Приведено 25 демонстраната

У насилним протестима одржаним испреде Собрања, повређено седам полицајаца. Приведено 25 демонстраната. Насиље организовали фудбалски навијачи- хулигани.

Регион 18.06.2018 | 08:26
Приведено 25 демонстраната
Најновије податке саопштило је синоћ македонско Министарство унутрашњих послова, које је навело да је део демонстраната употребио "распрскавајућа средства и насилно гурао заштитну ограду с намером да насилно уђе у Собрање".

"У циљу да се спречи ескалација ситуације и насилан упад у Собрање, а поступајући у складу са процедурама, полиција је употребила сузавац", каже се у саопштењу. МУП наводи да поштује право на миран протест, али поручује да неће дозволити употребу силе и насилни упад, као и нарушавање јавног реда и мира. 

Министарство апелује на демократски начин изражавања јавног мишљења. 

Агенција МИА је претходно јавила да је током протеста интервенисала и Хитна помоћ због повређених особа. Засад, међутим, нема информација колико је људи повређено. Медицински тим је реаговао по захтеву полиције.

Македонска агенција је известила да је полиција сузавцем растерала насилне демонстранте испред Собрања. Део учесника демонстрација у Скопљу, који се противе потписивању споразума Грчке и Македоније о имену бивше југословенске републике, засули су шок бомбама, пиротехничким средствима и камењем полицију која је узвратила сузавцем.

Македонски медији извештавају да је у питању група фудбалских хулигана. Протести, организовани преко друштвених мрежа, одржани су због незадовољства споразумом о решавању грчко-македонског спора око имена. Окупљени грађани су, како је пренела МИА, покушали насилно да пробију кордон полиције и уђу у зграду парламента. Они су узвикивали:"Македонија, не дамо име" и певали патриотске песме.

Грчка и Македонија потписале су у недељу споразум по коме ће ново име бивше југословенске републике бити Република Северна Македонија. Споразум о решавању македонско-грчког спора око имена и стратешком партнерству Македоније и Грчке потписали су у месту Псарадес, на грчкој обали Преспанског језера, шефови дипломатија Грчке и Македоније, Никос Коцијас и Никола Димитров, у присуству премијера две земље, Алексиса Ципраса и Зорана Заева.

Том чину присуствовао је и посредник УН Метју Нимиц, као и подсекретарка за политичка питања УН Розмари ди Карло, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за преговоре о проширењу и политику суседства Јоханес Хан.

Атина и Скопље су, након две и по деценије, постигли историјски договор да Република Северна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Споразум треба још да потврде парламенти две земље, а у Македонији и грађани на референдуму.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар