MUP RS: Pola miliona za hangar

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS za pola miliona maraka adaptiraće jedan od svojih objekata u Zalužanima u koji će se biti smješteni radnici i flota Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Republika Srpska 29.07.2018 | 10:53
MUP RS: Pola miliona za hangar
Procijenjeno je da će sanacija i adaptacija objekta u Zalužanima koštati 450.000 KM bez PDV-a i tender za izbor izvođača radova je raspisan juče, saznaje CAPITAL.

"S PDV-om, novi smještaj za helikoptere i zaposlene u Helikopterskom servisu koštaće526.500 KM."

Pored pripremnih i zemljanih radova, odabrani izvođač treba da izvede betonske i armiračke radove, montažno – bravarske radove, zidarske, izolaterske, limarske, fasaderske, bravarske i stolarske radove. Tu su i suhomontažni radovi, podopolagački, molerski i drugi radovi.

Osim ovih građevinsko – zanatskih radova, neophodno je uraditi elektroinstalaciju, vodovod i kanalizaciju, ugraditi sanitarnu opremu, kotlovnicu i grijanje. Biće urađeni i sistemi za grijanje i hlađenje, kao i protivpožarna zaštita.

Izvođač treba, između ostalog, da ima najmanje tri realizovana ugovora o izvođenju radova iste vrste, odnosno izgradnje, sanacije, rekonstrukcije objekata visokogradnje, čija ukupna vrijednost prelazi 450.000 KM.

Rok za dostavljanje ponuda je 15. avgust, a kriterij za dodjelu posla biće najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude. Onaj ko bude odabran, imaće rok od 90 dana za završetak radova.

Ponuđač  je dužan dostaviti garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od jedan odsto vrijednosti ugovora, te bezuslovnu bankarsku garanciju za dobro izvršenje ugovora u iznosu od 10 odsto vrijednosti ugovora.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je za CAPITAL da će ovim projektom biti obezbjeđen prostor za smještaj ljudstva, ali i svih helikoptera.

„To je veoma značajno i korisno. Lokacija u okviru kasarne Zalužani je idealna jer je letilište u pitanju, a pored toga nećemo imati više troškove iznajmljivanja prostora koji mjesečno iznose oko 3.000 KM“, istakao je Kusturić.

Novi helikopter još ne leti

Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je plaćen 9,4 miliona KM, stigao je početkom juna iz SAD u Banjaluku i trebalo je da bude u funkciji do kraja tog mjeseca, o čemu je CAPITAL pisao. Kusturić kaže da će novi helikopter uskoro poletjeti.

„Prije dva dana smo dobili uvjerenje o registraciji i plovidbenosti od Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH – BHDCA. Helikopter je plovidben, iduće sedmice dolaze instruktori iz Amerike da završimo praktični dio obuke pilota i čim to bude završeno biće prezentacija da se pokaže helikopter sa kompletnom opremom“,istakao je Kusturić.

Na pitanje zašto se kasni, istakao je da se ne kasni i da je helikopter došao u Banjaluku mjesec dana prije roka.

„Procedura registracije je trajala, nadali smo se da će biti prije, ali jednostavno nije moglo prije, trebalo je mnogo papira. I nama je u interesu da što prije letimo s njim, imamo mnogo zahtjeva a medicinske evakuacije“, naglasio je Kusturić.

Višenamjenski helikopter, kako je ranije naveo Kusturić, biće korišćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a imaće i opremu za gašenje požara, zatim opremu za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalicu koju sada nemaju.

(Capital)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Skeptik

29.07.2018 09:00

Helikopter treba biti spreman izbora, da se na završne mitinge SEKTE njime dovoze-odvoze razne pjevaljke.

ODGOVORITE
Name

075

29.07.2018 12:50

"Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je plaćen 9,4 miliona KM, stigao je početkom juna iz SAD u Banjaluku..." Milorade, otkuda sada ovo iz SAD, Milorade "suncokretu" stari samo tako, još malo "Game over"!!

Name

Brod

29.07.2018 09:04

Tacno vozice bolesnike ali ne do bolnica nego do mjesta gdje se odrzavaju politicki skupovi

ODGOVORITE
Name

Sa strane

29.07.2018 09:16

Bravo! Donaćinski odnos prema skupoj i neophodnoj opremi. Vidim, neke budale bi da se to ostavi na livadi.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

29.07.2018 09:48

Šta kažeš pametnjakoviću skupoj opremi? Zašto je podignut kredit u iznosu od 9 miliona km za kupovinu helikoptera kada prema mišljenju stručnjaka taj helikopter ne košta više od 4 miliona?

Name

Sa strane

29.07.2018 10:08

To ne znam. Nadam se da ti stručnjaci, aki je to tačno, znaju da sačine tužbu za zloupotrebu. Ja znam da je helikopterska jedinica potreba moderne policije. Koliko koji košta, zavisi od ugrađene opreme. Kao i sa automobilima, cena istog modela varira.

Name

Genije

29.07.2018 10:21

Tebe ce kontaktirati iduci put da nabavis helikopter.

Name

TORRO

29.07.2018 10:45

REALNO CJENA TOG HELIKOPTERA JE ISTINA MANJA, ALI JE PITANJE ŠTA JE SVE UGOVORENO SA PROIZVOĐAČEM - OBUKA, ODRŽAVANJE, ORGANIZACIJA ZA ODRŽAVANJE ITD... I TO JE U OKVIRIMA UOBIČAJENIH CIJENA PLUS NAJVIŠE 10-20%. TREBA VIDJETI KOJA JE FIRMA BILA POSREDNIK U POSLU - AKO JE BILO POSREDNIKA... ALI TO NIJE PROBLEM. PROBLEM JE ŠTO SE RADI O JEDNOMOTORNOM ŠMINKERSKOM HELIKOPTERU, PONAVLJAM JEDNOMOTORNOM KOJI OBIČNO KUPUJU BOGATAŠI ZA VLASTITI PREVOZ. TO NIJE "RADNI" HELIKOPTER I NE MOŽE SE KORISTITI U OZBILJNIM POSLOVIMA KAKO TO OBJAŠNJAVAJU OVI KOJI SU GA NABAVILI - TAKVI JEDNOMOTORNI HELIKOPTER SE NIGDJE NE KORISITE ZA OZBILJNO KOMERCIJALNO LETENJE, KAO ŠTO JE HOSPITALNI PREVOZ PACIJENATA, GAŠENJE POZARA ILI POLICIJSKE AKTIVNOSTI... MOŽE SE IZUZETNO KORISTITI SAMO ZA OGRANIČENE AKTIVNOSTI TRAGANJA I SPAŠAVANJA... ZAŠTO SE ON NEGDJE I KORISTI . TAKO KAŽU EVROPSKI PROPISI... ALI NAŽALOST POZNATO JE I SVI ZNAMO DA REPUBLIKA SRPSKA NIJE EVROPA !!! MOZDA SE POSLIJE IZBORA NEŠTO I DESI PA ĆE SE I SAZNATI DETALJI OVE NABAVKE. A HANGAR PA ON JE DAVNO TREBAO BITI GOTOV !!!

Name

Istok

29.07.2018 11:47

Re Sa strane . Oprema koju vi nazivate skupom i neophodnom samo je skupa. Vama , sa vasim nivoom obrazovanja , pocevsi od vaseg predsjednika mesara do vasih vajnih strucnjaka koji su strucnjaci samo u ulizivanju i bezobrazluku helikopter je nepotreban. Gledajuci u profesionalnom smislu , vi tu masinu ne mozete niti umijete upotrebiti. Mozete sa njim vozati samo vase pevaljke sa nanogicama po vasarima koje posjecuje vas majstor mesar, ili traktorista neobrazovani , sta li je . Sramota je da spiskate tolike pare samo da povratite erektivnu disfunkcionalnost .Da pojasnim. Vama se ne dize dok ne osjetite moc. Ovako kad se vinete u visine sa helikopterom , ko je ko vi ? Sramni ste , vi koji ni sve funkcije kalkulatora ne umijete upotrebiti . Vi koji racunar znate kupiti al nesto smisleno sa njime uraditi ne. Vase najvece dostignuce , npr vaseg drogiranog sina Igora i njegovog preduzeca je da kao zadnji nakupac preprodajete preskupe software-e uz uslov da se u njega ugradite visestruko. Isto je i sa kompletnom policijom . Harcite pare na nepotrebnosti al uz uslov da sebe i svoj kriminal ugradite u te transakcije.I mislite da su ostali glupi. Sada , pravite stalu za vase preskupo konjce , i ona mora da bude velelepna i raskosna ,vjerovatno ce biti kiceraj kao i Agape ili vasa skorojevicka kuca u Bakincima.Taman tolik koliko da fascinirate studentice koje prostituisete i vozate po helikopterima i podvodite ih kojekakvim belosvetskim hohstaplerima , u koje i vas smatram. Sikter bagro neotesana hohstaplerska i neobrazovana.Do oktobra pa ce te ici milom ili silom . A sve ce mo to , sto ste nepotrebno pokupavali da bi se bahatili na bubanj rasprodati , razliku para koje ste ostetili drzavu ce mo oduzeti od vasih porodica a vas ce mo pozatvarati u prdekanu gdje vam je i mjesto . I pravicemo redovne reportaze o tome kako zivite u prdekani i kako prolaze lopovi u postenoj drzavi.Za nauk drugima da se ne polakome ko vi gladni moralni pigmeji.

Name

Aa re TORRO

29.07.2018 12:45

Da, malo nas je koji to razumijemo bar sto se tice helikoptera. Koliko znam posrednika nije bilo jer je ugovor potpisan direktno sa firmom leonardo helikopters koja je naslednik aw. Helikopter ima podvjesnu kuku, evakuator i opremu za IFR, ali isto tako i VIP enterijer. Nista od medevac opreme nema u njemu niti ima bilo sta od opreme ( kamera, reflektora, skenera i dr ) za potrebe policije. Isto tako nije mi jasno zasto bi MUP platio pravljenje hangara HS-u

Name

Sa strane

29.07.2018 14:11

@istok: Ti si utripovao da si psiholog, seksolog, ekonomista, stručnjak za vazduhoplove... Iskustvo me uči da su takvi, uglavnom, obični paćenici. Stoga, aj' zdravo!

Name

Banja Luka

29.07.2018 14:48

I treba renovirati, svaka cast MUP RS. Samo napred.

Name

TORRO

30.07.2018 01:26

RE Aa; TO ŠTO JE UGOVOR ZAKLJUČEN SA PROIZVOĐAČEM NE ZNAČI DA PROIZVOĐAČ NIJE IMAO POSREDNIKA.... TO JE UOBIČAJENA PRAKSA NA ZAPADU KOD VEĆINE OVAKVIH UGOVORA. UGOVOR SA POSREDNIKOM ZAKLJUČUJE PROIZVOĐAČ KOJI I PLAĆA PROVIZIJU IZ UGOVORENE CIJENE. TAKVE PROVIZIJE SE KREĆU OD 6 - 10% AKO NEMA TENDERA ILI OD 2 -4% AKO SE ROBA NABAVALJA PUTEM TENDERA... OBAVEZA POSREDNIKA JE DA "POKRIJE TROŠKOVE TRŽIŠTA" KAKO SE TO PRISTOJNO KAŽE... DAKLE SVE JE JASNO !!! DA LI JE TOGA BILO U OVOM SLUČAJU TO TREBA PITATI PROIZVOĐAČA - ALI ON NA TO PITANJE NEĆE ODGOVORITI UKOLIKO NE DOĐE DO NEKE AFERE. TAKO SE U HRVATSKOJ DESIO SLUČAJ "PATRIA" SA FINSKIM TRANSPORTERIMA....

Name

Trr

29.07.2018 09:27

I treba pa nece najnovoniji helikopter od 10 miliona km biti u nekom skladistu. Medjutim narod jedva prezivljava a taj helikopter za transporter (brzo intervenisanje) pacijenti ne mogu ni sanjati a kamo se voziti u njemu nije to za nas bijednike. Veliki pozdrav svim dobrim ljudima.

ODGOVORITE
Name

To

30.07.2018 13:15

je stanje ,kad se neobrazovan covjek docepa "trona", kad pocne svakim danom liciti na vasarskog mededa ,kiti se kojekakvim ukrasima ,odijelima ,murise se skupum parfemuma a naziv netna procutati mededu ,kad dobeo zaigra stizu nagrade od nepismene publike u vidu aplauza ,pjesme pjevaljki ,koje na sve luce samo ne na prirodne zene.. Neded pokupi za dobru igru nagrade i bivamu malo ,pa onda od nepusmenjakovica pocinje tratiti letelicu da ga voza od Beograda do BNja Luke i seoskih satei da se jede ,pije i pjeva ,kao da je nama sto ga gledamo do pjesme ,nije ,nismo mi za predstave prostakluka ,satri ,i vozanje letelicom ,mi trazimo samo da pristojno zivimo ,da se ugasi mededski cirkus ,da " tron * koji sebi sa grupim nepismenih ,ulitica i kriminalaca izgradi i zaposje ..Sve u ovom cirkusu ima pocetak i kraj ...dace Bog da se publika osvijesti i ukine ciekus i satre..

Name

XX

29.07.2018 09:29

Kako to da kupujete od Amerike helikopter? Nije li Amerika vaš neprijatelj? Ako neko drugi progovori sa strancima riječ, taj je državni neprijatelj. Samo vama je sve dozvoljeno. Sve ste opljačkali, Bando lopova, kriminalaca, pljačkaša i ubica. To što vi taknete, trava više ne raste.

ODGOVORITE
Name

Jeca

29.07.2018 09:57

Bas tako,a o kavom oni tenderu pricaju,to se vec zna ko ce raditi i kako ce ponudu da napravi da bi bio naj jeftiniji. Vec vudjeno mnogo puta.

Name

Džaba

29.07.2018 09:41

Je sve što radite, ja vam nevjerujem. Vi niste moj MUP, niti je Dodik moj predsjednik. Vi ste svoje rekli i pokazali. Velika tačka.

ODGOVORITE
Name

Wow

29.07.2018 10:23

Citam ovo I ne znam da li se vise nasikirao predsednik ili ministar.

Name

Cuj

29.07.2018 09:48

Medicinsku evakuaciju?Jest, ali "odabranih" da brzo stignu do VMA ili gdje vec.Fukara moze i neispravnim sanitetima bez klime, koji vec tuku blizu 1000 000 predjenih kilometara. Neka odu novinari pa malo istraze ovu temu.

ODGOVORITE
Name

Dire Straits

29.07.2018 11:40

Koji novinari? Zar mi imamo novinare koji se ozbiljno bave istraživačkim novinarstvom? Nemoj molim te pominjati Vaskovića razočaraćeš me, jer svidio mi se tvoj komentar.

Name

D

29.07.2018 09:56

Zasto nisu kupljeni ruski helikopteri?Zar SAD nisu nasi mrski neprijatelji?

ODGOVORITE
Name

Ilija iz Zvornika

29.07.2018 10:13

Bravo policijo mi zahvaljujujuci srpskim IZDAJNICIMA nemamo vise svoe vojske pa policiu treba jacati

ODGOVORITE
Name

Xxx

29.07.2018 10:42

Vidim da i ovo smeta.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.07.2018 10:54

Jest visenamjenski helikopter ali za prevoz vladinih sluzbenika i visokih vip delegacija zasta je namjenjen, kakavi medicinski letovi i gasenje pozara. Ovo su samo ublehe za nepismeni narod. Ovakav helikopter(augusta119) ima verzija i kao medicinski helikopter cuveni MediCopter, koji je opremljen kao neka mala bolnica i sluzi za spasavanje i prevoz unesrecenih, kao i vatrogasni koji nosi korito i tonu vode ali je unutrasnjost rasterecena tako da moze vise tereta ponjet. A ovaj Miletov je iskljucivo za VIP osobe.

ODGOVORITE
Name

decko

29.07.2018 10:57

Ovo ce biti jos jedan namjesten tender crvenih.... Nemojte mi danas govoriti da sam bot i da idem nesto korisno raditi, jer nedjelja je! Tad je i Bog odmarao

ODGOVORITE
Name

maky

29.07.2018 11:05

Dobro je..Bice to prvi koraci za hangare u kojima ce biti i Mig-ovi 29.Zivjela Republika Srpska,neka pocrkaju dusmani..

ODGOVORITE
Name

Da

29.07.2018 11:21

I ja imam auto od 100.000 km pa sam ulozio u garazu 20.000 km. Treba reci i da je to servis i to nije puno para. Zivjeli.

ODGOVORITE
Name

gore dole

29.07.2018 11:25

Taj helikopterski servis je bajina izmišljotina, sve policije svijeta moraju imati svoj helikopter a ne tamo nekog servisa, policijski pilot mora imati i drugačiju vrstu obuke. U suštini jedno preseravanje postojeće vlasti koja glumi neku veličinu i moć a pas ih nema za što ugristi.

ODGOVORITE
Name

MILICIONAR

29.07.2018 11:29

KOLIKO STE OTELI OD PLATE POLICAJACA I KOLIKO STE UŠTEDJELI NA FALŠ UNIFORMAMA KOJE NE ISPUNJAVAJU NI JEDAN USLOV ODJEVNOG PREDMETA (NI 1 POSTOI VUNE SVE CERADA I POLIESTER, A OSNIVATE KOJEKAKVE UPRAVE I KUPUJETE HELIKOP. KOJI SLUŽE SAMO VAMA....KO VAS NE ZNA, SKUPO BI VAS PLATIO

ODGOVORITE
Name

I ja bi isto

29.07.2018 12:46

Sta fali da helikopter bude negdje u kanalu i ostrugi.

ODGOVORITE
Name

Medjugorje

29.07.2018 13:04

Mile Atlagic prolazi na tenderu . On i onako sve radi na navedenoj lokaciji.

ODGOVORITE