Јединствено за јачање трговине

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић присуствовао је данас у Бечу састанку министара економије Западног Балкана, као првом од три министарска састанка у оквиру Самита за Западни Балкан, чији наставак слиједи 9. јула. Поред министра економије Велике Британије, министарском састанку присуствовао је и комесар Јоханес Хан.

Босна и Херцеговина 04.07.2018 | 22:55
Јединствено за јачање трговине
Министри економија Западног Балкана говорили су о регионалном економском подручју и могућем прогресу у регионалној интеграцији, али и о дигиталном развоју као једном од најважнијих стубова у развоју регионалне економске агенде у будућности.

Министар Шаровић је у свом обраћању на пленарној сесији истакао да без обзира што је ово изборна година да Босна и Херцеговина даје значајан допринос имплементацији регионалног акционог плана за успоставу регионалног економског подручја.

Он је такође истакао да је Босна и Херцеговина имплементирала најважније елементе агенде за ЦЕФТА споразум укључујући и формирање Одбора за олакшавање трговине.

Министри су током дана усвојили и министарске закључке у којима се фокус посебно ставља на дигитални трансфер и даљу подршку развоју образовног система као и тзв. смарт -паметном развоју Западног Балкана.

Датум за министарски састанак је одабран како би се поклопио са аустријским предсједавањем ЕУ, а сљедећи састанак у оквиру Самита за Западни Балкан одржаће се у Лондону 9. јула када ће у фокусу бити теме безбједности и политичка питања.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар