to je zanimljiv izazov, tim napreduje, imamo rezultate. Cilj nam je da igramo na Kupu afričkih nacija, bez obzira što smo izgubili prvi meč od Malavija (0:1). Još uvek imamo teoretske šanse, ali će biti teško jer je u našoj grupi i Maroko", zaključio je Ben.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar