Polovina trudnica pati od opstipacije

Opstipacija može da bude i posledica povećanja materice, koja pritiska creva i otežava njihov rad. U takvim okolnostima trudnica ne treba da pribegava samolečenju, već da se konsultuje sa lekarom.

Zdravlje 16.07.2018 | 13:57
Polovina trudnica pati od opstipacije
VIŠE od polovine trudnica muku muči sa lošim varenjem praćenim mučninom i opstipacijom. Ovakvo stanje je posledica pojačane aktivnosti hormona progesterona tokom cele trudnoće. Funkcija progesterona je, između ostalog, i da opušta glatke mišiće, što se odnosi i na mišiće creva čija se snaga i učestalost pokreta smanjuju. A što je manja pokretljivost, veća je moć apsorpcije tečnosti i hrane, objašnjavaju stručnjaci.

Ishod ovakvih procesa je stvaranje veoma čvrste i kompaktne stolice, sa kojom je pražnjenje otežano. Nakon izvesnog vremena trudnice se suočavaju sa ozbiljnim problemom, jer pražnjenje creva izostaje i po pet dana, čak i duže.

Opstipacija može da bude i posledica povećanja materice, koja pritiska creva i otežava njihov rad. Ukoliko se javlja udruženo sa hemoroidima, budućim mamama može istinski da uskrati svu lepotu iščekivanja prinove.

U takvim okolnostima trudnica ne treba da pribegava samolečenju, već obavezno treba da se konsultuje sa svojim lekarom. Ono što mogu same da primene je ishrana sa više malih obroka tokom dana, baziranih na voću, povrću i integralnim žitaricama koje su bogate vlaknastim materijama. Tokom dana treba da popiju i najmanje dva litra vode ili prirodnih sokova. Konzumiranje tečnosti preporučuje se pola sata pre, ali ne i za vreme obroka. Van redovnih obroka mogu da uzimaju slane krekere. Zbog poboljšanja peristaltike creva treba da se upražnjava i blaga fizička aktivnost - makar pola sata šetnje svakoga dana.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar