ПИО: Све више малигних болести

У поступцима оцјене радне способности при остваривању права на инвалидску пензију уочавају се двије тенденције: смањење броја захтјева и остварених инвалидских пензија и постепено, али недвосмислено, избијање на прво мјесто малигних оболења као узрока гу-битка радне способности.

Република Српска 20.07.2018 | 08:30
ПИО: Све више малигних болести
Потврда таквих тенденција огледа се и у извјештајима органа вјештачења Фонда за 2017. и прво полугодиште 2018. године.

У току 2017. године извршено је укупно 4.944, а у првој половини ове године 2.286 оцјена радне способности, што потврђује смањење броја захтјева за инвалидску пензију. У слу-чајевима гдје је орган вјештачења налазом, оцјеном и мишљењем утврдио губитак радне способности у домаћем осигурању (Републике Српска) према врстама болести, као узроку радне неспособности у 2017. години, кардиоваскуларне болести чине 17,27%, душевне болести 20,94% и карциноми или малигне болести, као најзаступљенији, 29,98%.

Прибли-жно иста заступњеност наведених оболења, као узрока губитка радне способности, је и у оцјенама радне способности за осигуранике Фонда са пребивалиштем у иностранству, гдје кардиоваскуларне болести чине 20,83%, душевне болести 22,34% и карциноми 29,42%.

У првих шест мјесеци ове године од укупно 2.286 извршених оцјена радне способности у случајевима гдје је утврђен губитак радне способности, у домаћем осигурању, кардиова-скуларне болести чине 21,52%, душевне болести 17,22%, а карциноми 29,95%.

У истом периоду за осигуранике са пребивалиштем ван Републике Српске у случајевима гдје је утврђен губитак радне способности кардиоваскуларне болести чине 24,46%, душе-вне болести 20,14% и карциноми 25,78%, чиме ове три врсте болести збирно чине преко 70% узрока инвалидсности односно губитка радне способности.

На основу података о заступљености наведених врста болести, као узрочника губитка радне способности, произилази да су у садашњем периоду карциноми на првом мјесту, док су у претходном периоду, до 2013-2014. године, кардиоваскуларне болести биле водећи узрочник губитка радне способности.

Карциоми су у периоду од 2015-2017. године постепено заузимали све већу заступњеност и данас су, јасно, најзаступљенији узрочник инвалидности или губитка радне способности код осигураника овог Фонда.

Нема кона-чних и општеприхваћених оцјена зашто је то тако, али стручњаци за ову област као главни узрок обољења од карционома на прво мјесто стављају бомбардовање осиромашеним уранијумом од стране НАТО пакта на самом крају одбрамбено-отаџбинског рата 1995. године, а двадесетак година протека од озрачивања је управо период када долази до еска-лације ове опаке бполести.

Поред радиоактивног загађења животне средине, додамо ли начин живљења у савременом добу који обилује стресним ситуацијама и исхрану месом и другим производима сумњивог квалитета онда имамо комплетну слику и директну везу са доминацијом карцинома, али и душевних болести као узрока инвалидности.

(Фонд ПИО)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ннеско

20.07.2018 06:54

Све је то посљедица нато бомбаровања из 1995.На ове просторе бацено је превисе авионских бомби и крстарецих ракета са осиромасеним уранијумом плус оне азбестне плоце којим су покривене многе куце јос увјек.Например у Њемацкој кад надју азбестне плоце додје екипа у заститним одјелима са маскама да се то уклони а код нас све то стоји на куцама јос увјек а довољна је једна цестица урана или азбеста да се прогота па да посљедица буде карцином.Обратите пзњу и на зубарске пломбе оне су доста опасне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2018 13:09

Све је то посљедица владавине и рада разноразних самопрокламованих водја и њихових сектаских странака,јер колико видим у великом проценту су заступљене и дусевне и кардиоваскуларне болести.Генерално ми смо један јако болестан народ а све то својом сопственом кривицом и боље нисмо ни заслужили.Па мислим да је најбоље да гласате поново за зељку цвијановиц и сефа јој прецједника у њима је казу једини спас јер они продужавају живот и појефтињују струју 113%

Name

Марко

20.07.2018 06:58

Па ста се друго могло овекевити,ова политика је свему томе доприњела.Само кад погледате ста је банда потура под нос овом бједном становниству.Дјеца по кладионицама,казинима одрастају л,све кафане птерворили у бинго барове.Храна улази из земаља које своје производе не могу продати нигдје.Контрола хране никаква,банке пљацкају вец годинам.Ово становниство је феномен како до сад нису изумрли !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.07.2018 07:03

Најгора врста малигног обољења је несумњиво СНСД. Та врста канцера уништава цијело друштво, сваку њену пору. Обољела мјеста се тешко опорављају и њихово лијечење захтјева дуготрајну и јаку терапију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

20.07.2018 07:21

Уз помоц лијека звани Савез за промјене,то се успјесно лијеци...зато нам и јесте овако..све се свело на препуцавања. И докле мислите тако и ста то привредјујете или привредјујемо да остане онима иза нас.Ста мислис и, мислите да је Тито или било ко прије се овако понасао,ста би данас ми имали..куку нама са,нама

Name

Дарио

20.07.2018 09:04

Милокрада у инвалидску пензију.

ОДГОВОРИТЕ