Verbalni sukob: Prekid sjednice

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je danas tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa ukidanje akciza na gorivo u visini od 18 feninga po litru, a njen nastavak zakazan je za 26. jul.

Bosna i Hercegovina 05.07.2018 | 19:24
Verbalni sukob: Prekid sjednice
Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić prekinuo je zasjedanje nakon verbalnog sukoba između šefa Kluba HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića i poslanika DF-a Maje Gasal Vražalice.

Prethodno su poslanici Predstavničkog dom prihvatili zahtjev Kluba poslanika SDS-a za razmatranje po hitnom postupku zakona za ukidanje akciza na gorivo u visini od 18 feninga po litru.

Za hitnu proceduru glasalo je 17 poslanika, protiv je bilo 15, a uzdržanih nije bilo.

Šef Kluba SDS-a Aleksandra Pandurević je tokom rasprave ukazala na činjenicu da je na računu 220 miliona KM koji se ne koriste za izgradnju puteva jer nema dogovora o njihovoj raspodjeli. 

"Postoji i drugi model izgradnje. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio koncesiju Kinezima za izgradnju auto-puta Banjaluka-Novi Grad. I mi to podržavamo, što pokazuje da možemo graditi auto-puteve i bez nameta građanima", rekla je Pandurevićeva i zahvalila poslanicima što su odlučili da o izmjeni Zakona o akcizama raspravljaju po hitnom potupku. 

Ona je upitala zašto niko od distributera nafte ne reaguje kada na svjetskom tržištu dođe do pada cijene nafte. 

Šef Kluba SNSD-a Staša Košarac istakao je tokom diskusije da je riječ o "predstavi za javnost", podsjećajući da je za donošenje ovakvog zakona potrebno mišljenje Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te da je, u slučaju da bude izglasan Zakon, onemogućeno da predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH iznesu svoj stav o ovom pitanju. 

"Nemamo mišljenje UO UIO, Savjeta ministara i pravimo predstavu za javnost. Možda je došlo do povećanja cijena, ali da li oni koji misle da mogu imati većinu mogu obezbijediti sprovođenje ovog zakona? Ne želim da ulazim u to šta će biti na Domu naroda", rekao je Košarac, napominjući da bi izmjena zakona predstavljala prenos nadležnosti. 

Poslanik HDZ-a 1990 Dijana Zelenika istakla je tokom rasprave da je očekivala da će sredstvima prikupljenim od akciza biti građena putna infrastruktura. 

Ona je naglasila da će podržati izmjene Zakona o akcizama BiH s obzirom da nije napravljen nijedan kilometar auto-puta, a da su istovremeno troškovi života porasli. 

Poslanik SDP-a Saša Magazinović je istakao da postoji opšta saglasnost da su svi prevareni kada je riječ o Zakonu o akcizama. 

"Ismijavani su svi koji su tvrdili da će doći do većih poskupljenja. Danas je jasno da su cijene nafte i naftnih derivata porasle više nego što je tada govoreno. Možemo reći da smo bili u pravu, ali nam to nije satisfakcija", Magazinović.

On smatra da izmjene zakona treba podržati jer se na taj način pokazuje odgovornost parlamenta, ali je to i svojevrsno priznanje da je došlo do greške. 

Poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović kaže da postoji niz pitanja na koja neko treba da odgovori, te da su akcize podignute zbog straha i poltronstva prema međunarodnoj zajednici, a nije izgrađen ni kilometar makadamskog puta. 

"Svakako ću podržati donošenje izmjena ovog zakona", dodao je Ahmetović. 

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković istakao je da povećanje akciza nije imalo veze sa povećanjem troškova života, a Senad Šepić iz Nezavisnog bloka mu je replicirao, navodeći da sve ima veze. 

Poslanik BPS-a Zaim Backović rekao je da će podržati svako poboljšanje, uključujući i izmjene Zakona o akcizama. 

"Moramo govoriti o cijenama. Na berzi je pala cijena kafe, a kod nas je poskupjela. Cijene transporta su porasle u prosjeku 30 odsto, a akcize su povećane 15 feninga. Moramo pomoći građanima BiH, jer to utiče na kupovnu moć", rekao je Backović. 

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da ovaj zakon neće dobiti podršku u Domu naroda. 

U obrazloženju zahtjeva, Klub SDS-a navodi da je osnovni razlog zbog kojeg se traži hitna procedura usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama enormno poskupljenje cijene goriva koje je izazvalo talas poskupljenja životnih i drugih namirnica, loše usvojeno zakonsko rješenje koje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava i činjenica da posljednje izmjene zakona nisu opravdale postojanje u praksi.

Izvor: Srna

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Karadoz

05.07.2018 17:31

"Možemo graditi auto-puteve i bez nameta građanima", rekla je Pandurevićeva". Po principu dobio na mostu zijanio na cupriji ... kad narod pocne placati putarinu ili se nastavi voziti po nezakrpanim starim cestama.

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

05.07.2018 18:02

Па и сада се на аутопутевима плаћа путарина и то прескупа. Нека путарину плаћа ко се вози њима. Ми се возимо макадамом (пут Невесиње Калиновик, пут Невесиње Коњиц) а и ови асфалтни више личе на макадам но на пут (пут Гацко Фоча, пут Фоча Шћепан поље а и сви остали у Херцеговини).

Name

Branislav

05.07.2018 18:03

Onaj ko gradi putbako je pod koncesiom,nspravit ce kvalitet jer on je u pitanju.

Name

Za KARA DJOZLUK

05.07.2018 18:09

Ti si nepismen covjek....lakse ti je gurnuti metar u g.zicu nego centimetar u glavu

Name

Stojanka

05.07.2018 18:25

Bezobrazno su velike akcize. Nametnuli ih stranci da BiH ne bankrotira i da budu sigurni da će se njima kredti vraćati. Pa udri po narodu. Svi to znaju a ovo je predizborna igranka. Svih političara.

Name

keks na ex

05.07.2018 18:53

Treba donijeti kakvu uredbu-zakon kojim će se spriječiti zloupotreba već prikupljenih sredstava, 220 miliona su ogromne pare, Baja i bajići čekaju ko ozeblo sunce, ili raspodijelu vršiti poslije izbora.

Name

Veceras

05.07.2018 19:04

Na atv Zelimir Lepir ,nervozan ,pojma nema sta prica .

Name

sRBIN

05.07.2018 19:19

MOJA kuca kilometar od NEKAKVOG auto puta , pa svejedno moram voziti 30 kilometara seoskim asvaltom ili makadamom da bi se PROVOZAO auto putem koji nema ni polazne ni zavrsne tacke - e takav auto put mi ne treba i zasto da placamo akcize , nek daju koncesiju Kinezima pa nek oni grade ako imaju ISPLATIVOST -a mislim da nemaju ?

Name

BOT

05.07.2018 20:29

Hoćete da se vozite autoputem,al za džabile,jelde.Pa vozite se po Njemačkoj Austriji i Italiji,nije problem,samo ako možete,stoko nedokazana.

Name

Re BOT

05.07.2018 21:23

U Austriju i Njemackoj platis godisnju vignjeti koja kosta u vrijednosti 6 prolazaka i nazad BL-Doboj. Pa ti sad poredi ove zemlje i njihove plate sa cijenom koristenja naseg autoputa??? Razmisljaj svojom glavom, nemoj biti BOT

Name

Alf

05.07.2018 17:35

Neka,neka neka spadne Fahrudinu Radoncicu maska on je kao za narod skoro je trazio smjenu federelane vlade i premijera Fadila radi divljanja cijena goriva i izjavio da avaz da bi se distribusao po Bih njegova firma trosi 10.000 km goriva vise.Kao on brine za gradjane a kada treba da se glasa Fahro drugacije radi.Pa izvolite gospodo iz sbb-bea ako ste za bolji zivot naroda glasajte za ukidanje akciza i bice nam bolje ili prestanite napadati sda jer ako ne glasate za ukidanje akciza isti ste ili gori od sda-a.

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2018 19:45

Mislis SNSD ili HDZ-a?

Name

Миле

05.07.2018 17:56

Да су повећали акцизе за 5пфенинга нико се не би бунио више од 3 дана. Овако зинула гузица да се заграби што више.

ODGOVORITE
Name

S.kojotovski.

05.07.2018 17:57

Kako pada Dns-pokazuju pravo lice.vidimo kako je Bojic glasao.Dns-licemjeri,fuj,fuj,..

ODGOVORITE
Name

Narod

05.07.2018 18:09

Čuj Košarca, ukidaje akciza bi bilo prenos nadležnosti, pa šta je onda bilo uvođenje akciza...

ODGOVORITE
Name

Re

06.07.2018 00:31

Ma prenosenje nadleznosti ti je ko prenosenje crkvene cigle,umoris se sigurno a nije isplativo svaki put. A da ne kazem da mogu da te skembaju zato je bolje s tim se ne baviti.

Name

Milica

05.07.2018 18:41

Kad čujem ovog poltrona Košarca da se oglasi, blizu je smak svijeta.

ODGOVORITE
Name

logika

05.07.2018 18:54

Sta ce mi autoput kad planiram u Njemacku, samo cekam da me ovi moji prijatelji sto imaju Hr pasose i sto su se davno spasili ove tuge ubace negdje. Jbg nije lako sa ovim BH papirima,... E moje budale vi gradite auto puteve kojima ce se duhovi vozati,

ODGOVORITE
Name

Mili

05.07.2018 19:44

Košarac je upravu ovo je samo predizborni cirkus.

ODGOVORITE
Name

Blago Nama S Nama

06.07.2018 00:26

Nismo u stanju ni trasu da definisemo,ni da dokumentaciju sklepamo a uzimamo akcize lopatom. Imamo unisto vrijeme Erdoganove pare da pokrenemo cestogradnju da smo vec na po puta do Beograda. Ali nista,ni 5c da krene iako o njemu 20 godina pricamo. Ispade da su svoj visak kapitala stranci kulturno dali nama da vracamo s kamatom a dal ce da gradimo sta il da trosimo pred izbore nije ih briga imaju osiguran sistem naplate. I na kraju dodje Klosarac i kaze da mu treba saglasnost predstavnika entiteta za glasanje po tom pitanju jer je on odlucio da predstavlja Mars. Do sad je od Mostara do Sarajeva pa na Zenicu i Doboj a krakom na Banjaluku trebalo da se putuje a za godinu dvije da izlazimo na more i Savu a i na zapad prema Bihacu. Al dok Klosarac i slicni njemu dobiju saglasnost i srede procenat oticemo u tri sta vec...

ODGOVORITE
Name

RE BOT

06.07.2018 03:18

Cobanu nepismeni.Cijelu Njemacku prodjes auto putem i ne platis ni marku putarine.

ODGOVORITE