Jedinstveno za jačanje trgovine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prisustvovao je danas u Beču sastanku ministara ekonomije Zapadnog Balkana, kao prvom od tri ministarska sastanka u okviru Samita za Zapadni Balkan, čiji nastavak slijedi 9. jula. Pored ministra ekonomije Velike Britanije, ministarskom sastanku prisustvovao je i komesar Johanes Han.

Bosna i Hercegovina 04.07.2018 | 22:55
Jedinstveno za jačanje trgovine
Ministri ekonomija Zapadnog Balkana govorili su o regionalnom ekonomskom području i mogućem progresu u regionalnoj integraciji, ali i o digitalnom razvoju kao jednom od najvažnijih stubova u razvoju regionalne ekonomske agende u budućnosti.

Ministar Šarović je u svom obraćanju na plenarnoj sesiji istakao da bez obzira što je ovo izborna godina da Bosna i Hercegovina daje značajan doprinos implementaciji regionalnog akcionog plana za uspostavu regionalnog ekonomskog područja.

On je takođe istakao da je Bosna i Hercegovina implementirala najvažnije elemente agende za CEFTA sporazum uključujući i formiranje Odbora za olakšavanje trgovine.

Ministri su tokom dana usvojili i ministarske zaključke u kojima se fokus posebno stavlja na digitalni transfer i dalju podršku razvoju obrazovnog sistema kao i tzv. smart -pametnom razvoju Zapadnog Balkana.

Datum za ministarski sastanak je odabran kako bi se poklopio sa austrijskim predsjedavanjem EU, a sljedeći sastanak u okviru Samita za Zapadni Balkan održaće se u Londonu 9. jula kada će u fokusu biti teme bezbjednosti i politička pitanja.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar