Ivanić: Spomenik simbol slobode

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić prisustvovao je danas osveštanju podignutog Spomen-krsta u Krekovima kod Nevesinja, u čast ustanicima iz Nevesinjske puške 1875. godine.

Republika Srpska 05.08.2018 | 17:26
Ivanić: Spomenik simbol slobode
Spomenik je podignut na mjestu gdje je 1875. godine zapucala prva puška nevesinjskih ustanika, kao simbol sjećanja na njihov doprinos slobodi srpskog naroda od tuđinske vlasti.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić pokrovitelj je izgradnje i podizanja ovog spomen-obilježja.



Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladen Ivanić rekao je da je nevesinjski i hercegovački kraj poznat po junacima i da zaslužuje ovakvo spomen-obilježje koje će trajno podsjećati na borce za slobodu.

„Ovaj spomenik simbolizuje slobodu nevesinjskih ustanika koji su podigli Nevesinjsku pušku, ali i slobodu boraca u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu koji su odbranili ove prostore od žestoke ofanzive hrvatskih snaga“, rekao je dr Ivanić.



On je dodao da ostaje obaveza da se lokalitet kod Spomen-krsta i nekropola stećaka dodatno urede i postanu mjesto okupljanja slobodarskih ljudi.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske naglasio da vjeruje da će spomenik u Krekovima biti mjesto okupljanja ljudi, i kako zbog sjećanja na ljude koji su učestvovali u Nevesinjskoj pušci, ali i zbog hercegovačkih prirodnih ljepota i prelijepog pogleda sa platoa na kome se spomenik nalazi na čitavo Nevesinjsko polje.

Osveštanju Spomen-krsta prisustvovali su i predsjednici SDS i PDP Vukota Govedarica i Branislav Borenović, koji su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao   i predstavnici javnog i političkog života ove opštine.



(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Khal Drogo

05.08.2018 15:35

Свакако честитке и пунаподршка и за идеју и за реализацију, ово јесте симбол слободарског духа нашег рода који је то доказао много пута кроз историју. И невесињски устанак је важан за нашу историју, историју коју су обиљежили страдања, голготе, величанствени подвизи и буне против освајача. Важан је јер бјеше увод у завршетак једне ере, ере доминације азијатских хорди које неки Османлијама зову, и увод у нова, на жалост турбулентна времена. Замјена окупатора није донијела нашем роду ништа добро, угњетач је увијек угњетач, без обзира како се звао и како се представљао. Ако ми нећемо држати до наше историје на коју можемо и морамо бити поносни, ко ће?

ODGOVORITE
Name

xcxc

05.08.2018 23:29

Mozete se jedino bogu moliti.

Name

Darko

05.08.2018 16:52

Samo napred.

ODGOVORITE
Name

Pantic

05.08.2018 19:05

Ima li kakva fabrika da se otvori , makar pred izbore ? Sa pristojnom platom ? Nema , jos malo pa ce na izbore izlaziti samo penzioneri jer svi drugi zivot vide negde drugo , daleko od rodne grude ...

ODGOVORITE
Name

Vlast

05.08.2018 20:31

Otvarali bi mi fabrike ali hebi ga,sta da proizvodima kada je u Kini sve jeftinije.

Name

re Pantic

05.08.2018 23:28

Lažu Te bre Panticu. Fabrike se ne otvaraju tako lako. Lako su ih gasili pod izgovorom da su propale, ali podići fabriku koja bi uspjesno poslivala to je ovde neisplativo za svakoga jer tu se novac I dobit mukotrpno ostvaruje. Za ovu garnituru je I fabrika proizvdnje cipsa slozena tehnologija koju bi teško dostigli. Sa nasim fabrikama je na duze kraj.

Name

Re

06.08.2018 00:02

Tacno. Samo spomenici nicu. Treba se vratiti i u doba Ilira, bilo je valjda i tad junaka nekih..

Name

Sudija

05.08.2018 20:24

Koji primitivizam i krkanluk, zapišavanje teritorije koju su svi normalni napustili! Ne daj bože nikome...

ODGOVORITE
Name

Ludaci

05.08.2018 22:22

Ostavite proslost bavite se pametnim stvarima,mislite na buducnost i kako ovaj narod da prezivi.

ODGOVORITE
Name

biti ce popova i lopova

05.08.2018 23:10

Od krsta zive samo popovi,a narod daje pare i kuka?

ODGOVORITE