Interes građana nije novi rat

- Građani će imati priliku da se 7. oktobra opredijele da li će glasati za sadašnje stanje ili će glasati za nešto drugo: da li će glasati u odnosu na strah koji se ovdje sije, strah od drugih, a sada i strah od izbjeglica, jer ako nemate stvarne razloge, onda pravite imaginarne ili će pak razmišljati o tome da povjerenje treba da daju onima koji budu ponudili rješavanje stvarnih problema, a njih je jako puno, kazao je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić (SDS) u intervjuu portalu Vijesti.

Republika Srpska 21.06.2018 | 09:36
Interes građana nije novi rat
Komentarišući jučerašnje zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Bosić kaže da je postojala namjera odugovlačenja kroz traženje pauza, te pravljenje tenzija na već viđene načine samo da se ne dođe do nove sjednice na kojoj je trebalo da se razmatra pitanje ukidanja akciza na gorivo što je u formi prijedloga tražio poslanički klub SDS-a.

Kaže da je vidljivo bilo da su na odugovlačenju radili poslanici SNSD-a, HDZ-a i DNS-a.

Treba podsjetiti da su poslanici DNS-a ranije bili protiv uvođenja akciza na gorivo, ali su tada bili u klubu SDS-a.

Bosić je mišljenja da su poslanici pomenute tri stranke procjenili da ne bi dobro prošle i da je potrebno doraditi većinu koja bi trebalo da odbije prijedlog izmjena i dopuna zakona o akcizama.

Što se tiče tvrdnji iz SDA, Bosić kaže da su i oni sastavni dio akcizne koalicije, koja želi da potroši novac prikupljen na taj način i oni ne skrivaju želju da prijedlog SDS-a propadne.

"Oni koji žele da ovaj prijedlog prođe, sasvim sam siguran, jesu građani BiH kojima politika zavlači ruke u džep bez ikakve stvarne provjere gdje taj novac ide. Taj novac je očito netransparentno potrošen i nikada nije podnesen izvještaj gdje je taj novac završio. Zašto bi građani vjerovali da će imati išta od novog zahvatanja iz džepa, kada je takva situacija", kazao je Bosić.

Komentarišući tvrdnje da je SDS-ov prijedlog predizborna borba, Bosić je rekao da je taj argument otrcana priča, naglašavajući da je SDS bio protiv uvođenja akciza na gorivo.

"Smatra da je ovaj period do izbora unaprijed potrošeno vrijeme, koje neće donijeti napredak. Građani će imati priliku da se 7. oktobra opredijele da li će glasati za sadašnje stanje ili će glasati za nešto drugo: da li će glasati u odnosu na strah koji se ovdje sije, strah od drugih, a sada i strah od izbjeglica, jer ako nemate stvarne razloge, onda pravite imaginarne ili će pak razmišljati o tome da povjerenje treba da daju onima koji budu ponudili rješavanje stvarnih problema, a njih je jako puno.", kazao je Bosić.

Osvrćući se na razna istraživanja kojima se uglavnom minimiziraju šanse Saveza za promjene na predstojećim izborima, Bosić je rekao da protivnički blok predvođen SNSD mora da prikažu da su pobjednici kako bi održali optimizam kod svojih glasača.

"Evidentno je da su svjesni da Vukota Govedarica ima više nego realne šanse da postane novi predsjednik RS. Glasači znaju šta im nudi Željka Cvijanović i siguran sam da će htjeti nešto drugačije od ovoga što imaju sada.
Što se tiče duela Mladena Ivanića i Milorada Dodika, tu je situacija sasvim jasna. Glas za Dodika znači glas za politiku konflikta, političke i ekonomske nestabilnosti, te za ostanak postojećeg nivoa korupcije u RS, kao i glas za nerješavanje bilo kakvog krupnog slučaja korupcije i kriminala. S druge strane, glas za Ivanića znači glas za politiku koja nije politika konflikta, a jeste politika zaštite interesa građana RS", kazao je Bosić.

On naglašava da interes građana RS sasvim sigurno nije bilo kakav novi rat i bilo kakve političke tenzije, nego rješavanje njihovih životnih pitanja, prije svega zapošljavanje, visina penzija, sigurnost, borba protiv kriminala i korupcije.

Na pitanje da li se RS drži po strani kada su u pitanje izmjene izbornog zakona BiH, koje se prije svega odnose na FBiH i time se bave političke partije iz tog entiteta, Bosić je mišljenja da su se vlasti Srpske svrstale na jednu od tih strana.

"Lako je vidjeti da postoje snage koje žele radikalnu promjenu Dejtonskog sporazuma, bilo kroz treći entitet, bilo kroz novu reorganizaciju, bilo kroz secesiju. Sve te varijante zahtijevaju ukidanje Dejtonskog sporazuma i otvaranje Pandorine kutije, a niko ne zna šta bi se poslije toga desilo, jer je evidentno da u ovom trenutku nema mogućnosti dogovora o nečemu novom na koji bi svi pristali", kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, postoje političke snage koje žele što dublju političku krizu u BiH kako bi natjerali i međunarodnu zajednicu, ali i unutrašnje snage da se razruši ono što je bazirano na Dejtonskom sporazumu, da bi onda pokušali ostvariti svoje političke ciljeve.

"Tu, prije svega, svrstavam one koji zagovaraju treći entitet i one koji zagovaraju secesiju, bez dogovora. Ukoliko se bilo šta može postići dogovorom, ja sam za to. Međutim, ovdje postoje koncepti koji se baziraju na antidejtonskoj platformi. Mislim da je to velika opasnost, čai i za mir u BiH. Lako je prepoznati zagovornike tih politika. Oni su definisani, prije svega, osovinom HDZ BiH - SNSD", rekao je Bosić, dodajući da je veoma opasno razgraditi Dejtonski sporazum, bez dogovora o nečemu drugom, bez dogovora svih strana o nečemu drugom.

"Sve to znači veliku mogućnost ponovnog uvođenja nekog konflikta na ovaj prostor. Nije nikakva tajna da u svemu tome RS sigurno ne bi ostala netaknuta. Ukoliko događaji u FBiH znače napuštanje Dejtonskog sporazuma, to je opasnost i za RS, jer bi bila revizija svega", upozorava Bosić.

On je mišljenja da jepolitika koju vodi Dodik hazardna upravo zbog dizanja tenzija kako bi mogao ubjeđivati narod da postoji neko ko želi da uništi RS, a kako on to ne da.

Priče o obojenim revolucijama, stranim plaćenicima i izdajnicima, Bosić je rekao da je oprobana matrica i da političari koji su na vlasti u RS, ali i u pojedinim zemljama u okruženju, to koriste kao odbranu od protesta građana.

"Više puta to se pokazalo kao efikasno, međutim smatram da građani već mogu da razluče u koju svrhu se puštaju takve vijesti. Stoga smatram da je snaga tih spinova mnogo manja nego što je bila ranije", kazao je Bosić,

(BN/Vijesti)
.

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Intergaj

21.06.2018 07:50

Volio bih da pobijedimo Mladene ali mrka kapa! Kadrovi SNSD-a su toliko para izvukli sto od drzavnih firmi, sto od raznih kredita, da mogu kupiti svakog labilnog gradjanina ponaosob, a takvih je mnogo dok su ostali ucijenjeni radnim mjestom i svojim opstankom! Malo nas je onih koji smijemo biti uz vas jer su takav ambijent napravili da sekta svakog u svakoj firmi smeka i tuzaka samo da bih uspio i uvukao se, smijesno i zalosno! Nek nam je bog u pomoc, da ih se rijesimo

ODGOVORITE
Name

Goran

21.06.2018 08:55

U potpunosti se slažem. Pješaci se ponašaju kao da se ispred pješačkog prelaza nalaze zidovi pa im niko ništa ne može. Poštujem pravo prvenstva pješaka, ali mislim da su previše neoprezni, a pomalo i bahati. Kada dođe do nesreće, manje je važno ko je kriv.

Name

TORRO

21.06.2018 08:58

ISTINA GOSPODINE INTERGAJ - "MLAKA" NAM JE OPOZICIJA I NE ZAGRIJAVA SE NEGO SE NAPROTIV POLAKO HLADI IAKO JE DOŠLO LJETO !!! VUKOTA BUKVALNO POKUSAVA NEMOGUĆU MISIJU U OVOM NAŠEM "RADNOM LOGORU OTVORENOG TIPA"... VLADAJUĆA POLITIKA JE JASNA - ILI SLUŠAJ I ĆUTI I GLASAJ ZA NAS, ILI SE SELI U BIJELI SVJET...

Name

ROMANIJA

21.06.2018 16:26

Rat je u interesu Dodika i SNSD-a , narod bi zrtvovali za rad svoji ciljeva. Nema od tog nista braco

Name

ulog

21.06.2018 08:23

Bosic je najposteniji covjek na politickoj sceni rs. steta da se to kod nas jos ne vrednuje. ko danas se jos vrednuju bukadzije i lazne patriote.

ODGOVORITE
Name

Darko Miha

21.06.2018 08:38

Tako je pa zar mi Srbi treba da se borimo Čoviću za treći entitet.

ODGOVORITE
Name

RE

21.06.2018 09:28

Pa da naj...mo skupa sa njim...nema sanse!

Name

Udri bandu Milorade

21.06.2018 12:41

Ne treba da se borimo ali treba da podržavamo tu ideju.Stvaranje trećeg enttiteta bi ojacalo poziciju Republike Srpske.

Name

Re

21.06.2018 13:05

Cuj ojacalo poziciju RS.Tek tada bi RS nestala jer nebi bilo Daytona.A ako nema njega nema ni RS.Kako vas ujko navlaci na tanak led a Rudonja ga podrzava.

Name

Mitar

21.06.2018 08:40

Bosić je mudar čovjek i on je prvi prozreo trulu koaliciju Dodika i Čovića, a kojoj je za cilj da se Srbi bore za entietet Hrvatima, a da ovi ostanu fini.

ODGOVORITE
Name

Marko Ivić

21.06.2018 08:42

Te priče vlasti o obojenim revolucijama su mi se smučile jer je to toliki šupljak i laž da čovjek povrati

ODGOVORITE
Name

Goran Kosovac

21.06.2018 08:43

Savez za promjene ovaj put pobjeđuje. Narod više ne nasjeda na laži režima i šta god urade izubili su povjerenje.

ODGOVORITE
Name

RE GORAN K.

21.06.2018 09:06

U PRAVU SI...SZP DO POBJEDE ALI POD USLOVOM DA IZ SVOJIH REDOVA,POD HITNO,ELIMINISU LJUDE KOJI IM KVARE SVEOPSTU SLIKU O BORBI PROTIV KRIMINALA I BOGACENJA DA BI IM NAROD BEZTEZERVNO DAO SVOJE POVJERENJE I GLAS.AKO CEMO DA CISTIMO AJDE OD SEBE DA KRENEMO I USPJEH JE ZAGARANTOVAN!!!

Name

NA ZALOST

21.06.2018 08:52

LJUDI KOJI SU RATOVALI SADA SU NA DNU I ZIVE NA KREDIT TAKO DA JE O BILO KAKVOM RATU SUVISNA SVAKA PRICA A KO JE ZA TO KRIV-ZAMISLITE SE GOSPODO POLITICARI,SVI VI KOJI STE SVOJU DJECU OBEZBJEDILI DOK MI PUCAMO PO SVIM SAVOVIMA JER KRIJEMO ISTINU OD NASE DJECE TRUDECI SE DA IM DAMO ONO OSNOVNO STO IM KAO SVAKOM DRUGOM PRIPADA A NA SVE TO VASPITAVAJUCI IH DA NIJE SVE U NOVCU I DA SU LJUDSKE VRIJEDNOSTI NESTO STO SE NE MOZE KUPITI...PA HAJTE SADA DA VIDIMO KAKO CETE RIJESITI TO STO POTENCIRATE.. MOLIM OBJAVU JER DZABA SAMO SKRABAM I JEDEM SVOJU DZIGERICU OD NEMOCI DA BILO KAKO I BILO STA PROMIJENIM..

ODGOVORITE
Name

Osvit

21.06.2018 09:06

Iskreno , mrka nam je kapa gosp. Bosicu.Da je vecina politicara kao vi vjerovatno bi danas razmisljali kako da od dobrog bude bolje a ne o ratu ili miru. Nazalost nije tako i objektivno ovaj narod je jedino malo prodisao kad je sjahao SDS a Dodik sa svojim SNSD-om i ostalim satelitima DNS i SP nije uspio uzjahati. Isti je SNSD sa Dodikom kao sto je bio i SDS sa Krajisnikom i isti ljudi koji su bili gospodari zivota i smrti u ratu i poslije rata su to i danas.Pokusali ste mjenjati te odnose i niste uspjeli jer i opoziciju kontrolisu ljudi kojima je SFOR oduzimao desetine hiljada eura kesa koje su drzali po kucama, koje su stekli na sumljiv nacin a koji se i danas nalaze na visokim drzavnim funcijama.Politicari moraju mjenjati odnose da svako radi svoj posao da se stvori pravna drzava da niko nije iznad zakona,da se da puna podrska borbi protiv kriminala i korupcije a ne da se daju izjave da ce politicari hapsiti , da ce otvarati nova radna mjesta.Drzave u kojima investitor ne moze sve informacije potrebne za ulaganja dobiti od domaceg notara i domaceg bankara se zaobilaze jer tu ne funkcionisu zakoni a ozbiljnim investitorima kad spomenete politicare dize se kosa na glavi uglavnom radi ranijih loših iskustava. Bojim se da vecina politicara i pozicije i opozicije u politici vidi biznis i priliku da se kroz zloupotrebu drustvenog statusa obogati a ne obavezu da se prioritetno radi za dobrobit naroda.Glasacu ali ne za one za koje mislim da su dobri nego za one koji su manje loši.

ODGOVORITE
Name

domi

21.06.2018 09:32

Vrlo jasno i prosto.imam penziju 400km,sa 40godina staza.to je napravio onaj mis mekinjas djokic,po naredbi onog rudonje.ko glaso za njih,trba ga prokleti.promjene,i samo promjene.mnogo vise je boljih ljudi u savezu za promjene.smicio mi se dodik,zeljkadjokic,fosil pavic,a da ne govorim o spiricu,majkicki, markovicki,kosarcu.sve goli kriminalci.sa njima nemamo nikakve sanse za boli zivot,a sa ovima bar treba pokusati.

ODGOVORITE
Name

re

21.06.2018 13:01

Kakav tvoj bolji zivot,..jednom nogom si u grobu, a drugom na kori od banane,...ako si penzioner...

Name

Luka

21.06.2018 10:01

Mladene svaka cast na istrajnosti I dosljednosti

ODGOVORITE
Name

Jovica

21.06.2018 10:04

Ova korumpirana vlast će ovaj put da odleti i svi ti spinovi i nervoza kod njih su još jedan dokaz da gube.

ODGOVORITE
Name

Ivan

21.06.2018 11:04

Zanimljivo je da ti što prizivaju ratu kada je trebalo da se brani država nisu ni vidjeli rova.

ODGOVORITE
Name

Glasač

21.06.2018 11:07

Sva su carstva padala na vrhuncu moći!

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

21.06.2018 12:17

Akciznu koaliciju čine, SDA, HDZ, SNSD i SBB. Samo da se zna.

ODGOVORITE
Name

007 Bond

21.06.2018 12:18

Нови рат није могућ! Јер са хрватима и Бошњацима данас нико неће ни да се дружи, а не још и да неко ратује са њима. ...А Србија је данас сконцентрисана на саму себе, и на Републику Српску... -Тако да ће Република Српска бипи све више упошљенија, јер радићете послове преко Србије, и бићете плаћени... И бићете веома спојени са Србијом (у сваком погледу).

ODGOVORITE
Name

mladenka

21.06.2018 12:19

U pravu ste Mladene.

ODGOVORITE
Name

danijela

21.06.2018 12:19

Sladak si.

ODGOVORITE
Name

Re danijela

21.06.2018 20:31

Jeste li dobro Danijela?

Name

неда

21.06.2018 12:22

Побједа сада или никада. Жељкица је промашај тотални и мислим да ће је Вукота лако побједити. А господин Иванић такође побјеђује шверцера прасића. ПРОМЈЕНЕ.

ODGOVORITE
Name

nneko

21.06.2018 17:02

Ne znam zašto mnogi od komentatora misle da će svojim polupismenim i prostačkim komentarima zadiviti nekoga, upravo obrnuto, prvo se opismenite, pa tek onda, dajte sebi za pravo da bilo koga kritikujete, žalosno.

ODGOVORITE