Топлотни талас хара Европом

Топли талас који је захватио западну и централну Европу наставиће се и током овог викенда, изузев Француске и земаља Бенелукса.

Свијет 28.07.2018 | 12:05
Топлотни талас хара Европом
У тим земљама се данас очекује краткотрајно освјежење, наведено је на сајту "Севере Wеатхер Еуропе".

У западној Европи јуче поподне биле су забиљежене температуре од 35 до 38 степени. Високе температуре биће заступљене и у недјељу, у западној и централној Европи.

Иначе, хрватски медији пишу да се топлотни талас почетком наредне недјеље очекује и у Хрватској.

"Топлотни талас прво ће стићи на Јадран, односно на сјеверни Јадран, а дневне температуре ће се кретати око 34 степена. То ће се пролонгирати и на понедјељак, а захватиће и унутрашњојст земље јер ће ноћи бити врло топле", саопштио је Хрватски хидрометеолошки завод.

Веома високе температуре погодиле су Европу чак и у оним дјеловима у којима то није уобичајено у ово доба године, у Шведској, Финској и Норвешкој.

У Њемачкој и земљама Бенелукса у петак је било од 37 до 39 степени. У Великој Британији петак најтоплији дан овог љета – 35 степени.

Температуре су порасле и у Шпанији и Португалу, а на истоку Шпаније приближиле су се четрдесетом подеоку.

У Скандинавији температуре до 33 степена.

У понедељак ће те температуре преко Француске и Италије стићи до запада Балкана и доњети температуре од 36 до 39 степени.

У Хрватској је на снази жуто упозорење за подручје Ријеке.

У БиХ ипак и даље нестабилно. Данас се очекује топло вријеме, али са локалним пљусковима и грмљавином. Највиша температуре до 30 степени.

Топлотни талас који је тренутно захватио Европу представља "недвосмислени знак" климатских промјена које постају "све извјесније", наводи се у данас објављеној прелиминарној студији научника свјетске мреже о временским приликама (Wорлд Wеатхер Аттрибутион - WWW).

Од почетка топлотног таласа који је захватио сјеверну хемисферу прије неколико недеља, научници истичу да тај талас одговара раније представљеном моделу о климатским промјенама.

Научници су ипак упозорили да глобално гледано један климатски поремећај не може да се припише само екстремним временским приликама јер постоје и други фактор као што је људски фактор.

Истраживачи су испитивали климатске моделе и закључили да тренутни топлотни талас забиљежен у Финској, Данској, Ирској, Холандији, Норвешкој и Шведској одговара том моделу климатским промјена које су све извјесније.

"То је недвосмислено знак климатских промјена. Оно што се сматрало екстремно топлом ситуацијом постаће уобичајено вријеме, а у неким случајевима већ и јесте", рекао је научник Фредерик Ото.

Мрежа WWА већ је прошле године навела да је топлотни талас у љето 2017. године био такође знак одређених климатских промјена.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цдблука

28.07.2018 10:58

Ево и код нас у БЛ "топлотни удар". Вец три дана пада киса....доказ да нисмо у Европи. Али власт казе да је вријеме прелијепо само ми тога нисмо свјесни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

28.07.2018 11:14

Супер, јос само да додје до нас! доста је било кисе!

ОДГОВОРИТЕ