PIO: Sve više malignih bolesti

U postupcima ocjene radne sposobnosti pri ostvarivanju prava na invalidsku penziju uočavaju se dvije tendencije: smanjenje broja zahtjeva i ostvarenih invalidskih penzija i postepeno, ali nedvosmisleno, izbijanje na prvo mjesto malignih obolenja kao uzroka gu-bitka radne sposobnosti.

Republika Srpska 20.07.2018 | 08:30
PIO: Sve više malignih bolesti
Potvrda takvih tendencija ogleda se i u izvještajima organa vještačenja Fonda za 2017. i prvo polugodište 2018. godine.

U toku 2017. godine izvršeno je ukupno 4.944, a u prvoj polovini ove godine 2.286 ocjena radne sposobnosti, što potvrđuje smanjenje broja zahtjeva za invalidsku penziju. U slu-čajevima gdje je organ vještačenja nalazom, ocjenom i mišljenjem utvrdio gubitak radne sposobnosti u domaćem osiguranju (Republike Srpska) prema vrstama bolesti, kao uzroku radne nesposobnosti u 2017. godini, kardiovaskularne bolesti čine 17,27%, duševne bolesti 20,94% i karcinomi ili maligne bolesti, kao najzastupljeniji, 29,98%.

Pribli-žno ista zastupnjenost navedenih obolenja, kao uzroka gubitka radne sposobnosti, je i u ocjenama radne sposobnosti za osiguranike Fonda sa prebivalištem u inostranstvu, gdje kardiovaskularne bolesti čine 20,83%, duševne bolesti 22,34% i karcinomi 29,42%.

U prvih šest mjeseci ove godine od ukupno 2.286 izvršenih ocjena radne sposobnosti u slučajevima gdje je utvrđen gubitak radne sposobnosti, u domaćem osiguranju, kardiova-skularne bolesti čine 21,52%, duševne bolesti 17,22%, a karcinomi 29,95%.

U istom periodu za osiguranike sa prebivalištem van Republike Srpske u slučajevima gdje je utvrđen gubitak radne sposobnosti kardiovaskularne bolesti čine 24,46%, duše-vne bolesti 20,14% i karcinomi 25,78%, čime ove tri vrste bolesti zbirno čine preko 70% uzroka invalidsnosti odnosno gubitka radne sposobnosti.

Na osnovu podataka o zastupljenosti navedenih vrsta bolesti, kao uzročnika gubitka radne sposobnosti, proizilazi da su u sadašnjem periodu karcinomi na prvom mjestu, dok su u prethodnom periodu, do 2013-2014. godine, kardiovaskularne bolesti bile vodeći uzročnik gubitka radne sposobnosti.

Karciomi su u periodu od 2015-2017. godine postepeno zauzimali sve veću zastupnjenost i danas su, jasno, najzastupljeniji uzročnik invalidnosti ili gubitka radne sposobnosti kod osiguranika ovog Fonda.

Nema kona-čnih i opšteprihvaćenih ocjena zašto je to tako, ali stručnjaci za ovu oblast kao glavni uzrok oboljenja od karcionoma na prvo mjesto stavljaju bombardovanje osiromašenim uranijumom od strane NATO pakta na samom kraju odbrambeno-otadžbinskog rata 1995. godine, a dvadesetak godina proteka od ozračivanja je upravo period kada dolazi do eska-lacije ove opake bpolesti.

Pored radioaktivnog zagađenja životne sredine, dodamo li način življenja u savremenom dobu koji obiluje stresnim situacijama i ishranu mesom i drugim proizvodima sumnjivog kvaliteta onda imamo kompletnu sliku i direktnu vezu sa dominacijom karcinoma, ali i duševnih bolesti kao uzroka invalidnosti.

(Fond PIO)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

nnesko

20.07.2018 06:54

Sve je to posljedica nato bombarovanja iz 1995.Na ove prostore baceno je previse avionskih bombi i krstarecih raketa sa osiromasenim uranijumom plus one azbestne ploce kojim su pokrivene mnoge kuce jos uvjek.Naprimer u Njemackoj kad nadju azbestne ploce dodje ekipa u zastitnim odjelima sa maskama da se to ukloni a kod nas sve to stoji na kucama jos uvjek a dovoljna je jedna cestica urana ili azbesta da se progota pa da posljedica bude karcinom.Obratite pznju i na zubarske plombe one su dosta opasne

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2018 13:09

Sve je to posljedica vladavine i rada raznoraznih samoproklamovanih vodja i njihovih sektaskih stranaka,jer koliko vidim u velikom procentu su zastupljene i dusevne i kardiovaskularne bolesti.Generalno mi smo jedan jako bolestan narod a sve to svojom sopstvenom krivicom i bolje nismo ni zaslužili.Pa mislim da je najbolje da glasate ponovo za zeljku cvijanovic i sefa joj precjednika u njima je kazu jedini spas jer oni produžavaju život i pojeftinjuju struju 113%

Name

Marko

20.07.2018 06:58

Pa sta se drugo moglo ovekeviti,ova politika je svemu tome doprinjela.Samo kad pogledate sta je banda potura pod nos ovom bjednom stanovnistvu.Djeca po kladionicama,kazinima odrastaju l,sve kafane ptervorili u bingo barove.Hrana ulazi iz zemalja koje svoje proizvode ne mogu prodati nigdje.Kontrola hrane nikakva,banke pljackaju vec godinam.Ovo stanovnistvo je fenomen kako do sad nisu izumrli !!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

20.07.2018 07:03

Najgora vrsta malignog oboljenja je nesumnjivo SNSD. Ta vrsta kancera uništava cijelo društvo, svaku njenu poru. Oboljela mjesta se teško oporavljaju i njihovo liječenje zahtjeva dugotrajnu i jaku terapiju.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

20.07.2018 07:21

Uz pomoc lijeka zvani Savez za promjene,to se uspjesno lijeci...zato nam i jeste ovako..sve se svelo na prepucavanja. I dokle mislite tako i sta to privredjujete ili privredjujemo da ostane onima iza nas.Sta mislis i, mislite da je Tito ili bilo ko prije se ovako ponasao,sta bi danas mi imali..kuku nama sa,nama

Name

Dario

20.07.2018 09:04

Milokrada u invalidsku penziju.

ODGOVORITE