Кад мали Марко види кошаркашку лопту, постаје права звијер!

Шта је о Пецарском причао Мута Николић и како је Новица Величковић утицао на најкориснијег играча ЕП за јуниоре.

Кошарка 07.08.2018 | 22:15
Кад мали Марко види кошаркашку лопту, постаје права звијер!
Марко Пецарски – српски бисер из Хихона. Дечко који обећава, рођен у Шпанији док му је отац играо тамо, дефинитивно је прерастао јуниорске кошаркашке категорије и закорачио у свет одраслих, а иза себе је на патосу оставио ривале из Летоније, Немачке, Француске и разних других европских селекција на путу ка новом злату и титули шампиона Старог континента.

Пре тачно годину дана овај момак је на ЕП-у у Словачкој био један од бољих играча и јасно се видело да је пред њим светла будућност. Овог лета потврдио је све оно што су му предвиђали стручњаци. Предводио је Србију на путу ка одбрани европског трона, а поред новог злата потврда успеха стигла је и у виду индивидуалних признања – места у идеалној петорци и, пре свега, трофеју намењеном најкориснијем кошаркашу на првенству.

Пецарски је на турниру одиграо свих седам утакмица, а просечно је бележио 24,7 поена, 11 скокова и 2,3 асистенције. Кошгетерски гледано, то је дупло већи учинак у односу на прошлогодишњи поход ка европском злату, кад је ривалима убацивао 12,6 поена, а просечно је још имао 8,3 скока и о,7 асистенција. Јасна разлика и у количини успешних додавања сведочи колико је Пецарски напредовао у претходном периоду.

Иза себе овај 18-годишњи крилни центар има интересантну сезону на клупском плану која је свакако утицала, на овај или онај начин, на његове наступе на Европском првенству у Летонији. У лето 2017. напустио је минхенски Бајерн и прешао у Партизан, а тадашњи тренер црно-белих Мирослав Мута Николић био је поборник његовог довођења у клуб из Хумске и бацио га је у ватру окршаја у Јадранској лиги. 

“Пецарски је млад играч, они морају да се трпе и морам да им нађем минутажу да играју. То је концепт наш, млађи играчи да играју. Лако сам могао да га закуцам за клупу... Нек се вежба, нека види да је крив. Биће добар играч, али мора да прележи дечје болести. Дечко не игра одбрану, мора да се натера да игра одбрану”, говорио је Николић о Пецарском после једног од пораза у дербију са Црвеном звездом.

Упркос дечјим болестима, Пецарски је играо за Партизан прошле сезоне. Некад мање, некад више, али је стицао одређено и веома важно искуство у дуелима са знатно старијим и “намазанијим” играчима. Умео је често да се нервира када би га “старе кајле” превариле у дуелима или изашле као победници, међутим, наставио је да ради, а имао је и од кога међу саиграчима да упија савете. Капитен Партизана Новица Величковић доста је утицао на њега и трудио се да му помогне.

“Највећи број мојих узора долази из Партизана, зато што сам цео свој живот велики навијач црно-белих. Један од њих је и Новица Величковић, који ми је сад саиграч. Тако да ми то много значи", казао је Пецарски по доласку у Партизан.

Изгледа да се тај “пелцер” борбености, тако карактеристичан, примио и код младог Пецарског што се видело и на ЕП у Летонији. У групној фази на мечу са Литванијом му је страдала аркада минут и по пре краја, али је инсистирао да се врати у игру након интервенције лекарске екипе. Тад није успео да помогне Орлићима да дођу до победе, али их је зато, уз такође сјајне Филипе Петрушева и Зорана Пауновића, у даљем току такмичења предводио до финала, а тамо је спаковао Летонцима 34 поена и 13 скокова.

Деловао је доминантно, пленио пожртвовањем, давао пример борбеношћу на терену. И све време је деловао мирно као дечкић који не игра, већ се игра кошарке, како је то својевремено објаснио Мута Николић. За очекивати је да у сезони која долази добије и већу минутажу у Партизану, а на крилима добре игре у Летонији могао би да почне и да озбиљно стасава на теренима Јадранске лиге.

Прошле сезоне Пецарски је играо и за први и за сениорски тим Парног ваљка, а индекси корисности које је имао на тим мечевима били су заиста спектакуларни. Као награда за добар рад на тренинзима и вољи да учи прошле сезоне је стигао и Куп Радивоја Кораћа освојен са првом екипом црно-белих. А као главни задатак за нову сезону остаје му да, како то тврде стручњаци, да пре свега побољша игру у одбрани, јасно је да ће чврстина доћи временом како се буде даље развијао.

Једно је сигурно, “мали” Марко Пецарски дефинитивно је стасао да закорачи у свет одраслих, а ако буде наставио квалитетно да ради и да се понаша као до сада, Партизан и репрезентација Србије добиће играча за будућност.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар