Половина трудница пати од опстипације

Опстипација може да буде и последица повећања материце, која притиска црева и отежава њихов рад. У таквим околностима трудница не треба да прибегава самолечењу, већ да се консултује са лекаром.

Здравље 16.07.2018 | 13:57
Половина трудница пати од опстипације
ВИШЕ од половине трудница муку мучи са лошим варењем праћеним мучнином и опстипацијом. Овакво стање је последица појачане активности хормона прогестерона током целе трудноће. Функција прогестерона је, између осталог, и да опушта глатке мишиће, што се односи и на мишиће црева чија се снага и учесталост покрета смањују. А што је мања покретљивост, већа је моћ апсорпције течности и хране, објашњавају стручњаци.

Исход оваквих процеса је стварање веома чврсте и компактне столице, са којом је пражњење отежано. Након извесног времена труднице се суочавају са озбиљним проблемом, јер пражњење црева изостаје и по пет дана, чак и дуже.

Опстипација може да буде и последица повећања материце, која притиска црева и отежава њихов рад. Уколико се јавља удружено са хемороидима, будућим мамама може истински да ускрати сву лепоту ишчекивања принове.

У таквим околностима трудница не треба да прибегава самолечењу, већ обавезно треба да се консултује са својим лекаром. Оно што могу саме да примене је исхрана са више малих оброка током дана, базираних на воћу, поврћу и интегралним житарицама које су богате влакнастим материјама. Током дана треба да попију и најмање два литра воде или природних сокова. Конзумирање течности препоручује се пола сата пре, али не и за време оброка. Ван редовних оброка могу да узимају слане крекере. Због побољшања перисталтике црева треба да се упражњава и блага физичка активност - макар пола сата шетње свакога дана.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар