Најчешће грешаке које људи праве са лозинкама

Ефикасне и сигурне лозинке су једино што вас штити на интернету, па је зато је важно водити рачуна о њима.

Информационе технологије 08.06.2018 | 10:51
Најчешће грешаке које људи праве са лозинкама
Ових шест грешака људи најчешће праве кад су у питању лозинке на интернету. 

1. Иста лозинка, више профила 

Коришћење једне лозинке на неколико различитих интернет страница једна је од најчешћих безбедносних грешака. У једној недавној студији откривено је да чак 38 одсто људи редовно прави ову грешку. Исто важи и за лозинке које користе исту реч. Због тога, учините себи услугу и промените их што пре. 

2. Много сличних лозинки 

Истраживања показују да је модификовање једне лозинке врло уобичајена пракса и да су модификоване лозинке заправо веома предвидиве. Не пример, најчешће се користи иста реч, коју следе бројеви 1, 2 или 3, ставља се велико почетно слово и слично. Ако сте једни од оних који то раде, одмах промените лозинку. 

3. "Лењ" распоред притиснутих тастера 

"Лењ" распоред тастера са тастатуре резултат је избора комбинација бројева и слова који у међусобно близу. Најбољи примери су: QWЕРТY, АСДФГ123, YXЦВБТ и тако даље. Ако вам није јасно о чему причамо, баците поглед на своју тастатуру.

4. Љубав и мржња 

Нико о томе не прича, али је свима јасно о чему се ради. Коришћење псовки или израза љубави у лозинкама. Примера ради, гарантовано неко на интернету за лозинку на страници о сиревима користи: ИЛовеЦхеесе99. Не будите и ви један од њих. 

5. Брендови или спортови 

Истраживања показују да велики броји људи користи спортске термине као део лозинки, било да је то име фудбалског или кошаркашког клуба, играча и слично. Иста ствар важи и за познате брендове: Цоца Цола, Пепси, Мистер Џирло и тако даље. 

6. Лозинка и хакерски напади 

Најгора ствар коју можете да урадите је да не промените пассwорд након што вам је нека интерент страница јавила да је претрпела хакерски напад. Та врло незахвална праксу, честа је код преко 70 одсто људи чак годину дана након пропуста. Ако мењате лозинку после хакерског напада, учините то како треба: не користите уобичајене фразе, сленг, места или имена, већ креирајте јединствену лозинку за сваку појединачну страницу, саветује Тпортал.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар