Интерес грађана није нови рат

- Грађани ће имати прилику да се 7. октобра опредијеле да ли ће гласати за садашње стање или ће гласати за нешто друго: да ли ће гласати у односу на страх који се овдје сије, страх од других, а сада и страх од избјеглица, јер ако немате стварне разлоге, онда правите имагинарне или ће пак размишљати о томе да повјерење треба да дају онима који буду понудили рјешавање стварних проблема, а њих је јако пуно, казао је предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Младен Босић (СДС) у интервјуу порталу Вијести.

Република Српска 21.06.2018 | 09:36
Интерес грађана није нови рат
Коментаришући јучерашње засједање Представничког дома Парламента БиХ, Босић каже да је постојала намјера одуговлачења кроз тражење пауза, те прављење тензија на већ виђене начине само да се не дође до нове сједнице на којој је требало да се разматра питање укидања акциза на гориво што је у форми приједлога тражио посланички клуб СДС-а.

Каже да је видљиво било да су на одуговлачењу радили посланици СНСД-а, ХДЗ-а и ДНС-а.

Треба подсјетити да су посланици ДНС-а раније били против увођења акциза на гориво, али су тада били у клубу СДС-а.

Босић је мишљења да су посланици поменуте три странке процјенили да не би добро прошле и да је потребно дорадити већину која би требало да одбије приједлог измјена и допуна закона о акцизама.

Што се тиче тврдњи из СДА, Босић каже да су и они саставни дио акцизне коалиције, која жели да потроши новац прикупљен на тај начин и они не скривају жељу да приједлог СДС-а пропадне.

"Они који желе да овај приједлог прође, сасвим сам сигуран, јесу грађани БиХ којима политика завлачи руке у џеп без икакве стварне провјере гдје тај новац иде. Тај новац је очито нетранспарентно потрошен и никада није поднесен извјештај гдје је тај новац завршио. Зашто би грађани вјеровали да ће имати ишта од новог захватања из џепа, када је таква ситуација", казао је Босић.

Коментаришући тврдње да је СДС-ов приједлог предизборна борба, Босић је рекао да је тај аргумент отрцана прича, наглашавајући да је СДС био против увођења акциза на гориво.

"Сматра да је овај период до избора унапријед потрошено вријеме, које неће донијети напредак. Грађани ће имати прилику да се 7. октобра опредијеле да ли ће гласати за садашње стање или ће гласати за нешто друго: да ли ће гласати у односу на страх који се овдје сије, страх од других, а сада и страх од избјеглица, јер ако немате стварне разлоге, онда правите имагинарне или ће пак размишљати о томе да повјерење треба да дају онима који буду понудили рјешавање стварних проблема, а њих је јако пуно.", казао је Босић.

Осврћући се на разна истраживања којима се углавном минимизирају шансе Савеза за промјене на предстојећим изборима, Босић је рекао да противнички блок предвођен СНСД мора да прикажу да су побједници како би одржали оптимизам код својих гласача.

"Евидентно је да су свјесни да Вукота Говедарица има више него реалне шансе да постане нови предсједник РС. Гласачи знају шта им нуди Жељка Цвијановић и сигуран сам да ће хтјети нешто другачије од овога што имају сада.
Што се тиче дуела Младена Иванића и Милорада Додика, ту је ситуација сасвим јасна. Глас за Додика значи глас за политику конфликта, политичке и економске нестабилности, те за останак постојећег нивоа корупције у РС, као и глас за нерјешавање било каквог крупног случаја корупције и криминала. С друге стране, глас за Иванића значи глас за политику која није политика конфликта, а јесте политика заштите интереса грађана РС", казао је Босић.

Он наглашава да интерес грађана РС сасвим сигурно није било какав нови рат и било какве политичке тензије, него рјешавање њихових животних питања, прије свега запошљавање, висина пензија, сигурност, борба против криминала и корупције.

На питање да ли се РС држи по страни када су у питање измјене изборног закона БиХ, које се прије свега односе на ФБиХ и тиме се баве политичке партије из тог ентитета, Босић је мишљења да су се власти Српске сврстале на једну од тих страна.

"Лако је видјети да постоје снаге које желе радикалну промјену Дејтонског споразума, било кроз трећи ентитет, било кроз нову реорганизацију, било кроз сецесију. Све те варијанте захтијевају укидање Дејтонског споразума и отварање Пандорине кутије, а нико не зна шта би се послије тога десило, јер је евидентно да у овом тренутку нема могућности договора о нечему новом на који би сви пристали", казао је Босић.

Према његовим ријечима, постоје политичке снаге које желе што дубљу политичку кризу у БиХ како би натјерали и међународну заједницу, али и унутрашње снаге да се разруши оно што је базирано на Дејтонском споразуму, да би онда покушали остварити своје политичке циљеве.

"Ту, прије свега, сврставам оне који заговарају трећи ентитет и оне који заговарају сецесију, без договора. Уколико се било шта може постићи договором, ја сам за то. Међутим, овдје постоје концепти који се базирају на антидејтонској платформи. Мислим да је то велика опасност, чаи и за мир у БиХ. Лако је препознати заговорнике тих политика. Они су дефинисани, прије свега, осовином ХДЗ БиХ - СНСД", рекао је Босић, додајући да је веома опасно разградити Дејтонски споразум, без договора о нечему другом, без договора свих страна о нечему другом.

"Све то значи велику могућност поновног увођења неког конфликта на овај простор. Није никаква тајна да у свему томе РС сигурно не би остала нетакнута. Уколико догађаји у ФБиХ значе напуштање Дејтонског споразума, то је опасност и за РС, јер би била ревизија свега", упозорава Босић.

Он је мишљења да јеполитика коју води Додик хазардна управо због дизања тензија како би могао убјеђивати народ да постоји неко ко жели да уништи РС, а како он то не да.

Приче о обојеним револуцијама, страним плаћеницима и издајницима, Босић је рекао да је опробана матрица и да политичари који су на власти у РС, али и у појединим земљама у окружењу, то користе као одбрану од протеста грађана.

"Више пута то се показало као ефикасно, међутим сматрам да грађани већ могу да разлуче у коју сврху се пуштају такве вијести. Стога сматрам да је снага тих спинова много мања него што је била раније", казао је Босић,

(БН/Вијести)
.

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Интергај

21.06.2018 07:50

Волио бих да побиједимо Младене али мрка капа! Кадрови СНСД-а су толико пара извукли сто од дрзавних фирми, сто од разних кредита, да могу купити сваког лабилног градјанина понаособ, а таквих је много док су остали уцијењени радним мјестом и својим опстанком! Мало нас је оних који смијемо бити уз вас јер су такав амбијент направили да секта сваког у свакој фирми смека и тузака само да бих успио и увукао се, смијесно и залосно! Нек нам је бог у помоц, да их се ријесимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.06.2018 08:55

У потпуности се слажем. Пјешаци се понашају као да се испред пјешачког прелаза налазе зидови па им нико ништа не може. Поштујем право првенства пјешака, али мислим да су превише неопрезни, а помало и бахати. Када дође до несреће, мање је важно ко је крив.

Name

ТОРРО

21.06.2018 08:58

ИСТИНА ГОСПОДИНЕ ИНТЕРГАЈ - "МЛАКА" НАМ ЈЕ ОПОЗИЦИЈА И НЕ ЗАГРИЈАВА СЕ НЕГО СЕ НАПРОТИВ ПОЛАКО ХЛАДИ ИАКО ЈЕ ДОШЛО ЉЕТО !!! ВУКОТА БУКВАЛНО ПОКУСАВА НЕМОГУЋУ МИСИЈУ У ОВОМ НАШЕМ "РАДНОМ ЛОГОРУ ОТВОРЕНОГ ТИПА"... ВЛАДАЈУЋА ПОЛИТИКА ЈЕ ЈАСНА - ИЛИ СЛУШАЈ И ЋУТИ И ГЛАСАЈ ЗА НАС, ИЛИ СЕ СЕЛИ У БИЈЕЛИ СВЈЕТ...

Name

РОМАНИЈА

21.06.2018 16:26

Рат је у интересу Додика и СНСД-а , народ би зртвовали за рад своји циљева. Нема од тог ниста брацо

Name

улог

21.06.2018 08:23

Босиц је најпостенији цовјек на политицкој сцени рс. стета да се то код нас јос не вреднује. ко данас се јос вреднују букадзије и лазне патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

21.06.2018 08:38

Тако је па зар ми Срби треба да се боримо Човићу за трећи ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.06.2018 09:28

Па да нај...мо скупа са њим...нема сансе!

Name

Удри банду Милораде

21.06.2018 12:41

Не треба да се боримо али треба да подржавамо ту идеју.Стварање трећег енттитета би ојацало позицију Републике Српске.

Name

Ре

21.06.2018 13:05

Цуј ојацало позицију РС.Тек тада би РС нестала јер неби било Даyтона.А ако нема њега нема ни РС.Како вас ујко навлаци на танак лед а Рудоња га подрзава.

Name

Митар

21.06.2018 08:40

Босић је мудар човјек и он је први прозрео трулу коалицију Додика и Човића, а којој је за циљ да се Срби боре за ентиетет Хрватима, а да ови остану фини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Ивић

21.06.2018 08:42

Те приче власти о обојеним револуцијама су ми се смучиле јер је то толики шупљак и лаж да човјек поврати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Косовац

21.06.2018 08:43

Савез за промјене овај пут побјеђује. Народ више не насједа на лажи режима и шта год ураде изубили су повјерење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ГОРАН К.

21.06.2018 09:06

У ПРАВУ СИ...СЗП ДО ПОБЈЕДЕ АЛИ ПОД УСЛОВОМ ДА ИЗ СВОЈИХ РЕДОВА,ПОД ХИТНО,ЕЛИМИНИСУ ЉУДЕ КОЈИ ИМ КВАРЕ СВЕОПСТУ СЛИКУ О БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА И БОГАЦЕЊА ДА БИ ИМ НАРОД БЕЗТЕЗЕРВНО ДАО СВОЈЕ ПОВЈЕРЕЊЕ И ГЛАС.АКО ЦЕМО ДА ЦИСТИМО АЈДЕ ОД СЕБЕ ДА КРЕНЕМО И УСПЈЕХ ЈЕ ЗАГАРАНТОВАН!!!

Name

НА ЗАЛОСТ

21.06.2018 08:52

ЉУДИ КОЈИ СУ РАТОВАЛИ САДА СУ НА ДНУ И ЗИВЕ НА КРЕДИТ ТАКО ДА ЈЕ О БИЛО КАКВОМ РАТУ СУВИСНА СВАКА ПРИЦА А КО ЈЕ ЗА ТО КРИВ-ЗАМИСЛИТЕ СЕ ГОСПОДО ПОЛИТИЦАРИ,СВИ ВИ КОЈИ СТЕ СВОЈУ ДЈЕЦУ ОБЕЗБЈЕДИЛИ ДОК МИ ПУЦАМО ПО СВИМ САВОВИМА ЈЕР КРИЈЕМО ИСТИНУ ОД НАСЕ ДЈЕЦЕ ТРУДЕЦИ СЕ ДА ИМ ДАМО ОНО ОСНОВНО СТО ИМ КАО СВАКОМ ДРУГОМ ПРИПАДА А НА СВЕ ТО ВАСПИТАВАЈУЦИ ИХ ДА НИЈЕ СВЕ У НОВЦУ И ДА СУ ЉУДСКЕ ВРИЈЕДНОСТИ НЕСТО СТО СЕ НЕ МОЗЕ КУПИТИ...ПА ХАЈТЕ САДА ДА ВИДИМО КАКО ЦЕТЕ РИЈЕСИТИ ТО СТО ПОТЕНЦИРАТЕ.. МОЛИМ ОБЈАВУ ЈЕР ДЗАБА САМО СКРАБАМ И ЈЕДЕМ СВОЈУ ДЗИГЕРИЦУ ОД НЕМОЦИ ДА БИЛО КАКО И БИЛО СТА ПРОМИЈЕНИМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

21.06.2018 09:06

Искрено , мрка нам је капа госп. Босицу.Да је вецина политицара као ви вјероватно би данас размисљали како да од доброг буде боље а не о рату или миру. Назалост није тако и објективно овај народ је једино мало продисао кад је сјахао СДС а Додик са својим СНСД-ом и осталим сателитима ДНС и СП није успио узјахати. Исти је СНСД са Додиком као сто је био и СДС са Крајисником и исти људи који су били господари зивота и смрти у рату и послије рата су то и данас.Покусали сте мјењати те односе и нисте успјели јер и опозицију контролису људи којима је СФОР одузимао десетине хиљада еура кеса које су дрзали по куцама, које су стекли на сумљив нацин а који се и данас налазе на високим дрзавним фунцијама.Политицари морају мјењати односе да свако ради свој посао да се створи правна дрзава да нико није изнад закона,да се да пуна подрска борби против криминала и корупције а не да се дају изјаве да це политицари хапсити , да це отварати нова радна мјеста.Дрзаве у којима инвеститор не мозе све информације потребне за улагања добити од домацег нотара и домацег банкара се заобилазе јер ту не функционису закони а озбиљним инвеститорима кад споменете политицаре дизе се коса на глави углавном ради ранијих лоших искустава. Бојим се да вецина политицара и позиције и опозиције у политици види бизнис и прилику да се кроз злоупотребу друственог статуса обогати а не обавезу да се приоритетно ради за добробит народа.Гласацу али не за оне за које мислим да су добри него за оне који су мање лоши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доми

21.06.2018 09:32

Врло јасно и просто.имам пензију 400км,са 40година стаза.то је направио онај мис мекињас дјокиц,по наредби оног рудоње.ко гласо за њих,трба га проклети.промјене,и само промјене.много висе је бољих људи у савезу за промјене.смицио ми се додик,зељкадјокиц,фосил павиц,а да не говорим о спирицу,мајкицки, марковицки,косарцу.све голи криминалци.са њима немамо никакве сансе за боли зивот,а са овима бар треба покусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.06.2018 13:01

Какав твој бољи зивот,..једном ногом си у гробу, а другом на кори од банане,...ако си пензионер...

Name

Лука

21.06.2018 10:01

Младене свака цаст на истрајности И досљедности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

21.06.2018 10:04

Ова корумпирана власт ће овај пут да одлети и сви ти спинови и нервоза код њих су још један доказ да губе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

21.06.2018 11:04

Занимљиво је да ти што призивају рату када је требало да се брани држава нису ни видјели рова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласач

21.06.2018 11:07

Сва су царства падала на врхунцу моћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

21.06.2018 12:17

Акцизну коалицију чине, СДА, ХДЗ, СНСД и СББ. Само да се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

21.06.2018 12:18

Нови рат није могућ! Јер са хрватима и Бошњацима данас нико неће ни да се дружи, а не још и да неко ратује са њима. ...А Србија је данас сконцентрисана на саму себе, и на Републику Српску... -Тако да ће Република Српска бипи све више упошљенија, јер радићете послове преко Србије, и бићете плаћени... И бићете веома спојени са Србијом (у сваком погледу).

ОДГОВОРИТЕ
Name

младенка

21.06.2018 12:19

У праву сте Младене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

данијела

21.06.2018 12:19

Сладак си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре данијела

21.06.2018 20:31

Јесте ли добро Данијела?

Name

неда

21.06.2018 12:22

Побједа сада или никада. Жељкица је промашај тотални и мислим да ће је Вукота лако побједити. А господин Иванић такође побјеђује шверцера прасића. ПРОМЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннеко

21.06.2018 17:02

Не знам зашто многи од коментатора мисле да ће својим полуписменим и простачким коментарима задивити некога, управо обрнуто, прво се описмените, па тек онда, дајте себи за право да било кога критикујете, жалосно.

ОДГОВОРИТЕ