Херпес не смијете прикривати шминком

У акутној фази, док се пликови не осуше, заражена особа може пренети вирусе на друге делове тела.

Здравље 21.06.2018 | 10:23
Херпес не смијете прикривати шминком
ШИРЕЊЕ инфекције по лицу, након појаве херпеса на уснама, није ретка појава уколико се "грозница" не третира правилно. Када је лечење неадекватно, пликови се додирују рукама или пацијент покушава прекрити херпес шминком, може да дође до погоршања стања и ширења инфекције у пределу лица, око ушију и носа.

Постоје два типа вируса, при чему је вирус типа 1 (ХСВ-1) одговоран за појаву лабијалног херпеса на уснама. То је скуп непријатних пликова, који се након неког времена претварају у красте. Карактеристични симптоми јесу свраб, бол, пецкање или боцкање на угроженом подручју, након чега се појављују пликови.

- Број пликова и њихово ширење зависе од јачине инфекције. Неколико дана касније, пликови на уснама почињу да пуцају, након чега се формира краста. Најважније је да се трудите да грозницу што мање додирујете јер се тако са усана инфекција може проширити на околне делове лица - каже др Тања Тирнанић, дерматовенеролог из Градског завода за јавно здравље у Београду.

Вирус херпеса налази се у течности која испуњава пликове на кожи и преноси се директним контактом. У акутној фази, док се пликови не осуше, заражена особа може пренети вирусе на друге делове тела (око, нос, уши...)

- Кад се јави пецкање, што пре треба почети примењивати антивирусну терапију, која има ефекат и делује једино у прва три дана након појаве првих тегоба. Након тога, прописује се друга врста лекова, али је лекарски преглед у сваком случају неопходан - каже др Тирнанић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар