Kukobat zamijenio Milu Baniku

Zavod za izgradnju Banjaluka (ZIBL) od danas nema direktora jer je Velimir Kukobat imenovan za vršioca dužnosti pomoćnika ministra u Resoru za računovostvo i reviziju u Ministarstvu finasija Republike Srpske.

Republika Srpska 28.06.2018 | 20:45
Kukobat zamijenio Milu Baniku
Kukobat je za vršioca dužnosti pomoćnika ministra za računovostvo i reviziju imenovan nakon što je sa te pozicije razrješen Mile Banika, zbog odlaska u penziju.

Obje odluke Vlade Republike Srpske, o razješenju Banike i o imenovanju Kukobata za novog pomoćnika ministra finasija RS Zorana Tegeltije, stupaju na snagu danas.

Kukobat je prije godinu dana sa mjesta savjetnika generalnog direktora Poreske uprave RS otišao na mjesto direktora Zavoda za izgradnju Banjaluka.

Gubitak Zavoda za izgradnju Banjaluka u prošloj godini iznosio je 1,77 miliona KM i četiri puta je veći od ukupnih prihoda koje je ovo preduzeće lani ostvarilo, zbog čega je ugrožena stalnost poslovanja, otkrio je revizorski izvještaj ZIBL-a za 2017, o čemu je CAPITAL pisao.

Gubitak u prošloj godini je bio duplo veći nego 2016. kada je iznosio 830.285 KM.

Ionako mali prihodi preduzeća dodatno su smanjeni u prošloj godini i iznosili su svega 409.803 KM, dok su rashodi povećani sa 1,6 miliona na 2,2 miliona KM.

Obaveze preduzeća povećane su za milion KM i na kraju 2017. iznosile su 3,3 miliona KM, a kompletan iznos odnosi se na kratkoročne obaveze.

Kukobat je za CAPITAL kazao da se ZIBL oporavlja i da Gradska uprava Banjaluka treba da nadje ljude koji će dalje rukovoditi tim preduzećem.

„Upravni odbor treba da imenuje novog direktora. Kad sam došao u ZIBL bili su blokirani računi, nisu mogla da se dobiju uvjerenja iz Poreske uprave, bilo je 17 neisplaćenih plata. Kada je dio zgrade prodat „Vodovodu“ Banjaluka, dio obaveza je plaćen. Danas u ZIBL-u radnici mogu ovjeriti knjižice, četiri plate su u zaostatku. Imamo ugvorenih poslova sa „Telekomom RS“, sa „Elektroprivredom RS“, sa „Glasom Srpske“. Radimo poslove s Italijanima u željezari Zenica, na autoputu Vc, radićemo sa Kliničkim centrom. Mislim da je dosta bolja situacija nego što je bila kada sam došao“, rekao je Kukobat.

Dodao je da ima još posla u ZIBL-u i da obaveze tog preduzeća trenutno iznose oko 700.000 KM, ali da su reprogramirane i da se rate redovno plaćaju, kao i obaveze prema dobavljačima.

„Ne bi trebalo biti problema, firma vrijedi na tržišu šest miliona maraka. Akcenat treba staviti na nalaženje poslova“, istakao je Kukobat i dodao da je vrijednost firme pala zbog prodaje dijela kapitala.

S obzirom da je godinama ranije radio u Ministarstvu finansija RS, odnosno u Poreskoj upravi, kaže da je njegovo imenovanje za pomoćnika ministra samo korak u daljoj karijeri.

„Moj povratak u Ministarstvo finasija je realan slijed, tako bi bilo i da su bili bolji ili lošiji rezultati u ZIBL-u, jednostavno u Ministarstvu mogu najviše doprinijeti“, istakao je Kukobat.

Predsjednik Upravnog odbora ZIBL-a Đuro Crnomarković rekao je da će već sutra inicirati razgovor sa gradskim vlastima kako bi se išlo u proceduru izbora novog direktora ZIBL-a i da će, čim se stvore uslovi, sazvati sjednicu Upravnog odbora.

„Pomaci na bolje u poslovanju ZIBL-a su se mogli vidjeti, direktor je imao ponudu koju očigledno nije mogao da odbije, svako ima pravo na to. U ZIBL-u je stanje počelo da se poboljšava na čelu s njim, ali sada ćemo tražiti drugo rješenje“, kazao je Crnomarković.

Zavod za izgradnju u većinskom je vlasništvu grada Banjaluka, sa 67,12 odsto udjela, dok privatni kapital čini 23,75 odsto, a državni kapital 9,13 odsto.

(Capital)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Hely

28.06.2018 19:18

Nisam ljubomoran,nemam sa njima nista,ne trebaju mi,a posto ih znam mogu samo da kazem lopvi.

ODGOVORITE
Name

lopov

29.06.2018 07:42

Nigdje u BiH nema većih lopova državnih kao u Krajini, oko Dodika.

Name

BL

28.06.2018 19:33

Čovijek koji je izjavio da je ponosan što je poltron! Korumpiran kao i ostatak sekte koja ga postavlja na rukovodeća mjesta!

ODGOVORITE
Name

T

28.06.2018 20:05

Jos jedan kadar iz Glamoca.....Bravo Glamoc......Vladamo gradom......entitetom, drzavom.....

Name

Simo

28.06.2018 20:32

Poraz sistema i kadrovske politike snsd.Tezak lopov,covjek koji cak nije ni stranke vidio,dosao na mjesto na preporuku penzonera.Nakrao se degradirao poresku i sve sto je dotako o strucnosti i ekonomiji nema se sta reci,Bez ljudskih osobina sutra ce i Tegeltiji zabosti noz u ledja kao sto je unustio bar 100 zivota obicnih ljudi,Svercer rata vidio nije.Bravo snsd.

ODGOVORITE
Name

Banika

28.06.2018 20:34

Doveo ljubavnicu u poresku a otpustio 10 ljudi.

ODGOVORITE
Name

Realista

01.07.2018 22:39

Realan slijed takvog kakav je.

Name

ADU

29.06.2018 12:19

Rijetko loš i izuzetno pokvaren čovjek! Dno dna! U Poreskoj je svoje neznanje sakrivao iza ljudi sa srednjom stručnom spremom. Pred jačima težak poltron, a prema potčinjemima bahati sadista i provokator!

ODGOVORITE
Name

Хомер

29.06.2018 12:22

ОПЕТ ОВАЈ??? Тај је обрадовао само оне од којих је отишао!

ODGOVORITE
Name

Gorska služba spasavanja

29.06.2018 13:20

Kakva mutna njuška. Nemoj sokole više nikome da pomažeš! Ode sve u p.m od tvoje pomoći!

ODGOVORITE
Name

Dobra loptaaaa

30.06.2018 19:39

Kaže lik da je to "realan slijed"??? Realno je da svako normalan bježi odavde upravo zbog ovakvih spodoba! Samo on ima riječi hvale za sebe samoga. Naručio intervju i počastio novinara.

ODGOVORITE