Herpes ne smijete prikrivati šminkom

U akutnoj fazi, dok se plikovi ne osuše, zaražena osoba može preneti viruse na druge delove tela.

Zdravlje 21.06.2018 | 10:23
Herpes ne smijete prikrivati šminkom
ŠIRENjE infekcije po licu, nakon pojave herpesa na usnama, nije retka pojava ukoliko se "groznica" ne tretira pravilno. Kada je lečenje neadekvatno, plikovi se dodiruju rukama ili pacijent pokušava prekriti herpes šminkom, može da dođe do pogoršanja stanja i širenja infekcije u predelu lica, oko ušiju i nosa.

Postoje dva tipa virusa, pri čemu je virus tipa 1 (HSV-1) odgovoran za pojavu labijalnog herpesa na usnama. To je skup neprijatnih plikova, koji se nakon nekog vremena pretvaraju u kraste. Karakteristični simptomi jesu svrab, bol, peckanje ili bockanje na ugroženom području, nakon čega se pojavljuju plikovi.

- Broj plikova i njihovo širenje zavise od jačine infekcije. Nekoliko dana kasnije, plikovi na usnama počinju da pucaju, nakon čega se formira krasta. Najvažnije je da se trudite da groznicu što manje dodirujete jer se tako sa usana infekcija može proširiti na okolne delove lica - kaže dr Tanja Tirnanić, dermatovenerolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Virus herpesa nalazi se u tečnosti koja ispunjava plikove na koži i prenosi se direktnim kontaktom. U akutnoj fazi, dok se plikovi ne osuše, zaražena osoba može preneti viruse na druge delove tela (oko, nos, uši...)

- Kad se javi peckanje, što pre treba početi primenjivati antivirusnu terapiju, koja ima efekat i deluje jedino u prva tri dana nakon pojave prvih tegoba. Nakon toga, propisuje se druga vrsta lekova, ali je lekarski pregled u svakom slučaju neophodan - kaže dr Tirnanić.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar