Иванић: Споменик симбол слободе

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић присуствовао је данас освештању подигнутог Спомен-крста у Крековима код Невесиња, у част устаницима из Невесињске пушке 1875. године.

Република Српска 05.08.2018 | 17:26
Иванић: Споменик симбол слободе
Споменик је подигнут на мјесту гдје је 1875. године запуцала прва пушка невесињских устаника, као симбол сјећања на њихов допринос слободи српског народа од туђинске власти.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић покровитељ је изградње и подизања овог спомен-обиљежја.



Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић рекао је да је невесињски и херцеговачки крај познат по јунацима и да заслужује овакво спомен-обиљежје које ће трајно подсјећати на борце за слободу.

„Овај споменик симболизује слободу невесињских устаника који су подигли Невесињску пушку, али и слободу бораца у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату који су одбранили ове просторе од жестоке офанзиве хрватских снага“, рекао је др Иванић.



Он је додао да остаје обавеза да се локалитет код Спомен-крста и некропола стећака додатно уреде и постану мјесто окупљања слободарских људи.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске нагласио да вјерује да ће споменик у Крековима бити мјесто окупљања људи, и како због сјећања на људе који су учествовали у Невесињској пушци, али и због херцеговачких природних љепота и прелијепог погледа са платоа на коме се споменик налази на читаво Невесињско поље.

Освештању Спомен-крста присуствовали су и предсједници СДС и ПДП Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић, који су и посланици у Народној скупштини Републике Српске, као   и представници јавног и политичког живота ове општине.



(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

05.08.2018 15:35

Свакако честитке и пунаподршка и за идеју и за реализацију, ово јесте симбол слободарског духа нашег рода који је то доказао много пута кроз историју. И невесињски устанак је важан за нашу историју, историју коју су обиљежили страдања, голготе, величанствени подвизи и буне против освајача. Важан је јер бјеше увод у завршетак једне ере, ере доминације азијатских хорди које неки Османлијама зову, и увод у нова, на жалост турбулентна времена. Замјена окупатора није донијела нашем роду ништа добро, угњетач је увијек угњетач, без обзира како се звао и како се представљао. Ако ми нећемо држати до наше историје на коју можемо и морамо бити поносни, ко ће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xцxц

05.08.2018 23:29

Мозете се једино богу молити.

Name

Дарко

05.08.2018 16:52

Само напред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантиц

05.08.2018 19:05

Има ли каква фабрика да се отвори , макар пред изборе ? Са пристојном платом ? Нема , јос мало па це на изборе излазити само пензионери јер сви други зивот виде негде друго , далеко од родне груде ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

05.08.2018 20:31

Отварали би ми фабрике али хеби га,ста да производима када је у Кини све јефтиније.

Name

ре Пантиц

05.08.2018 23:28

Лажу Те бре Пантицу. Фабрике се не отварају тако лако. Лако су их гасили под изговором да су пропале, али подићи фабрику која би успјесно посливала то је овде неисплативо за свакога јер ту се новац И добит мукотрпно остварује. За ову гарнитуру је И фабрика произвдње ципса слозена технологија коју би тешко достигли. Са насим фабрикама је на дузе крај.

Name

Ре

06.08.2018 00:02

Тацно. Само споменици ницу. Треба се вратити и у доба Илира, било је ваљда и тад јунака неких..

Name

Судија

05.08.2018 20:24

Који примитивизам и крканлук, запишавање територије коју су сви нормални напустили! Не дај боже никоме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудаци

05.08.2018 22:22

Оставите прослост бавите се паметним стварима,мислите на будуцност и како овај народ да презиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бити це попова и лопова

05.08.2018 23:10

Од крста зиве само попови,а народ даје паре и кука?

ОДГОВОРИТЕ