Kad mali Marko vidi košarkašku loptu, postaje prava zvijer!

Šta je o Pecarskom pričao Muta Nikolić i kako je Novica Veličković uticao na najkorisnijeg igrača EP za juniore.

Košarka 07.08.2018 | 22:15
Kad mali Marko vidi košarkašku loptu, postaje prava zvijer!
Marko Pecarski – srpski biser iz Hihona. Dečko koji obećava, rođen u Španiji dok mu je otac igrao tamo, definitivno je prerastao juniorske košarkaške kategorije i zakoračio u svet odraslih, a iza sebe je na patosu ostavio rivale iz Letonije, Nemačke, Francuske i raznih drugih evropskih selekcija na putu ka novom zlatu i tituli šampiona Starog kontinenta.

Pre tačno godinu dana ovaj momak je na EP-u u Slovačkoj bio jedan od boljih igrača i jasno se videlo da je pred njim svetla budućnost. Ovog leta potvrdio je sve ono što su mu predviđali stručnjaci. Predvodio je Srbiju na putu ka odbrani evropskog trona, a pored novog zlata potvrda uspeha stigla je i u vidu individualnih priznanja – mesta u idealnoj petorci i, pre svega, trofeju namenjenom najkorisnijem košarkašu na prvenstvu.

Pecarski je na turniru odigrao svih sedam utakmica, a prosečno je beležio 24,7 poena, 11 skokova i 2,3 asistencije. Košgeterski gledano, to je duplo veći učinak u odnosu na prošlogodišnji pohod ka evropskom zlatu, kad je rivalima ubacivao 12,6 poena, a prosečno je još imao 8,3 skoka i o,7 asistencija. Jasna razlika i u količini uspešnih dodavanja svedoči koliko je Pecarski napredovao u prethodnom periodu.

Iza sebe ovaj 18-godišnji krilni centar ima interesantnu sezonu na klupskom planu koja je svakako uticala, na ovaj ili onaj način, na njegove nastupe na Evropskom prvenstvu u Letoniji. U leto 2017. napustio je minhenski Bajern i prešao u Partizan, a tadašnji trener crno-belih Miroslav Muta Nikolić bio je pobornik njegovog dovođenja u klub iz Humske i bacio ga je u vatru okršaja u Jadranskoj ligi. 

“Pecarski je mlad igrač, oni moraju da se trpe i moram da im nađem minutažu da igraju. To je koncept naš, mlađi igrači da igraju. Lako sam mogao da ga zakucam za klupu... Nek se vežba, neka vidi da je kriv. Biće dobar igrač, ali mora da preleži dečje bolesti. Dečko ne igra odbranu, mora da se natera da igra odbranu”, govorio je Nikolić o Pecarskom posle jednog od poraza u derbiju sa Crvenom zvezdom.

Uprkos dečjim bolestima, Pecarski je igrao za Partizan prošle sezone. Nekad manje, nekad više, ali je sticao određeno i veoma važno iskustvo u duelima sa znatno starijim i “namazanijim” igračima. Umeo je često da se nervira kada bi ga “stare kajle” prevarile u duelima ili izašle kao pobednici, međutim, nastavio je da radi, a imao je i od koga među saigračima da upija savete. Kapiten Partizana Novica Veličković dosta je uticao na njega i trudio se da mu pomogne.

“Najveći broj mojih uzora dolazi iz Partizana, zato što sam ceo svoj život veliki navijač crno-belih. Jedan od njih je i Novica Veličković, koji mi je sad saigrač. Tako da mi to mnogo znači", kazao je Pecarski po dolasku u Partizan.

Izgleda da se taj “pelcer” borbenosti, tako karakterističan, primio i kod mladog Pecarskog što se videlo i na EP u Letoniji. U grupnoj fazi na meču sa Litvanijom mu je stradala arkada minut i po pre kraja, ali je insistirao da se vrati u igru nakon intervencije lekarske ekipe. Tad nije uspeo da pomogne Orlićima da dođu do pobede, ali ih je zato, uz takođe sjajne Filipe Petruševa i Zorana Paunovića, u daljem toku takmičenja predvodio do finala, a tamo je spakovao Letoncima 34 poena i 13 skokova.

Delovao je dominantno, plenio požrtvovanjem, davao primer borbenošću na terenu. I sve vreme je delovao mirno kao dečkić koji ne igra, već se igra košarke, kako je to svojevremeno objasnio Muta Nikolić. Za očekivati je da u sezoni koja dolazi dobije i veću minutažu u Partizanu, a na krilima dobre igre u Letoniji mogao bi da počne i da ozbiljno stasava na terenima Jadranske lige.

Prošle sezone Pecarski je igrao i za prvi i za seniorski tim Parnog valjka, a indeksi korisnosti koje je imao na tim mečevima bili su zaista spektakularni. Kao nagrada za dobar rad na treninzima i volji da uči prošle sezone je stigao i Kup Radivoja Koraća osvojen sa prvom ekipom crno-belih. A kao glavni zadatak za novu sezonu ostaje mu da, kako to tvrde stručnjaci, da pre svega poboljša igru u odbrani, jasno je da će čvrstina doći vremenom kako se bude dalje razvijao.

Jedno je sigurno, “mali” Marko Pecarski definitivno je stasao da zakorači u svet odraslih, a ako bude nastavio kvalitetno da radi i da se ponaša kao do sada, Partizan i reprezentacija Srbije dobiće igrača za budućnost.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar