Вербални сукоб: Прекид сједнице

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прекинута је данас током расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама којим се предвиђа укидање акциза на гориво у висини од 18 фенинга по литру, а њен наставак заказан је за 26. јул.

Босна и Херцеговина 05.07.2018 | 19:24
Вербални сукоб: Прекид сједнице
Предсједавајући Представничког дома Младен Босић прекинуо је засједање након вербалног сукоба између шефа Клуба ХДЗ-а БиХ Николе Ловриновића и посланика ДФ-а Маје Гасал Вражалице.

Претходно су посланици Представничког дом прихватили захтјев Клуба посланика СДС-а за разматрање по хитном поступку закона за укидање акциза на гориво у висини од 18 фенинга по литру.

За хитну процедуру гласало је 17 посланика, против је било 15, а уздржаних није било.

Шеф Клуба СДС-а Александра Пандуревић је током расправе указала на чињеницу да је на рачуну 220 милиона КМ који се не користе за изградњу путева јер нема договора о њиховој расподјели. 

"Постоји и други модел изградње. Предсједник Републике Српске Милорад Додик је најавио концесију Кинезима за изградњу ауто-пута Бањалука-Нови Град. И ми то подржавамо, што показује да можемо градити ауто-путеве и без намета грађанима", рекла је Пандуревићева и захвалила посланицима што су одлучили да о измјени Закона о акцизама расправљају по хитном потупку. 

Она је упитала зашто нико од дистрибутера нафте не реагује када на свјетском тржишту дође до пада цијене нафте. 

Шеф Клуба СНСД-а Сташа Кошарац истакао је током дискусије да је ријеч о "представи за јавност", подсјећајући да је за доношење оваквог закона потребно мишљење Управног одбора (УО) Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, те да је, у случају да буде изгласан Закон, онемогућено да представници Републике Српске и Федерације БиХ изнесу свој став о овом питању. 

"Немамо мишљење УО УИО, Савјета министара и правимо представу за јавност. Можда је дошло до повећања цијена, али да ли они који мисле да могу имати већину могу обезбиједити спровођење овог закона? Не желим да улазим у то шта ће бити на Дому народа", рекао је Кошарац, напомињући да би измјена закона представљала пренос надлежности. 

Посланик ХДЗ-а 1990 Дијана Зеленика истакла је током расправе да је очекивала да ће средствима прикупљеним од акциза бити грађена путна инфраструктура. 

Она је нагласила да ће подржати измјене Закона о акцизама БиХ с обзиром да није направљен ниједан километар ауто-пута, а да су истовремено трошкови живота порасли. 

Посланик СДП-а Саша Магазиновић је истакао да постоји општа сагласност да су сви преварени када је ријеч о Закону о акцизама. 

"Исмијавани су сви који су тврдили да ће доћи до већих поскупљења. Данас је јасно да су цијене нафте и нафтних деривата порасле више него што је тада говорено. Можемо рећи да смо били у праву, али нам то није сатисфакција", Магазиновић.

Он сматра да измјене закона треба подржати јер се на тај начин показује одговорност парламента, али је то и својеврсно признање да је дошло до грешке. 

Посланик Независног блока Садик Ахметовић каже да постоји низ питања на која неко треба да одговори, те да су акцизе подигнуте због страха и полтронства према међународној заједници, а није изграђен ни километар макадамског пута. 

"Свакако ћу подржати доношење измјена овог закона", додао је Ахметовић. 

Посланик СББ-а Мирсад Исаковић истакао је да повећање акциза није имало везе са повећањем трошкова живота, а Сенад Шепић из Независног блока му је реплицирао, наводећи да све има везе. 

Посланик БПС-а Заим Бацковић рекао је да ће подржати свако побољшање, укључујући и измјене Закона о акцизама. 

"Морамо говорити о цијенама. На берзи је пала цијена кафе, а код нас је поскупјела. Цијене транспорта су порасле у просјеку 30 одсто, а акцизе су повећане 15 фенинга. Морамо помоћи грађанима БиХ, јер то утиче на куповну моћ", рекао је Бацковић. 

Посланик НДП-а Момчило Новаковић сматра да овај закон неће добити подршку у Дому народа. 

У образложењу захтјева, Клуб СДС-а наводи да је основни разлог због којег се тражи хитна процедура усвајања Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама енормно поскупљење цијене горива које је изазвало талас поскупљења животних и других намирница, лоше усвојено законско рјешење које не прецизира начин расподјеле прикупљених средстава и чињеница да посљедње измјене закона нису оправдале постојање у пракси.

Извор: Срна

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Карадоз

05.07.2018 17:31

"Можемо градити ауто-путеве и без намета грађанима", рекла је Пандуревићева". По принципу добио на мосту зијанио на цуприји ... кад народ поцне плацати путарину или се настави возити по незакрпаним старим цестама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

05.07.2018 18:02

Па и сада се на аутопутевима плаћа путарина и то прескупа. Нека путарину плаћа ко се вози њима. Ми се возимо макадамом (пут Невесиње Калиновик, пут Невесиње Коњиц) а и ови асфалтни више личе на макадам но на пут (пут Гацко Фоча, пут Фоча Шћепан поље а и сви остали у Херцеговини).

Name

Бранислав

05.07.2018 18:03

Онај ко гради путбако је под концесиом,нсправит це квалитет јер он је у питању.

Name

За КАРА ДЈОЗЛУК

05.07.2018 18:09

Ти си неписмен цовјек....лаксе ти је гурнути метар у г.зицу него центиметар у главу

Name

Стојанка

05.07.2018 18:25

Безобразно су велике акцизе. Наметнули их странци да БиХ не банкротира и да буду сигурни да ће се њима кредти враћати. Па удри по народу. Сви то знају а ово је предизборна игранка. Свих политичара.

Name

кекс на еx

05.07.2018 18:53

Треба донијети какву уредбу-закон којим ће се спријечити злоупотреба већ прикупљених средстава, 220 милиона су огромне паре, Баја и бајићи чекају ко озебло сунце, или расподијелу вршити послије избора.

Name

Вецерас

05.07.2018 19:04

На атв Зелимир Лепир ,нервозан ,појма нема ста прица .

Name

сРБИН

05.07.2018 19:19

МОЈА куца километар од НЕКАКВОГ ауто пута , па свеједно морам возити 30 километара сеоским асвалтом или макадамом да би се ПРОВОЗАО ауто путем који нема ни полазне ни заврсне тацке - е такав ауто пут ми не треба и засто да плацамо акцизе , нек дају концесију Кинезима па нек они граде ако имају ИСПЛАТИВОСТ -а мислим да немају ?

Name

БОТ

05.07.2018 20:29

Хоћете да се возите аутопутем,ал за џабиле,јелде.Па возите се по Њемачкој Аустрији и Италији,није проблем,само ако можете,стоко недоказана.

Name

Ре БОТ

05.07.2018 21:23

У Аустрију и Њемацкој платис годисњу вигњети која коста у вриједности 6 пролазака и назад БЛ-Добој. Па ти сад пореди ове земље и њихове плате са цијеном користења насег аутопута??? Размисљај својом главом, немој бити БОТ

Name

Алф

05.07.2018 17:35

Нека,нека нека спадне Фахрудину Радонцицу маска он је као за народ скоро је тразио смјену федерелане владе и премијера Фадила ради дивљања цијена горива и изјавио да аваз да би се дистрибусао по Бих његова фирма троси 10.000 км горива висе.Као он брине за градјане а када треба да се гласа Фахро другације ради.Па изволите господо из сбб-беа ако сте за бољи зивот народа гласајте за укидање акциза и бице нам боље или престаните нападати сда јер ако не гласате за укидање акциза исти сте или гори од сда-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2018 19:45

Мислис СНСД или ХДЗ-а?

Name

Миле

05.07.2018 17:56

Да су повећали акцизе за 5пфенинга нико се не би бунио више од 3 дана. Овако зинула гузица да се заграби што више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.којотовски.

05.07.2018 17:57

Како пада Днс-показују право лице.видимо како је Бојиц гласао.Днс-лицемјери,фуј,фуј,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

05.07.2018 18:09

Чуј Кошарца, укидаје акциза би било пренос надлежности, па шта је онда било увођење акциза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2018 00:31

Ма преносење надлезности ти је ко преносење црквене цигле,уморис се сигурно а није исплативо сваки пут. А да не казем да могу да те скембају зато је боље с тим се не бавити.

Name

Милица

05.07.2018 18:41

Кад чујем овог полтрона Кошарца да се огласи, близу је смак свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

05.07.2018 18:54

Ста це ми аутопут кад планирам у Њемацку, само цекам да ме ови моји пријатељи сто имају Хр пасосе и сто су се давно спасили ове туге убаце негдје. Јбг није лако са овим БХ папирима,... Е моје будале ви градите ауто путеве којима це се духови возати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

05.07.2018 19:44

Кошарац је управу ово је само предизборни циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благо Нама С Нама

06.07.2018 00:26

Нисмо у стању ни трасу да дефинисемо,ни да документацију склепамо а узимамо акцизе лопатом. Имамо унисто вријеме Ердоганове паре да покренемо цестоградњу да смо вец на по пута до Београда. Али ниста,ни 5ц да крене иако о њему 20 година прицамо. Испаде да су свој висак капитала странци културно дали нама да врацамо с каматом а дал це да градимо ста ил да тросимо пред изборе није их брига имају осигуран систем наплате. И на крају додје Клосарац и казе да му треба сагласност представника ентитета за гласање по том питању јер је он одлуцио да представља Марс. До сад је од Мостара до Сарајева па на Зеницу и Добој а краком на Бањалуку требало да се путује а за годину двије да излазимо на море и Саву а и на запад према Бихацу. Ал док Клосарац и слицни њему добију сагласност и среде проценат отицемо у три ста вец...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОТ

06.07.2018 03:18

Цобану неписмени.Цијелу Њемацку продјес ауто путем и не платис ни марку путарине.

ОДГОВОРИТЕ