15 razloga zbog kojih morska so može da zamijeni šaku tableta

Morska so ima terapeutska svojstva, dobra je za zdravlje, za kožu i kosu. Postoji mnogo načina kako možete da je konzumirate.

Zdravlje 02.08.2018 | 11:54
15 razloga zbog kojih morska so može da zamijeni šaku tableta
Morska so nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju očuvani. 

Najveća razlika između morske i kuhinjske soli je u tome što kuhinjska so, sušenjem na više od 650 stepeni Celzijusovih, menja svoju hemijsku strukturu, pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna, piše Zadovoljna. 

Morska so sadrži preko 80 hemijskih elemenata, počevši od natrijum-hlorida, preko kalijuma i magnezijuma, do mangana, pa tako ima višestruko dejstvo na ljudski organizam i telo. 

Predstavaljamo vam 15 načina na koje možete da upotrebite morsku so: 

1. Morska so ima alkalizaciono dejstvo, koje pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu, pa tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti. 

2. Može da ojača imuni sistem, pa organizam postaje otporniji na razne autoimune bolesti, grip i alergije. 

3. Morska so povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastvorene u vodi može znatno da smanji nivo lošeg holesterola u organizmu. Takođe, održava krvni pritisak pod kontrolom i normalizuje rad srca. 

4. Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu uspešno da se tretiraju i leče morskom solju, jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi. 

5. Više od 20 odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se, pak, oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete da izbegnete i usporite osteoporozu, koja se manifestuje smanjenjem gustine kostiju zbog nedostatka kalcijuma.

6. Morska so je korisna i za disajne organe, a minerali, oligoelementi i strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu kod oporavka sluznice. Morska voda ima blago antiseptičko i antibakterijsko dejstvo, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma koji se u njoj nalaze. 

7. Ona je dobar izvor kalijuma, koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana, pa tako blagotvorno deluje i na grčeve. 

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi, deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezijum omogućava efikasno delovanje antioksidansa. Tako da morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože, apsorbujući sve otrovne materije iz njih. 

9. Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdravija. Zato kupke sa morskom solju mogu da poboljšaju njen tonus. Takva kupka će podstaći lučenje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glatkija i zdravija. 

10. Morska so je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija kože. Te hranljive materije mogu da poboljšaju razmenu materije i energije, održavaju tkivo hidriranim, podstiču cirkulaciju na samoj površini kože, kao i da povećaju snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum u morskoj soli pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži. 

12. Morska so je idealna kao prirodni piling kože, jer njena tekstura pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože. 

13. Ona je prirodni lek za masnu kosu. Morska so može da apsorbuje višak ulja iz pramenova, čineći ih glatkim. 

14. Uz pomoć mnogih minerala, prisutnih u morskoj soli, kosa dobija željeni volumen. Ona može da pruži dovoljno hranljivih materija folikulima, koje čini mekšim. 

15. Morska so je izvrsna i u borbi protiv peruti. Deluje direktno na kožu i sprečava njenu suvoću.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Christian Sweden

02.08.2018 22:28

So je otrov, 3 kavike supene popijete i bijete se. Treba je izboijegavati i koristiti vrlo malo. Moguce je kupiti mjesanu so, ali so kao so nije nimalo zdrava. Nije mrtvo more mrtvo samo od sebe vec jer je prezasiceno solju, tamo gdje ima previse soli nema zivota. Posolite travu ispred kuce pa ce da izgori.

ODGOVORITE
Name

ILI

03.08.2018 19:15

Kada je poledica ,pospite po stepenicama i necete pasti.E,Christiane.....solis nam ,pamet.

Name

Justice

05.08.2018 15:49

Hvala Vam za članak. Korisno i poučno...

ODGOVORITE