15 разлога због којих морска со може да замијени шаку таблета

Морска со има терапеутска својства, добра је за здравље, за кожу и косу. Постоји много начина како можете да је конзумирате.

Здравље 02.08.2018 | 11:54
15 разлога због којих морска со може да замијени шаку таблета
Морска со настаје природним процесима испаравања слане воде, при чему сви њени састојци остају очувани. 

Највећа разлика између морске и кухињске соли је у томе што кухињска со, сушењем на више од 650 степени Целзијусових, мења своју хемијску структуру, па не садржи потребне елементе и минерале као природна, пише Задовољна. 

Морска со садржи преко 80 хемијских елемената, почевши од натријум-хлорида, преко калијума и магнезијума, до мангана, па тако има вишеструко дејство на људски организам и тело. 

Представаљамо вам 15 начина на које можете да употребите морску со: 

1. Морска со има алкализационо дејство, које помаже у балансирању нивоа киселине у телу, па тако елиминише потенцијалне ризике фаталних болести. 

2. Може да ојача имуни систем, па организам постаје отпорнији на разне аутоимуне болести, грип и алергије. 

3. Морска со повољно делује и на кардиоваскуларни систем. Научници су доказали да редовно узимање морске соли растворене у води може знатно да смањи ниво лошег холестерола у организму. Такође, одржава крвни притисак под контролом и нормализује рад срца. 

4. Метаболички поремећаји, попут дијабетеса, могу успешно да се третирају и лече морском сољу, јер она помаже смањењу нивоа шећера у крви. 

5. Више од 20 одсто натријума у нашем телу акумулира се у костима, које се, пак, оштећују услед недостатка минерала у крви и телесним течностима. Додавањем морске соли у исхрану можете да избегнете и успорите остеопорозу, која се манифестује смањењем густине костију због недостатка калцијума.

6. Морска со је корисна и за дисајне органе, а минерали, олигоелементи и структурни делови алги које садржи морска вода помажу код опоравка слузнице. Морска вода има благо антисептичко и антибактеријско дејство, што се приписује јонима калцијума и магнезијума који се у њој налазе. 

7. Она је добар извор калијума, који олакшава функционисање мишићних влакана, па тако благотворно делује и на грчеве. 

8. Морска со се сматра природним прочишћивачем крви, делује као антиоксиданс и уништава слободне радикале. Магнезијум омогућава ефикасно деловање антиоксиданса. Тако да морска со омогућава детоксикацију ћелија коже, апсорбујући све отровне материје из њих. 

9. Како со извлачи токсине из тела, кожа постаје мека и здравија. Зато купке са морском сољу могу да побољшају њен тонус. Таква купка ће подстаћи лучење сувишне воде из коже и везивног ткива, чиме се спречава накупљање сувишне течности, па кожа постаје чвршћа, глаткија и здравија. 

10. Морска со је пуна витамина и минерала од виталне важности за правилну исхрану ћелија коже. Те хранљиве материје могу да побољшају размену материје и енергије, одржавају ткиво хидрираним, подстичу циркулацију на самој површини коже, као и да повећају снагу ћелијске мембране.

11. Калцијум у морској соли помаже у чишћењу зачепљених пора на кожи. 

12. Морска со је идеална као природни пилинг коже, јер њена текстура помаже при уклањању мртвих ћелија коже. 

13. Она је природни лек за масну косу. Морска со може да апсорбује вишак уља из праменова, чинећи их глатким. 

14. Уз помоћ многих минерала, присутних у морској соли, коса добија жељени волумен. Она може да пружи довољно хранљивих материја фоликулима, које чини мекшим. 

15. Морска со је изврсна и у борби против перути. Делује директно на кожу и спречава њену сувоћу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

02.08.2018 22:28

Со је отров, 3 кавике супене попијете и бијете се. Треба је избоијегавати и користити врло мало. Могуце је купити мјесану со, али со као со није нимало здрава. Није мртво море мртво само од себе вец јер је презасицено сољу, тамо гдје има превисе соли нема зивота. Посолите траву испред куце па це да изгори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИ

03.08.2018 19:15

Када је поледица ,поспите по степеницама и нецете пасти.Е,Цхристиане.....солис нам ,памет.

Name

Јустице

05.08.2018 15:49

Хвала Вам за чланак. Корисно и поучно...

ОДГОВОРИТЕ