Кукобат замијенио Милу Банику

Завод за изградњу Бањалука (ЗИБЛ) од данас нема директора јер је Велимир Кукобат именован за вршиоца дужности помоћника министра у Ресору за рачуновоство и ревизију у Министарству финасија Републике Српске.

Република Српска 28.06.2018 | 20:45
Кукобат замијенио Милу Банику
Кукобат је за вршиоца дужности помоћника министра за рачуновоство и ревизију именован након што је са те позиције разрјешен Миле Баника, због одласка у пензију.

Обје одлуке Владе Републике Српске, о разјешењу Банике и о именовању Кукобата за новог помоћника министра финасија РС Зорана Тегелтије, ступају на снагу данас.

Кукобат је прије годину дана са мјеста савјетника генералног директора Пореске управе РС отишао на мјесто директора Завода за изградњу Бањалука.

Губитак Завода за изградњу Бањалука у прошлој години износио је 1,77 милиона КМ и четири пута је већи од укупних прихода које је ово предузеће лани остварило, због чега је угрожена сталност пословања, открио је ревизорски извјештај ЗИБЛ-а за 2017, о чему је ЦАПИТАЛ писао.

Губитак у прошлој години је био дупло већи него 2016. када је износио 830.285 КМ.

Ионако мали приходи предузећа додатно су смањени у прошлој години и износили су свега 409.803 КМ, док су расходи повећани са 1,6 милиона на 2,2 милиона КМ.

Обавезе предузећа повећане су за милион КМ и на крају 2017. износиле су 3,3 милиона КМ, а комплетан износ односи се на краткорочне обавезе.

Кукобат је за ЦАПИТАЛ казао да се ЗИБЛ опоравља и да Градска управа Бањалука треба да надје људе који ће даље руководити тим предузећем.

„Управни одбор треба да именује новог директора. Кад сам дошао у ЗИБЛ били су блокирани рачуни, нису могла да се добију увјерења из Пореске управе, било је 17 неисплаћених плата. Када је дио зграде продат „Водоводу“ Бањалука, дио обавеза је плаћен. Данас у ЗИБЛ-у радници могу овјерити књижице, четири плате су у заостатку. Имамо угворених послова са „Телекомом РС“, са „Електропривредом РС“, са „Гласом Српске“. Радимо послове с Италијанима у жељезари Зеница, на аутопуту Вц, радићемо са Клиничким центром. Мислим да је доста боља ситуација него што је била када сам дошао“, рекао је Кукобат.

Додао је да има још посла у ЗИБЛ-у и да обавезе тог предузећа тренутно износе око 700.000 КМ, али да су репрограмиране и да се рате редовно плаћају, као и обавезе према добављачима.

„Не би требало бити проблема, фирма вриједи на тржишу шест милиона марака. Акценат треба ставити на налажење послова“, истакао је Кукобат и додао да је вриједност фирме пала због продаје дијела капитала.

С обзиром да је годинама раније радио у Министарству финансија РС, односно у Пореској управи, каже да је његово именовање за помоћника министра само корак у даљој каријери.

„Мој повратак у Министарство финасија је реалан слијед, тако би било и да су били бољи или лошији резултати у ЗИБЛ-у, једноставно у Министарству могу највише допринијети“, истакао је Кукобат.

Предсједник Управног одбора ЗИБЛ-а Ђуро Црномарковић рекао је да ће већ сутра иницирати разговор са градским властима како би се ишло у процедуру избора новог директора ЗИБЛ-а и да ће, чим се створе услови, сазвати сједницу Управног одбора.

„Помаци на боље у пословању ЗИБЛ-а су се могли видјети, директор је имао понуду коју очигледно није могао да одбије, свако има право на то. У ЗИБЛ-у је стање почело да се побољшава на челу с њим, али сада ћемо тражити друго рјешење“, казао је Црномарковић.

Завод за изградњу у већинском је власништву града Бањалука, са 67,12 одсто удјела, док приватни капитал чини 23,75 одсто, а државни капитал 9,13 одсто.

(Цапитал)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Хелy

28.06.2018 19:18

Нисам љубоморан,немам са њима ниста,не требају ми,а посто их знам могу само да казем лопви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопов

29.06.2018 07:42

Нигдје у БиХ нема већих лопова државних као у Крајини, око Додика.

Name

БЛ

28.06.2018 19:33

Човијек који је изјавио да је поносан што је полтрон! Корумпиран као и остатак секте која га поставља на руководећа мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

28.06.2018 20:05

Јос један кадар из Гламоца.....Браво Гламоц......Владамо градом......ентитетом, дрзавом.....

Name

Симо

28.06.2018 20:32

Пораз система и кадровске политике снсд.Тезак лопов,цовјек који цак није ни странке видио,досао на мјесто на препоруку пензонера.Накрао се деградирао пореску и све сто је дотако о струцности и економији нема се ста реци,Без људских особина сутра це и Тегелтији забости ноз у ледја као сто је унустио бар 100 зивота обицних људи,Сверцер рата видио није.Браво снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баника

28.06.2018 20:34

Довео љубавницу у пореску а отпустио 10 људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

01.07.2018 22:39

Реалан слијед таквог какав је.

Name

АДУ

29.06.2018 12:19

Ријетко лош и изузетно покварен човјек! Дно дна! У Пореској је своје незнање сакривао иза људи са средњом стручном спремом. Пред јачима тежак полтрон, а према потчињемима бахати садиста и провокатор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомер

29.06.2018 12:22

ОПЕТ ОВАЈ??? Тај је обрадовао само оне од којих је отишао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горска служба спасавања

29.06.2018 13:20

Каква мутна њушка. Немој соколе више никоме да помажеш! Оде све у п.м од твоје помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра лоптаааа

30.06.2018 19:39

Каже лик да је то "реалан слијед"??? Реално је да свако нормалан бјежи одавде управо због оваквих сподоба! Само он има ријечи хвале за себе самога. Наручио интервју и почастио новинара.

ОДГОВОРИТЕ