Како сте спавали господине Брих?!

Немачки судија Феликс Брих иза себе има једну од најгоријих утакмица, а такво његово издање нажалост дошло је на мечу Србије и Швајцарске, који је био пресудан за даљи ток развоја у групи Е на Мундијалу у Русији.

Фудбал 23.06.2018 | 12:45
Како сте спавали господине Брих?!
Брих, који је један од најцењинијих арбитара, веома лоше водио је дуел између поменуте две селекције.

Глупо је кривити судије после пораза и оне на овом мечу сигурно нису узрок нашег тоталног неуспеха, али да су утицале на ток у то нема сумње.

Швајцарци су нас претрчали, играли су много боље у другом полувремену, наши су ризиковали, повлачили мало наивне потезе и на крају се то Младену Крстајићу и екипи обило о главу. 

Можда и најбоља реакција после меча је од Душана Тадића, који није желео да прича о судијама, већ је кривца искључиво тражио у нашој игри. 

"То ме не интересује, требало је да спречимо да не дође до тога. Ово је био озбиљан фудбал, са много трчања. Без трчања не може да се победи", рекао је Тадић на питање о провокацији Шаћирија и Џаке, а потом је за судију казао: "То није разлог нашег пораза данас".

Тадић је овим коментаром погодио у мету, противници су били бољи и конкретнији на терену, али преко неких одлука Феликса Бриха нећемо моћи да пређемо још дуго времена. 

Брих је од старта меча успоставио неравномеран критеријум што се види и по жутим картонима, пошто је у првом полувремену доделио опомене свој тројици везних играча, Миливојевићу, Матићу и Милинковић-Савићу. То се просто не ради, пре свега јер су то углавном били први фаулови. 

Швајцарска је заслужено дошла до изједначења почетком другог периода игре, међутим детаљ из 66. минута промениће потпуно ток меча. Не ради се овде о томе да ли би Србија повела након пенала или не, то нико не зна, већ о праведности. 

Да ње има, Брих би досудио једанеастерац након што су Шер и Лихтштајнер оборили на земљу Митровића. Али Немац је видео потпуно другу ситуацију, видео је фаул нашег репрезентативца над Швајцарцима. 

Јесте нападач Њукасла веома јак, може да држи двојицу играча на леђима, али рвачки захвати, пре свега од Шера, је нешто недопустиво и нешто што се санкционише пеналом.

И где је овде ВАР? Познато је да судија има главну реч и да људи из ВАР система не могу да сугеришу арбитру да ли је био пенал или не, ако он то од њих не затражи, међутим зар је ово била толико очигледна ситуација да Бриху није требала помоћ? 

Због мањих ствари судије су проверавале ситуације на овом Мундијалу, али доктор права, не знамо због чега, то није желео. Ово није први пут да је Брих лоше водио суђење, и није први пут да се то десило на нашој утакмице. 

Љубитељи фудбала не сећају се радо меча између Србије и Хрватске у квалификацијама за Мундијал, не због резултата (1:1) већ због ужасног старта Шимунића над Сулејманијем, али и лошим суђењем Бриха. 

Брих је потпуно био изгубио контролу на мечу, Матић је за само седам минута добио два жута картона (68', 75'), и његово суђење је у најмању руку било слабо и недоследно током свих 90 минута. 

Глупо је тражити стално кривца међу судијама, али да је оно било веома лоше на овом мечу говори низ сумњивих ситуација.

На крају, из ФСС одлучили су да се жале на много ствари, међу којима је и арбитар Брих. 

"Доста вас ме знате дуго, нисам неко ко ће да тражи оправдање, нисам никад. Најмање ме боли изгубљена утакмица. Изгубио сам их много, изгубили смо данас и изгубићемо их још много. Али ако уведемо систем који треба неке ствари да регулише и ми у две утакмице доживимо овакве ствари. Ни против Костарике није позван ВАР за пенал над Митровићем, исти пенал који је суђен за Хрватску против Нигерије. Ово је мало скандалознија одлука у којој је господин досудио контра фаул. Чак је и то себи дозовлио. Онда је питање што смо увели ВАР. Онда је очигледно да тај ВАР важи само за неке и по потреби. Што је скандалозније него да смо оставили саме судије и њихову одлуку у тој секунди, а тада је логичније да направе грешку јер имају секунд да нешто одлуче. Ови имају времена да погледају снимак пет, десет пута да све сагледају и опет долазимо у ситуацију да смо само заменили људе. Сад ови који су на терену греше, то смо знали, а ови који треба да их коригују одлучују кад ће да их коригују, што је још горе. Боље да га онда нисмо уводили", рекао је Саво Милошевић после меча. 

Потпредседник ФСС потом је и додао: 

"Испада да причамо само о једном детаљу, а тај један детаљ одлучује утакмицу. Одлучује и о томе шта ћете сутра писати, шта ће људи мислити, јер на 1:1 на да је пенал и дамо гол потпуно је другачија прича. А сада причамо о томе да смо у последњих десет минута одиграли лоше, да се распало све што смо радили 60-70 минута. Да ставимо тај ВАР у страну, нислим да нико није разбио Швајцарску 70 минута као ми данас. Уз константно тенденциозно суђење, та одлука није једина била спорна. Ја сам у првом полувремену видео да човек има тенденциозне одлуке. Први наш старт био је жути картон, други старт је био жути. Трећи је био жути. Први фаул Матића, први Миливојевића, први Сергеја. Ту се већ видело да је суђење тендециозно. И уз све то ми смо имал и игру, и резултат, максимално добру ситуацију на терену". 

Судија Феликс Брих сигурно је прегледао снимке након овог меча, не знамо како је спавао после тога, вероватно мирно, а ми се надамо да неће добити прилику да суди неки важан меч јер постоји велика шанса да својим одлукама оштети неку страну.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сплит

23.06.2018 12:11

Фелиx је шипац а ви Срби навијајте за хрвате јер хрвати за вас неће никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

23.06.2018 14:43

се намијестаљка прво зути картони за Србију. Па суди против Србије. Њему треба дозивотна забрана. Германац суди за своје ЦХ. ФИФА се прави слијепа. Србија треба бојкотоват турнир. Одма се повуци са СП. Онда ФИФА мора неста да уради. Свјетски поглед би бо огроман на тај потез. Нема везе како ФИФА да одлзци. Ту би се насли у проблему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИФА

23.06.2018 14:53

Немој те висе стављат Германца да суди против Србије, само проблеми који се могу избјец. Ово висе није СПОРТ. Политицке позадине се покрецу против нас. Ово није фер. Питам се дали би ово могло код Израела да продје, сто се нама десава ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмм

23.06.2018 18:14

Ако овако суди "најцењенији арбитар" ста цовек треба мислити о неким не цењеним спортским судијама. Ипак мислим да це се он, као цовек, дузе сецати своје "правде" на овој утакмици него сви Србијанци заједно.

ОДГОВОРИТЕ