Најтеже је ако упала захвати и бубреге

Уринарне инфекције су честе лети, јер знојење и дехидратација утичу на развој бактерија. За инфекцију бубрега карактеристични су бол у доњем делу леђа, висока температуре и грозница, па је често неопходно и болничко лечење.

Здравље 25.06.2018 | 12:33
Најтеже је ако упала захвати и бубреге
ЧАК 20 од 100 жена има честе уринарне инфекције. Стручњаци тврде да је разлог томе генетска предиспозиција, али и сексуални односи, промена партнера и употреба спермицида. С порастом спољне температуре ризик од упале бешике, мокраћних канала, али и бубрега, постаје већи, јер дехидратација организма изазвана појачаним знојењем и смањеним уносом течности одговара њеном развоју.

Доктор Урош Бабић, уролог Клиничког центра Србије, каже да уринарне инфекције могу да буду изазване истим сојевима бактерија, и тада се називају перзистентне, или различитим сојевима бактерија од првог узрочника, када је реч о реинфекцији.

- Није примећено да појава честих инфекција узрокује неке од озбиљних системских проблема, као што су озбиљне промене на бубрезима, односно бубрежна слабост и хипертензија, али с обзиром на симптоматологију, битно утичу на поремећај квалитета живота пацијенткиња - каже др Бабић.

Препорука женама које су склоне развоју уринарних инфекција је да пију више течности, нарочито када је висока спољна температура. Тежина клиничке слике зависи од локализације инфекција. Ако су захваћени бубрези, као што је у случају пијелонефритиса, није ретка ситуација да пацијенткиње буду у веома тешком општем стању и да њихово лечење захтева и пријем у болницу.

- За инфекцију бубрега су карактеристични бол у доњем делу леђа, висока температура и грозница - каже др Бабић. - Ипак, најчешће је реч о упали мокраћне бешике или циститису. Ова инфекција изазива различите поремећаје мокрење, често мокрење, печење у мокраћном каналу, лажни нагон, појаву крви у урину, непријатан мирис урина и болове у малој карлици.

У 80 одсто уринарних инефкција узрочник је бактерија ешерихија коли. Посебну невољу представља чињеница да су све чешће неки од типова ове бактерије резистентни, односно отпорни не антибиотике. Преосталих 20 одсто узрочника су стафилококна бактерија, клебсијела, протеус мирабилис, уреплазма, хламидија и ентерококус. Осим бактерија, узрочници уринарних инфекција могу бити и вирус херпес симплекса, гљивице (најчешће кандида) и паразити (најчешће трихомонас).


ШТА ПОМАЖЕ

* Пијте много воде, имајући на уму да унос течности у сваком случају зависи и од физичке активности и спољашње температуре

* Боље је да се туширате него да се купате у кади

* Избегавајте рафинисану храну, заслађене воћне сокове, шећер, кафу и алкохол

* Избегавајте уске панталоне и веш од синтетике

* Осим воде, препоручује се испијање сока од бруснице, боровнице, чај од медвеђе траве, уве, кукурузне свиле, першуна

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар