МУП РС: Пола милиона за хангар

Министарство унутрашњих послова (МУП) РС за пола милиона марака адаптираће један од својих објеката у Залужанима у који ће се бити смјештени радници и флота Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Република Српска 29.07.2018 | 10:53
МУП РС: Пола милиона за хангар
Процијењено је да ће санација и адаптација објекта у Залужанима коштати 450.000 КМ без ПДВ-а и тендер за избор извођача радова је расписан јуче, сазнаје ЦАПИТАЛ.

"С ПДВ-ом, нови смјештај за хеликоптере и запослене у Хеликоптерском сервису коштаће526.500 КМ."

Поред припремних и земљаних радова, одабрани извођач треба да изведе бетонске и армирачке радове, монтажно – браварске радове, зидарске, изолатерске, лимарске, фасадерске, браварске и столарске радове. Ту су и сухомонтажни радови, подополагачки, молерски и други радови.

Осим ових грађевинско – занатских радова, неопходно је урадити електроинсталацију, водовод и канализацију, уградити санитарну опрему, котловницу и гријање. Биће урађени и системи за гријање и хлађење, као и противпожарна заштита.

Извођач треба, између осталог, да има најмање три реализована уговора о извођењу радова исте врсте, односно изградње, санације, реконструкције објеката високоградње, чија укупна вриједност прелази 450.000 КМ.

Рок за достављање понуда је 15. август, а критериј за додјелу посла биће најнижа цијена технички задовољавајуће понуде. Онај ко буде одабран, имаће рок од 90 дана за завршетак радова.

Понуђач  је дужан доставити гаранцију за озбиљност понуде у износу од један одсто вриједности уговора, те безусловну банкарску гаранцију за добро извршење уговора у износу од 10 одсто вриједности уговора.

Директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић рекао је за ЦАПИТАЛ да ће овим пројектом бити обезбјеђен простор за смјештај људства, али и свих хеликоптера.

„То је веома значајно и корисно. Локација у оквиру касарне Залужани је идеална јер је летилиште у питању, а поред тога нећемо имати више трошкове изнајмљивања простора који мјесечно износе око 3.000 КМ“, истакао је Кустурић.

Нови хеликоптер још не лети

Нови вишенамјенски хеликоптер „аугуста 119“, који је плаћен 9,4 милиона КМ, стигао је почетком јуна из САД у Бањалуку и требало је да буде у функцији до краја тог мјесеца, о чему је ЦАПИТАЛ писао. Кустурић каже да ће нови хеликоптер ускоро полетјети.

„Прије два дана смо добили увјерење о регистрацији и пловидбености од Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ – БХДЦА. Хеликоптер је пловидбен, идуће седмице долазе инструктори из Америке да завршимо практични дио обуке пилота и чим то буде завршено биће презентација да се покаже хеликоптер са комплетном опремом“,истакао је Кустурић.

На питање зашто се касни, истакао је да се не касни и да је хеликоптер дошао у Бањалуку мјесец дана прије рока.

„Процедура регистрације је трајала, надали смо се да ће бити прије, али једноставно није могло прије, требало је много папира. И нама је у интересу да што прије летимо с њим, имамо много захтјева а медицинске евакуације“, нагласио је Кустурић.

Вишенамјенски хеликоптер, како је раније навео Кустурић, биће коришћен прије свега за медицинску евакуацију. Сервис ће имати могућност да ради сложеније ствари, с два пилота, а имаће и опрему за гашење пожара, затим опрему за рад са специјалним јединицама полиције и дизалицу коју сада немају.

(Цапитал)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Скептик

29.07.2018 09:00

Хеликоптер треба бити спреман избора, да се на завршне митинге СЕКТЕ њиме довозе-одвозе разне пјеваљке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.07.2018 12:50

"Нови вишенамјенски хеликоптер „аугуста 119“, који је плаћен 9,4 милиона КМ, стигао је почетком јуна из САД у Бањалуку..." Милораде, откуда сада ово из САД, Милораде "сунцокрету" стари само тако, још мало "Гаме овер"!!

Name

Брод

29.07.2018 09:04

Тацно возице болеснике али не до болница него до мјеста гдје се одрзавају политицки скупови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

29.07.2018 09:16

Браво! Донаћински однос према скупој и неопходној опреми. Видим, неке будале би да се то остави на ливади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

29.07.2018 09:48

Шта кажеш паметњаковићу скупој опреми? Зашто је подигнут кредит у износу од 9 милиона км за куповину хеликоптера када према мишљењу стручњака тај хеликоптер не кошта више од 4 милиона?

Name

Са стране

29.07.2018 10:08

То не знам. Надам се да ти стручњаци, аки је то тачно, знају да сачине тужбу за злоупотребу. Ја знам да је хеликоптерска јединица потреба модерне полиције. Колико који кошта, зависи од уграђене опреме. Као и са аутомобилима, цена истог модела варира.

Name

Геније

29.07.2018 10:21

Тебе це контактирати идуци пут да набавис хеликоптер.

Name

ТОРРО

29.07.2018 10:45

РЕАЛНО ЦЈЕНА ТОГ ХЕЛИКОПТЕРА ЈЕ ИСТИНА МАЊА, АЛИ ЈЕ ПИТАЊЕ ШТА ЈЕ СВЕ УГОВОРЕНО СА ПРОИЗВОЂАЧЕМ - ОБУКА, ОДРЖАВАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ОДРЖАВАЊЕ ИТД... И ТО ЈЕ У ОКВИРИМА УОБИЧАЈЕНИХ ЦИЈЕНА ПЛУС НАЈВИШЕ 10-20%. ТРЕБА ВИДЈЕТИ КОЈА ЈЕ ФИРМА БИЛА ПОСРЕДНИК У ПОСЛУ - АКО ЈЕ БИЛО ПОСРЕДНИКА... АЛИ ТО НИЈЕ ПРОБЛЕМ. ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО СЕ РАДИ О ЈЕДНОМОТОРНОМ ШМИНКЕРСКОМ ХЕЛИКОПТЕРУ, ПОНАВЉАМ ЈЕДНОМОТОРНОМ КОЈИ ОБИЧНО КУПУЈУ БОГАТАШИ ЗА ВЛАСТИТИ ПРЕВОЗ. ТО НИЈЕ "РАДНИ" ХЕЛИКОПТЕР И НЕ МОЖЕ СЕ КОРИСТИТИ У ОЗБИЉНИМ ПОСЛОВИМА КАКО ТО ОБЈАШЊАВАЈУ ОВИ КОЈИ СУ ГА НАБАВИЛИ - ТАКВИ ЈЕДНОМОТОРНИ ХЕЛИКОПТЕР СЕ НИГДЈЕ НЕ КОРИСИТЕ ЗА ОЗБИЉНО КОМЕРЦИЈАЛНО ЛЕТЕЊЕ, КАО ШТО ЈЕ ХОСПИТАЛНИ ПРЕВОЗ ПАЦИЈЕНАТА, ГАШЕЊЕ ПОЗАРА ИЛИ ПОЛИЦИЈСКЕ АКТИВНОСТИ... МОЖЕ СЕ ИЗУЗЕТНО КОРИСТИТИ САМО ЗА ОГРАНИЧЕНЕ АКТИВНОСТИ ТРАГАЊА И СПАШАВАЊА... ЗАШТО СЕ ОН НЕГДЈЕ И КОРИСТИ . ТАКО КАЖУ ЕВРОПСКИ ПРОПИСИ... АЛИ НАЖАЛОСТ ПОЗНАТО ЈЕ И СВИ ЗНАМО ДА РЕПУБЛИКА СРПСКА НИЈЕ ЕВРОПА !!! МОЗДА СЕ ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА НЕШТО И ДЕСИ ПА ЋЕ СЕ И САЗНАТИ ДЕТАЉИ ОВЕ НАБАВКЕ. А ХАНГАР ПА ОН ЈЕ ДАВНО ТРЕБАО БИТИ ГОТОВ !!!

Name

Исток

29.07.2018 11:47

Ре Са стране . Опрема коју ви називате скупом и неопходном само је скупа. Вама , са васим нивоом образовања , поцевси од васег предсједника месара до васих вајних струцњака који су струцњаци само у улизивању и безобразлуку хеликоптер је непотребан. Гледајуци у професионалном смислу , ви ту масину не мозете нити умијете употребити. Мозете са њим возати само васе певаљке са наногицама по васарима које посјецује вас мајстор месар, или тракториста необразовани , ста ли је . Срамота је да спискате толике паре само да повратите ерективну дисфункционалност .Да појасним. Вама се не дизе док не осјетите моц. Овако кад се винете у висине са хеликоптером , ко је ко ви ? Срамни сте , ви који ни све функције калкулатора не умијете употребити . Ви који рацунар знате купити ал несто смислено са њиме урадити не. Васе највеце достигнуце , нпр васег дрогираног сина Игора и његовог предузеца је да као задњи накупац препродајете прескупе софтwаре-е уз услов да се у њега уградите висеструко. Исто је и са комплетном полицијом . Харците паре на непотребности ал уз услов да себе и свој криминал уградите у те трансакције.И мислите да су остали глупи. Сада , правите сталу за васе прескупо коњце , и она мора да буде велелепна и раскосна ,вјероватно це бити кицерај као и Агапе или васа скоројевицка куца у Бакинцима.Таман толик колико да фасцинирате студентице које проституисете и возате по хеликоптерима и подводите их којекаквим белосветским хохстаплерима , у које и вас сматрам. Сиктер багро неотесана хохстаплерска и необразована.До октобра па це те ици милом или силом . А све це мо то , сто сте непотребно покупавали да би се бахатили на бубањ распродати , разлику пара које сте остетили дрзаву це мо одузети од васих породица а вас це мо позатварати у прдекану гдје вам је и мјесто . И правицемо редовне репортазе о томе како зивите у прдекани и како пролазе лопови у постеној дрзави.За наук другима да се не полакоме ко ви гладни морални пигмеји.

Name

Аа ре ТОРРО

29.07.2018 12:45

Да, мало нас је који то разумијемо бар сто се тице хеликоптера. Колико знам посредника није било јер је уговор потписан директно са фирмом леонардо хеликоптерс која је наследник аw. Хеликоптер има подвјесну куку, евакуатор и опрему за ИФР, али исто тако и ВИП ентеријер. Ниста од медевац опреме нема у њему нити има било ста од опреме ( камера, рефлектора, скенера и др ) за потребе полиције. Исто тако није ми јасно засто би МУП платио прављење хангара ХС-у

Name

Са стране

29.07.2018 14:11

@исток: Ти си утриповао да си психолог, сексолог, економиста, стручњак за ваздухоплове... Искуство ме учи да су такви, углавном, обични паћеници. Стога, ај' здраво!

Name

Бања Лука

29.07.2018 14:48

И треба реновирати, свака цаст МУП РС. Само напред.

Name

ТОРРО

30.07.2018 01:26

РЕ Аа; ТО ШТО ЈЕ УГОВОР ЗАКЉУЧЕН СА ПРОИЗВОЂАЧЕМ НЕ ЗНАЧИ ДА ПРОИЗВОЂАЧ НИЈЕ ИМАО ПОСРЕДНИКА.... ТО ЈЕ УОБИЧАЈЕНА ПРАКСА НА ЗАПАДУ КОД ВЕЋИНЕ ОВАКВИХ УГОВОРА. УГОВОР СА ПОСРЕДНИКОМ ЗАКЉУЧУЈЕ ПРОИЗВОЂАЧ КОЈИ И ПЛАЋА ПРОВИЗИЈУ ИЗ УГОВОРЕНЕ ЦИЈЕНЕ. ТАКВЕ ПРОВИЗИЈЕ СЕ КРЕЋУ ОД 6 - 10% АКО НЕМА ТЕНДЕРА ИЛИ ОД 2 -4% АКО СЕ РОБА НАБАВАЉА ПУТЕМ ТЕНДЕРА... ОБАВЕЗА ПОСРЕДНИКА ЈЕ ДА "ПОКРИЈЕ ТРОШКОВЕ ТРЖИШТА" КАКО СЕ ТО ПРИСТОЈНО КАЖЕ... ДАКЛЕ СВЕ ЈЕ ЈАСНО !!! ДА ЛИ ЈЕ ТОГА БИЛО У ОВОМ СЛУЧАЈУ ТО ТРЕБА ПИТАТИ ПРОИЗВОЂАЧА - АЛИ ОН НА ТО ПИТАЊЕ НЕЋЕ ОДГОВОРИТИ УКОЛИКО НЕ ДОЂЕ ДО НЕКЕ АФЕРЕ. ТАКО СЕ У ХРВАТСКОЈ ДЕСИО СЛУЧАЈ "ПАТРИА" СА ФИНСКИМ ТРАНСПОРТЕРИМА....

Name

Трр

29.07.2018 09:27

И треба па неце најновонији хеликоптер од 10 милиона км бити у неком складисту. Медјутим народ једва презивљава а тај хеликоптер за транспортер (брзо интервенисање) пацијенти не могу ни сањати а камо се возити у њему није то за нас биједнике. Велики поздрав свим добрим људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

30.07.2018 13:15

је стање ,кад се необразован цовјек доцепа "трона", кад поцне сваким даном лицити на васарског медеда ,кити се којекаквим украсима ,одијелима ,мурисе се скупум парфемума а назив нетна процутати медеду ,кад добео заигра стизу награде од неписмене публике у виду аплауза ,пјесме пјеваљки ,које на све луце само не на природне зене.. Недед покупи за добру игру награде и биваму мало ,па онда од непусмењаковица поциње тратити летелицу да га воза од Београда до БЊа Луке и сеоских сатеи да се једе ,пије и пјева ,као да је нама сто га гледамо до пјесме ,није ,нисмо ми за представе простаклука ,сатри ,и возање летелицом ,ми тразимо само да пристојно зивимо ,да се угаси медедски циркус ,да " трон * који себи са групим неписмених ,улитица и криминалаца изгради и запосје ..Све у овом циркусу има поцетак и крај ...даце Бог да се публика освијести и укине циекус и сатре..

Name

XX

29.07.2018 09:29

Како то да купујете од Америке хеликоптер? Није ли Америка ваш непријатељ? Ако неко други проговори са странцима ријеч, тај је државни непријатељ. Само вама је све дозвољено. Све сте опљачкали, Бандо лопова, криминалаца, пљачкаша и убица. То што ви такнете, трава више не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

29.07.2018 09:57

Бас тако,а о кавом они тендеру прицају,то се вец зна ко це радити и како це понуду да направи да би био нај јефтинији. Вец вудјено много пута.

Name

Џаба

29.07.2018 09:41

Је све што радите, ја вам невјерујем. Ви нисте мој МУП, нити је Додик мој предсједник. Ви сте своје рекли и показали. Велика тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wоw

29.07.2018 10:23

Цитам ово И не знам да ли се висе насикирао председник или министар.

Name

Цуј

29.07.2018 09:48

Медицинску евакуацију?Јест, али "одабраних" да брзо стигну до ВМА или гдје вец.Фукара мозе и неисправним санитетима без климе, који вец туку близу 1000 000 предјених километара. Нека оду новинари па мало истразе ову тему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дире Страитс

29.07.2018 11:40

Који новинари? Зар ми имамо новинаре који се озбиљно баве истраживачким новинарством? Немој молим те помињати Васковића разочараћеш ме, јер свидио ми се твој коментар.

Name

Д

29.07.2018 09:56

Засто нису купљени руски хеликоптери?Зар САД нису наси мрски непријатељи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија из Зворника

29.07.2018 10:13

Браво полицијо ми захваљујујуци српским ИЗДАЈНИЦИМА немамо висе свое војске па полициу треба јацати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

29.07.2018 10:42

Видим да и ово смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.07.2018 10:54

Јест висенамјенски хеликоптер али за превоз владиних слузбеника и високих вип делегација заста је намјењен, какави медицински летови и гасење позара. Ово су само ублехе за неписмени народ. Овакав хеликоптер(аугуста119) има верзија и као медицински хеликоптер цувени МедиЦоптер, који је опремљен као нека мала болница и слузи за спасавање и превоз унесрецених, као и ватрогасни који носи корито и тону воде али је унутрасњост растерецена тако да мозе висе терета поњет. А овај Милетов је искљуциво за ВИП особе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

29.07.2018 10:57

Ово це бити јос један намјестен тендер црвених.... Немојте ми данас говорити да сам бот и да идем несто корисно радити, јер недјеља је! Тад је и Бог одмарао

ОДГОВОРИТЕ
Name

макy

29.07.2018 11:05

Добро је..Бице то први кораци за хангаре у којима це бити и Миг-ови 29.Зивјела Република Српска,нека поцркају дусмани..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

29.07.2018 11:21

И ја имам ауто од 100.000 км па сам улозио у гаразу 20.000 км. Треба реци и да је то сервис и то није пуно пара. Зивјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горе доле

29.07.2018 11:25

Тај хеликоптерски сервис је бајина измишљотина, све полиције свијета морају имати свој хеликоптер а не тамо неког сервиса, полицијски пилот мора имати и другачију врсту обуке. У суштини једно пресеравање постојеће власти која глуми неку величину и моћ а пас их нема за што угристи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦИОНАР

29.07.2018 11:29

КОЛИКО СТЕ ОТЕЛИ ОД ПЛАТЕ ПОЛИЦАЈАЦА И КОЛИКО СТЕ УШТЕДЈЕЛИ НА ФАЛШ УНИФОРМАМА КОЈЕ НЕ ИСПУЊАВАЈУ НИ ЈЕДАН УСЛОВ ОДЈЕВНОГ ПРЕДМЕТА (НИ 1 ПОСТОИ ВУНЕ СВЕ ЦЕРАДА И ПОЛИЕСТЕР, А ОСНИВАТЕ КОЈЕКАКВЕ УПРАВЕ И КУПУЈЕТЕ ХЕЛИКОП. КОЈИ СЛУЖЕ САМО ВАМА....КО ВАС НЕ ЗНА, СКУПО БИ ВАС ПЛАТИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја би исто

29.07.2018 12:46

Ста фали да хеликоптер буде негдје у каналу и оструги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медјугорје

29.07.2018 13:04

Миле Атлагиц пролази на тендеру . Он и онако све ради на наведеној локацији.

ОДГОВОРИТЕ